ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Και οι πολιτικοί άνθρωποι είναι…

Πασχαλιά σήμερα και η στήλη, επηρεασμένη από πνεύμα της μεγάλης χριστιανικής γιορτής της Αγάπης, δεν έχει διάθεση για κρίσεις και πολύ περισσότερο για επικρίσεις. Η Βουλή, εξάλλου, ήταν όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα κλειστή και έτσι θα παραμείνει και τη Λαμπροβδομάδα.

Βλέπετε, και οι πολιτικοί έχουν ανάγκη από λίγη χαλάρωση και ξεκούραση όπως έχουμε όλοι μας. Άνθρωποι είναι κι αυτοί, όπως έδειξε και το ατύχημα με το ποδήλατο που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος περνάει πολύ δύσκολα το φετινό Πάσχα και έχει τη συμπαράσταση και τις ευχές μας.

Όπως και όλων ελπίζουμε. Και οπωσδήποτε του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος κι εκείνος παλαιότερα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και θέλησε να δοκιμάσει τις αθλητικές του επιδόσεις στο ποδόσφαιρο, είχε ένα ανάλογο ατύχημα.

Βεβαίως λοιδορήθηκε τότε από κάποιους ο κ. Καραμανλής, όπως γίνεται τώρα από άλλους για τον κ. Παπανδρέου. Αλλά ό,τι κι αν λένε διάφοροι επικοινωνιολογούντες, γεγονός είναι ότι όπως για τον πρωθυπουργό δεν στάθηκε εμπόδιο στους στόχους του εκείνο το ατύχημα, έτσι νομίζουμε θα συμβεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλα είναι εκείνα που κάνουν έναν πολιτικό και όχι τα ατυχήματα που μπορεί να του συμβούν, όπως συμβαίνουν σε αρκετούς άλλους ανθρώπους.

Παρασυρθήκαμε, όμως, και αρχίσαμε τις κρίσεις, αν και πρόθεσή μας είναι να μείνει στην ανθρώπινη πλευρά των πολιτικών, για την οποία έχουμε διάθεση να μιλήσουμε σήμερα.

————–*—————

Ο μπαλωματής του Καρατζαφέρη

Στην ίδια συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, τη δική του εκδοχή για τη φτώχεια έδωσε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σχολιάζοντας τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη για τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα, ανέφερε:

«Κύριε υπουργέ, έγινε μια επένδυση τις τελευταίες ημέρες, ενδεικτική της πορείας της χώρας. Έγινε μια σημαντική επένδυση. Δεν έγινε βέβαια ούτε στη Ραφήνα για να την ξέρει ο κ. πρωθυπουργός ούτε στο Καστρί για να την ξέρει ο έτερος αρχηγός, αλλά ούτε και στο Κολωνάκι. Έγινε στην Αμφιθέα, όπου εξακολουθώ να μένω. Ξανάνοιξε τσαγκαράδικο που είχε κλείσει από τη δεκαετία του ʼ70. Κανείς δεν πήγαινε να φτιάξει τα παλιά του παπούτσια, τα πέταγε. Τώρα λοιπόν έφτασε εκεί η οικονομία, που ο κυρ Θύμιος ο τσαγκάρης ξαναεμφανίστηκε και βάζει τακουνάκια και αλλάζει σόλες».

«Και τώρα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, «περιμένω και τον άλλο τον μπαλωματή που αλλάζει κουστούμια. Όπου να ʼναι θα ανοίξει και ο κυρ Βασίλης το μαγαζάκι του μετά από τριάντα χρόνια που το είχε κλείσει. Εκεί γυρίσαμε. Και δεν λέω ότι αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη δική σας. Για όνομα του Θεού. Είναι ευθύνη και εκείνων που είκοσι χρόνια έφεραν τα πράγματα εκεί».

————–*—————

Ο Αλέκος στην ξιφασκία

Εξομολογητικό χαρακτήρα, όχι όμως, για τη φτώχεια, αλλά για τις προτιμήσεις του στον αθλητισμό, είχε και η παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μια μέρα μετά, όταν στην «ώρα του Πρωθυπουργού» ανέπτυξε ερώτηση για το ντόπινγκ.

«Αύριο το πρωί εγώ θα πάω να παρακολουθήσω το πρωτάθλημα ξιφασκίας», είπε. Και για να μην προλάβει κανείς να σκεφτεί ότι θα πήγαινε για να πάρει μαθήματα για τις πολιτικές… ξιφομαχίες, στις οποίες είναι άλλωστε γνωστός δεξιοτέχνης, διευκρίνισε αμέσως τον λόγο για τον οποίο θα βρισκόταν εκεί: «Ένας απ’ αυτούς που το διεκδικεί είναι ο γιος μιας συνεργάτιδάς μου», είπε.

«Είναι μεγάλο πράγμα η άσκηση, η άμιλλα, η νίκη, η αποδοχή της ήττας», συμπλήρωσε ο κ. Αλαβάνος, για να κάνει την αντίστιξη με τη ζοφερή κατάσταση του πρωταθλητισμού των αναβολικών και της ντόπας, λέγοντας: «Στην Ελλάδα, ειδικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων έχει εγκατασταθεί το δόγμα “ο πρωταθλητισμός αγιάζει τα μέσα”».

————–*—————

Από νέους νόμους

και ερωτήσεις καλά πάμε

Να κλείσουμε, όμως, με κάτι πιο ειδησεογραφικό, από τα απολογιστικά στοιχεία του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο που εκδόθηκαν αυτές τις μέρες σε έναν πολυσέλιδο τόμο που δείχνει ότι στους νόμους που ψηφίζει η κυβέρνηση και στις ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές δεν… υπάρχει φτώχεια.

Την περίοδο, λοιπόν, της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2007, η Βουλή ενέκρινε 368 (!) νέους νόμους, που σημαίνει ότι κάθε μήνα ψηφίζονται κατά μέσο όρο πάνω εννέα νομοθετήματα. Μακράν πρώτο ανάμεσα στα υπουργεία είναι το Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο, στους 41 μήνες που συνεδρίασε η προηγούμενη Βουλή, ψήφισε 80 διαφορετικά νομοσχέδια.

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν οι αριθμοί στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου της ίδιας περιόδου, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, κατατέθηκαν:

• 38.356 ερωτήσεις (28.202 από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 4.452 της ΝΔ, 3.208 του ΣΥΝ, 2.151 του ΚΚΕ και 343 από ανεξάρτητους).

• 17.012 αναφορές (7.785 από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 6.349 της ΝΔ, 1.347 του ΚΚΕ, 1.181 του ΣΥΝ και 249 από ανεξάρτητους).

• 3.805 αιτήσεις κα

τάθεσης εγγράφων (2.968 από το ΠΑΣΟΚ, 480 από τη ΝΔ, 212 από τον ΣΥΝ, 135 από το ΚΚΕ και 10 από ανεξάρτητους)

• 2.803 επίκαιρες ερωτήσεις (1.494 από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 129 της ΝΔ, 593 του ΚΚΕ, 541 του ΣΥΝ και 46 από ανεξάρτητους)

• 269 επερωτήσεις (244 του ΠΑΣΟΚ, 13 του ΚΚΕ και 12 του ΣΥΝ), και τέλος,

• 127 ερωτήσεις για τον πρωθυπουργό (69 του ΠΑΣΟΚ, 46 του ΣΥΝ, 8 του ΚΚΕ και 4 ανεξάρτητων βουλευτών).

Μόνο να σκεφθεί κανείς το χαρτί που χρειάστηκε για να γραφούν από τους βουλευτές και να απαντηθούν περισσότερες από 60.000 ερωτήσεις και επερωτήσεις, καταλαβαίνει τι συμβαίνει…


Σχολιάστε εδώ