Η… ανταλλαγή επιστολών απαλλάσσει τις εταιρείες από τις κατηγορίες της δημιουργίας καρτέλ!
Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι για να επεξεργαστεί και να ερευνήσει μια καταγγελία χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από επτά μέχρι εννιά χρόνια, ενώ όταν φτάνει στο οποιοδήποτε πόρισμα βρίσκει πάντα τρόπους να το διατυπώνει με τρόπο που να επιδέχεται πολλές… ερμηνείες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της καταγγελίας της εταιρείας Μ. ΦΛΩΡΑ ΑΕ, που αναφέρεται στην ύπαρξη καρτέλ στον χώρο των ξενόγλωσσων βιβλίων και μάλιστα κατονόμασε τις δύο εταιρείες που το συγκροτούσαν.
Αρχικά η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διαπίστωσε ξεκάθαρα στην εισήγησή της ότι υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που φανέρωναν ότι οι δύο καταγγελλόμενες εταιρείες όντως συνεννοούνταν. Σε νεώτερη εισήγησή της, όμως, αναφέρει ότι με βάση τα νέα στοιχεία που προσκόμισαν τα ενδιαφερόμενα μέρη (σ.σ.: οι καταγγελλόμενες εταιρείες δηλαδή) δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η ύπαρξη εναρμονισμένης πρακτικής.
Ποια είναι τα νέα αυτά στοιχεία; Απλώς η προσκόμιση κάποιων επιστολών που έχουν ανταλλάξει και από τις οποίες αποδεικνύεται ότι προέκυπταν συνεχείς διαφωνίες μεταξύ τους!
Πέραν αυτού, τίποτα, αφού οι συγκεκριμένες εταιρείες είχαν παρόμοια πολιτική έναντι των άλλων χονδρεμπόρων επί χρόνια, με αποκορύφωμα το 2006, όπου οι όροι στις συμφωνίες τους ήταν εντελώς ίδιοι, ενώ και οι δύο προχώρησαν σε ταυτόχρονες κινήσεις μείωσης του κόστους τους, κάτι που αποκαλύπτει πως προφανώς ήταν συνεννοημένες.
Δηλαδή η γενική διεύθυνση δέχτηκε σαν αξιόπιστα στοιχεία που οδηγούν σε πλήρη απαλλαγή από μια πολύ σοβαρή κατηγορία τις επιστολές που οι δύο εταιρείες αυτές προσκόμισαν μετά την πρώτη εισήγηση και την απαγγελία κατηγορίας προς αυτές (οι επιστολές αυτές δεν βρέθηκαν σε αυτεπάγγελτο έλεγχο των οργάνων της γενικής διεύθυνσης). Για τη γενική διεύθυνση δεν έχει σημασία η πανομοιότυπη πρακτική των δύο εταιρειών, αλλά οι επιστολές (οι οποίες δεν έχουν ρητή ημερομηνία σύνταξής τους και αποστολής τους).
Με απλά λόγια, με βάση το σκεπτικό της γενικής διεύθυνσης, όλες οι εταιρείες πλέον μπορούν ελεύθερα να οργανώνουν καρτέλ… αρκεί μόλις συμφωνούν για το στήσιμο της αγοράς να φροντίζουν να στέλνει η μία στην άλλη επιστολές που να δείχνουν διαφωνία ή ακόμα καλύτερα εξώδικες επιστολές.
Μόλις το καρτέλ διαπιστωθεί, με βάση το σκεπτικό της γενικής διεύθυνσης, θα αθωωθεί επειδή έχουν ανταλλάξει επιστολές μεταξύ τους!