Κάλυψη Αλαβάνου σε Τσίπρα

Τα προστατευτικά του φτερά άπλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος για να αποκρούσει τις κατηγορίες και τις επικρίσεις κατά του διαδόχου του, Αλέξη Τρίπρα, μετά τις «τολμηρές» πρωτοβουλίες του τελευταίου. Αφορμή η φωτογράφηση του Τσίπρα για νεανικό περιοδικό, στο εξώφυλλο του οποίου εμφανίζεται δεμένος μέσα στο γραφείο του και η θέση που εξέφρασε για τον διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά και μαλακά» και την αποποινικοποίηση της χρήσης των τελευταίων. Αν και η θέση αυτή αποτελεί πάγια τοποθέτηση του ΣΥΝ για το θέμα, εν τούτοις ήρθε να προστεθεί σε θέσεις που πρόσφατα εκφράστηκαν από το κόμμα όπως ο γάμος ομοφυλοφίλων και η υπεράσπιση του βιβλίου ιστορίας της κυρίας Ρεπούση, θέσεις οι οποίες δημιούργησαν την εντύπωση σε ψηφοφόρους ότι ο ΣΥΝ δεν ενδιαφέρεται για τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον εργαζόμενο αλλά για θέματα «πιασάρικα και λάιφ στάιλ».

Στον ΣΥΝ δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση πολύ περισσότερο στην παρούσα συγκυρία, που το κόμμα δείχνει (δημοσκοπικά) να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο που δεν είναι δεκτικό τέτοιων «ανατρεπτικών» τοποθετήσεων. Έτσι επιστρατεύθηκε η παλιά –και δοκιμασμένη επιτυχώς εδώ που τα λέμε– καραβάνα που ακούει στο όνομα Α. Αλαβάνος.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν πρόκειται κανείς από εμάς να γίνει πλαστικό ανθρωπάκι της πολιτικής με μαύρα γυαλιά, γκρίζα γραβάτα και γκρίζο κουστούμι», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας απόλυτα τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΣΥΝ. Ο Α. Αλαβάνος ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για προσπάθεια αποδόμησης της ηγεσίας του ΣΥΝ από μερίδα των ΜΜΕ, τα οποία ωστόσο όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξαν απλόχερα το κόμμα του και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτίμησε ότι εδώ και έναν μήνα περίπου οι κριτικές που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ γίνονται πάνω σε ζητήματα εμφάνισης, διατύπωσης, σύνταξης, ενδυμασίας κ.ά. Αντίθετα, κατά τον Α. Αλαβάνο η κριτική δεν γίνεται πάνω στα ζητήματα της πολιτικής του κόμματος ούτε από τους πολιτικούς αντιπάλους ούτε από τα ΜΜΕ. Ως εκ τούτου, εκτίμησε ότι «αυτό, εμένα τουλάχιστον, με γεμίζει αυτοπεποίθηση, με την έννοια ότι ακολουθούμε μια τέτοια πολιτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, που δεν μπορεί να δεχθεί σοβαρή κριτική από τους αντιπάλους μας και γιʼ αυτό ασχολούνται με όλα αυτά». Στήριξη έδωσε και στην θέση του Α. Τσίπρα για την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών και τον διαχωρισμό σε «σκληρά και μαλακά» λέγοντας ότι «ζούμε στην Ελλάδα, δεν ζούμε στο Άγιον Όρος».

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος δεν είναι και η καλύτερη δυνατή όπως έγραψε «το ΠΑΡΟΝ» την προηγούμενη Κυριακή. Ανοιχτό παραμένει το θέμα του ελέγχου της εκπροσώπησης του κόμματος στα μέσα ενημέρωσης. Η πρόθεση της ηγεσίας να ελέγχει την εκπροσώπηση μέσω του «κώδικα δεοντολογίας» σχετικά με τις εμφανίσεις των στελεχών του ΣΥΝ στα ραδιοτηλεοπτικά κυρίως μέσα προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης». Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα περάσει, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που είναι ξένο προς τα «ήθη και έθιμα» του ΣΥΝ. Ήδη, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα ακόμα και εάν ληφθούν θα αποτύχουν, ενώ σε ερώτηση εάν ο ίδιος θα πειθαρχήσει σε αυτά τόνισε με νόημα: «Δεν μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο προς το παρόν». Ο δε εκπρόσωπος της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» Σ. Μπαγεώργος είπε ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν διαπραγματεύεται και «δεν θα γυρίσουμε στην εποχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού». Μετά από αυτά η ηγεσία του ΣΥΝ φαίνεται να αναδιπλώνεται μερικώς και να αναζητάει μια «χρυσή τομή» που να εξασφαλίζει και την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος και το δικαίωμα της έκφρασης των προσωπικών απόψεων των στελεχών.


Σχολιάστε εδώ