Μπλέξαν στο ΠΑΣΟΚ με τις αριστερές γραμμές

Οι ενδείξεις ότι «τσιμπάνε» ποσοστά στην εμπιστοσύνη των πολιτών τούς κάνει πιο συγκρατημένους, πιο διατεθειμένους να περιμένουν και να μην αγχώνονται. Δεν τους κατέλαβε αλαζονεία (εξαιρούνται ορισμένοι) ότι έρχονται στην κυβέρνηση, αλλά σχεδιάζουν προσεκτικά τα βήματά τους, παρά το ατύχημα του προέδρου που τους προβλημάτισε επικοινωνιακά και πολιτικά.

Εκείνο όμως που δεν έχουν αποφασίσει στο ΠΑΣΟΚ είναι τι γίνεται με τις περίφημες συνεργασίες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας ενός «φόρουμ διαλόγου» με την Αριστερά. Ο Κ. Σκανδαλίδης, υπεύθυνος, υποτίθεται, για τα περί συνεργασιών, ως άλλος Όσκαρ Λαφοντέν εργάζεται για την επίτευξη του τελικού στόχου και μιλά για κυβερνητική συνεργασία. Αντίθετα, ο Χρίστος Βερελής και ορισμένα άλλα στελέχη του μπλοκ του Βενιζέλου ούτε που θέλουν ν’ ακούνε για συνεργασία ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου δεν μπορεί κανείς εύκολα να βγάλει άκρη. Άλλα λέει ο Τσίπρας, άλλα ο Μπανιάς, άλλα ο Αλαβάνος, άλλα ο Λαφαζάνης, και άλλα όλοι οι άλλοι. Με λίγα λόγια, ο απλός κόσμος, ο προοδευτικός, δεν μπορεί να τους πάρει στα σοβαρά. Ούτε στο ΠΑΣΟΚ αυτούς που τάσσονται υπέρ των συνεργασιών, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ όπου επικρατεί Βαβέλ.

Πολύ περισσότερο όταν στο ΠΑΣΟΚ κινούνται μεταξύ αυτοδυναμίας και συνεργασιών, όταν δεν έχουν ξεκαθαρίσει πού στοχεύουν και τι θέλουν, το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά μοιάζει με τα σημερινά δεδομένα περίπου όνειρο απατηλό.

Αυτήν την ώρα, όποιον και να ρωτήσει κανείς από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τι λέει για τα περί συνεργασίας με τον ΣΥΝ, απάντηση ξεκάθαρη δεν παίρνει. Μισόλογα μόνο του στυλ, «ναι, υπό προϋποθέσεις, κι αν έτσι, κι αν αλλιώς» και άλλα παρόμοια, που δείχνουν ότι δεν υπάρχει επίσημη γραμμή από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι κρυφές δημοσκοπήσεις λένε ότι πλέον ο κόσμος κινείται κεντροαριστερά. Φθίνει το φαινόμενο της Κεντροδεξιάς, που αναπτύχθηκε έντονα επί κυβερνήσεων Σημίτη μέχρι και τα πρώτα χρόνια του Καραμανλή. Τώρα σαφώς οι πολίτες επιθυμούν κεντροαριστερή κατεύθυνση, όπως αναλύουν τα γκάλοπ, οι συνεργάτες του Παπανδρέου και όπως επίσης επισημαίνει και η κ. Μ. Καρακλιούμη, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, που έχει διατελέσει και υπεύθυνη της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι κεντροαριστερή κατεύθυνση πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ, που όμως αντί να ξεκαθαρίσει από τώρα τι γίνεται, ακόμη και τι θα κάνει το ίδιο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις εκλογές, αλληθωρίζει πότε δεξιά και πότε αριστερά, ανάλογα με τις συγκυρίες.

Επειδή με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο είναι πιθανόν να μην προκύψει αυτοδυναμία στις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει τον δρόμο προς την Αριστερά. Από τώρα πρέπει να έχει στα αντιπολιτευτικά του όπλα απάντηση ξεκάθαρη και ρεαλιστική προς την Αριστερά. Απ’ τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αυτό που μένει στον αφρό είναι μόνον ο σκοπός της αυτοδυναμίας. Όλα τα άλλα είναι σενάρια επί σεναρίων.


Σχολιάστε εδώ