Η στρατηγική του Καραμανλή για τις ευρωεκλογές

Το ποσοστό 2,3%, «αναπτέρωσης του ηθικού» το χαρακτηρίζουν οι στατιστικολόγοι, έδωσε αέρα νίκης στη Νέα Δημοκρατία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, στην οποία δοκιμάζεται τόσο η αξιοπιστία της όσο και η ηθική της καταγωγή. Αυτό είναι το ποσοστό που κατά μέσον όρο κερδίζει η Νέα Δημοκρατία σε κάθε εκλογική περιφέρεια, κυρίως από τα «δεξιά» της.

Ο Κ. Καραμανλής δεν είναι απλώς ένας έλληνας ηγέτης, αλλά ένας ηγέτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο μοναδικός που μπορεί, με τη σύμφωνη γνώμη της «μητέρας Ρωσίας» και των ευρωπαίων εταίρων, να δημιουργήσει ισορροπίες στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Και ταυτόχρονα ο μοναδικός ηγέτης-εξισορροπιστής των απαιτήσεων των εξ ανατολών γειτόνων, με τα ουσιαστικά προβλήματα όσον αφορά την ευρωπαϊκή προσαρμογή τους.

Έτσι πλέον προβάλλεται και με την «ταυτότητα» αυτή πηγαίνει ο Κ. Καραμανλής στις ευρωεκλογές και γι’ αυτό είναι αδύνατον να χάσει την πρώτη θέση. Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν φυσικά ότι σημασία στις ευρωεκλογές δεν έχει απλώς η νίκη της Νέας Δημοκρατίας όσο το εύρος της. Περιμένουν ότι η Κεντροαριστερά, με τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει, θα θελήσει να ερμηνεύσει με όρους βουλευτικών εκλογών τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Η κριτική της θα επικεντρωθεί όχι στη νίκη αλλά στη διαφορά η οποία είναι αξιοποιήσιμη: με τα ποσοστά αυτά δεν θα μπορούσε στις βουλευτικές εκλογές να σχηματίσει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Αυτό θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί η αντιπολίτευση, γιατί τουλάχιστον μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι πρώτη στις ευρωεκλογές.

Το προφίλ του ηγέτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιδιώκει ο Κ. Καραμανλής να το κεφαλαιοποιήσει στις ευρωεκλογές. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι ο παραλογισμός των «πολιτικών Ιμαλαΐων» της χώρας, με το τέλος του δικομματισμού, την άνοδο της «ντεμι-Αριστεράς» και τις διάφορες άλλες μεταπολιτευτικές, παλαιολιθικής λογικής αντιλήψεις, διαμορφώνει κλίμα αποδοχής εκείνων των φιλελεύθερων αντιλήψεων που μπορούν να ανατρέψουν καταστάσεις με τη σταθερότητα, τη σαφήνεια και την προβολή «δοκιμασμένων και επιτυχημένων μεθόδων» και όχι με αστείους ρομαντισμούς.

Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των δογματικών αριστερών του ΚΚΕ και των φιλόδοξων ευρωαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκείνος που έκανε πράξη το δόγμα… Μαρκεζίνη: «Δεν θέλουν οι Αμερικανοί; Θέλουν οι Ρώσοι». Ήλθε κοντά με την… «αρκούδα» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αποτελεί σήμερα τον κύριο εάν όχι τον μοναδικό συνομιλητή της Ρωσίας, η πολιτική ηγεσία της οποίας τού έχει πλέον παραδοσιακής μορφής εμπιστοσύνη. Ο Κ. Καραμανλής είναι ένας ηγέτης που σε άλλες εποχές, όταν τα μέσα ενημέρωσης δεν διαστρέβλωναν τα πάντα, θα είχε αρχίσει να γράφει ιστορία σε εθνικό επίπεδο…

Είναι αλήθεια ότι το Σκοπιανό ως θέμα αγγίζει τους Έλληνες και έτσι η κυβέρνηση «ευτύχησε» να αγοράσει χρόνο μέσω του μείζονος αυτού εθνικού θέματος και να… υποκαταστήσει στην ατζέντα τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας με το θέμα της ονομασίας.

Ταυτόχρονα όμως κτίζει το νέο προφίλ του εθνικού οραματιστή και ηγέτη Κ. Καραμανλή και με όχημα αυτό το νέο δυναμικό στυλ του ειρηνιστή ηγέτη πορεύεται προς τις ευρωεκλογές. Η χαλαρότητα των εκλογών αυτών, που δίνουν το δικαίωμα για ψήφο διαμαρτυρίας, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το προφίλ αυτό, μέσω του οποίου επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους της.

Φυσικά τα θετικά στοιχεία για τη Νέα Δημοκρατία είναι πολλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιορίζει τη διαρροή ψήφων προς τα δεξιά της. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν σταδιακή μείωση της δύναμης του ΛΑΟΣ. Το γεγονός φαίνεται πως το έχουν αντιληφθεί στο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, γι’ αυτό και αναγκάστηκαν να σκληρύνουν τη στάση τους, διατυπώνοντας ακόμη πιο ακραίες θέσεις. Η στάση τους αυτή φυσικά… απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους μετριοπαθείς παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους στις τελευταίες εκλογές.

Τα παράπλευρα λοιπόν οφέλη της Νέας Δημοκρατίας από τη στάση της στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα τα στελέχη της φαντάζονταν. Η άνοδος, τον τελευταίο μήνα, κατά οκτώ περίπου εκατοστιαίες μονάδες της δημοφιλίας του Κ. Καραμανλή τα λέει όλα…


Σχολιάστε εδώ