Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την επικείμενη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία. Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις συνολικά πυρηνικές εγκαταστάσεις που σχεδιάζει η Τουρκία μέχρι το 2015 για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της. Τονίζεται ότι η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της Τουρκίας εμπεριέχει την ανάληψη ενός δεδομένου κόστους και από τη χώρα μας, καθώς η κατασκευή ενός αντιδραστήρα σε μια χώρα σεισμογενή και οικονομικοπολιτικά ασταθή αποτελεί μείζον πρόβλημα για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Ερωτάται η υπουργός Εξωτερικών ποιες επιπρόσθετες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών πέρα από την παρακολούθηση του θέματος.

> Σοβαρά ζητήματα νομιμότητας έχουν εμφανιστεί μετά την κατάθεση του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου στη Βουλή, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης και Γιάννης Μανιάτης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναφέρουν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το σύνολο της διαδικασίας να συνιστά παράβαση του Κοινοτικού Δικαίου Περιβάλλοντος, αφού δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες προϋποθέσεις και κυρίως η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το ζήτημα θέτει με ανακοίνωσή της η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η οποία παράλληλα προειδοποιεί ότι τυχόν ψήφιση του Εθνικού Χωροταξικού χωρίς πρόνοια για το περιβάλλον δημιουργεί σοβαρές πιθανότητες ακύρωσής του, γεγονός που ασφαλώς θα συμπαρασύρει σε ακύρωση όλα τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (Τουρισμού, Βιομηχανίας, ΑΠΕ) τα οποία θα εκδοθούν δυνάμει αυτού.

> Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών προς τους εκπροσώπους των ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου για τη μη επιβολή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου στις ναυτιλιακές εταιρείες που θα έρθουν στο μέλλον στην Ελλάδα. Ο βουλευτής τονίζει ότι από τον φόρο αυτόν ο οποίος επιβάλλεται σε περιπτώσεις όπως η σύσταση εταιρείας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η συγχώνευση εταιρειών, το κράτος εισπράττει σε ετήσια βάση δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χαθούν με την κατάργησή του, ενώ δεν περισσεύουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μια περίοδο μάλιστα σκληρής λιτότητας για τους μισθούς.

> Μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών του δήμου Παλλήνης από και προς τα σχολεία τους, ώστε να πάψει η καθημερινή διαδρομή να αποτελεί παγίδα θανάτου, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Σημειώνει ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί, αφού δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες ούτε και διαγραμμίσεις διαβάσεων και πεζοδιαβάσεις, ενώ στη λεωφόρο Μαραθώνος, όπου σημειώνονται ατυχήματα, δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί πεζογέφυρες.

> Παρά τις εκτεταμένες καταστροφές στην Πάρνηθα, ακάλυπτη παραμένει η Νομαρχία Δυτικής Αττικής στην αντιπυρική προστασία λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός. Συγκεκριμένα ο νομάρχης Δυτικής Αττικής κατήγγειλε ότι σε 36 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δόθηκαν 26 φορτωτές εκσκαφείς και 22 προωθητήρες γαιών, ενώ στη Δυτική Αττική, στην οποία ανήκουν τα 3/5 των δασών, δεν δόθηκε ούτε ένας.

> Για την πώληση είκοσι περίπου τόνων χρυσού που είχε πραγματοποιηθεί επί διακυβερνήσεως του κ. Σημίτη και επί του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης ώστε να διαπιστωθεί πόσο ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο από την άνοδο της τιμής του χρυσού έκτοτε.

> Ελλιπή θεωρεί τα μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια κατασκευής του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Αναφέρεται σε πρόσφατο ατύχημα ανατροπής σκαπτικού γερανού, όπου από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, καθώς ο άξονας του γερανού χτύπησε σε τοιχίο και δεν έπεσε στον δρόμο, όπου οι συνέπειες θα ήταν τραγικές.

> Σχετικά με τους ελέγχους και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων για διαπιστωθείσες παραβάσεις ερωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Αναφέρονται σε πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία κατά το πρώτο δίμηνο του έτους 2008 διαπιστώθηκαν 145 παραβάσεις για νοθεία των καυσίμων από τα πρατήρια πώλησης και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, και τονίζουν ότι το φαινόμενο της νοθείας φέρεται να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι καταναλωτές και το περιβάλλον από τη συντελούμενη αισχροκέρδεια.

> Τους λόγους για τους οποίους δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας των τραπεζών αν και προβλέπεται με υπουργική απόφαση, ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς. Τονίζεται ότι τα μέτρα που αφορούν σε εισόδους ασφαλείας και υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων ανίχνευσης μετάλλων στην είσοδο των υποκαταστημάτων δεν τηρούνται παρά από ελάχιστα υποκαταστήματα.

> Να ανακληθεί η απόφαση της ελληνοποίησης των εισαγόμενων μοσχαριών μετά την παραμονή πέντε μηνών στη χώρα μας, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης. Αναφέρεται στις διαμαρτυρίες των αγελαδοτρόφων ότι με την απόφαση αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης πλήττεται η ντόπια παραγωγή και ειδικά η αγελαδοτροφία αγελαίας μορφής, ενώ χαρίζεται η πίτα της αγοράς του βοείου κρέατος στα βιομηχανοποιημένα παχυντήρια, που εκτρέφουν αποκλειστικά εισαγόμενα μοσχάρια.

> Το θέμα της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για την υποδοχή και την παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης προς τους αιτούντες άσυλο, αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.


Σχολιάστε εδώ