Καταψηφίσθηκε πανηγυρικά από την Ευρωβουλή η έκθεση Μέιγιερ για τα Σκόπια

ΜΙΑ από τις σπάνιες περιπτώσεις επίδειξης ενότητας των ελλήνων ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε όταν ήλθε για συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου η περίφημη «Έκθεση προόδου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το 2007», της οποίας εισηγητής ήταν ο ολλανδός πολιτικός Έρικ Μέιγιερ… και το απαράδεκτο περιεχόμενό της είχε αποκαλύψει το «Π» από τις 6 Απριλίου!

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ήταν μεγάλο, κυρίως γιατί ο εισηγητής στο αρχικό κείμενο της έκθεσης προόδου είχε δεχθεί ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν προϋποθέτει τη συμφωνία Ελλάδας και ΠΔΓΜ για το όνομα. Θέση η οποία χάρις στην ομοφωνία σχεδόν όλων των κομμάτων ανετράπη μέσα από τροπολογίες που κατατέθηκαν από όλα τα ελληνικά κόμματα, αφού πρώτα κατάφεραν να ανατρέψουν και τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί και μέσα στις ευρύτερες ομάδες των κομμάτων που έχει το Ευρωκοινοβούλιο.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να σημειώσουμε ότι η έκθεση, μετά τη δυναμική κινητοποίηση των ελλήνων ευρωβουλευτών, καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (601 ψήφοι υπέρ της καταψήφισης, 52 κατά και 30 λευκά), ενώ έγιναν δεκτές οι αναγκαίες τροπολογίες επίσης με συντριπτική πλειοψηφία που ανέτρεψαν τα δεδομένα. Θα μπορούσε δηλαδή κανείς να πει ότι το τελικό αποτέλεσμα παίρνει σοβαρά υπόψη τις ελληνικές θέσεις και έτσι στην έκθεση προόδου περιλαμβάνεται ότι:

• Η επίτευξη συμφωνίας για το όνομα αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΔΓΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και

• Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συναρτάται με την αξιολόγηση της προόδου που έχει επιτευχθεί σε όλους τους τομείς στην ΠΔΓΜ, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της ονομασίας…


Σχολιάστε εδώ