Ευρωπαϊκή Ένωση και «2ος Καποδίστριας» διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ!

Τα θέματα αυτά είναι δύο: α) Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ρόλος και σημασία της και β) η δεύτερη φάση της διοικητικής διαίρεσης της χώρας, που είναι περισσότερο γνωστή ως «Καποδίστριας».

Όπως είναι γνωστό και τα δύο αυτά θέματα θα «ανοίξουν» μέσα στον Μάιο, θα συζητηθούν στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταγραφούν οι διάφορες απόψεις που μέχρι στιγμής εμφανίζονται διιστάμενες σε πάρα πολλές περιπτώσεις και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στη διαφορετική οπτική και πολιτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζουν τα πολύ σοβαρά αυτά θέματα οι πολιτικοί σχηματισμοί που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα:

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συζήτηση ξεκίνησε όταν έβαλε το θέμα σε άρθρο του ο Δημ. Χατζησωκράτης. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το «Ποια Ευρώπη θέλουμε;». Εδώ ακριβώς βρίσκεται το σημείο της αντιπαράθεσης. Γιατί κάποια στελέχη τάσσονται υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής στάσης του κόμματος, προτάσσοντας τα επιχειρήματα πως μέσα από την Ευρώπη θα παλέψουμε όλα τα ζητήματα και πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ πέρα από τη συγκρότηση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού πόλου, ενώ κάποια άλλα πρεσβεύουν ακριβώς το αντίθετο, υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή πορεία απομακρύνει το κόμμα από τις παραδοσιακές αρχές του και το αποξενώνει από τις ρίζες του. Αυτήν την τάση εκφράζει το ΑΚΟΕ του Γιάννη Μπανιά, ενώ πιο ακραίες απόψεις εκφράζουν οι τροτσκιστές του ΙΔΕΑ.

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες αυτές απόψεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με το δεδομένο ότι του χρόνου θα έχουμε ευρωεκλογές.

Όσον αφορά στο θέμα της β΄ φάσης της διοικητικής διαίρεσης της χώρας, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής: Μέσα στον Μάιο θα κατατεθούν οι προτάσεις της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ.

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στις διάφορες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνίσταται στο αν θα είναι υποχρεωτική η ενσωμάτωση των δήμων, ποιες νομαρχίες, περιφέρειες και δήμοι θα απομείνουν, αν οι περιφέρειες θα υποκαταστήσουν τις νομαρχίες και θα περιορίσουν τον αριθμό και τον ρόλο τους, αν οι περιφερειάρχες θα είναι αιρετοί κ.λπ. Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής και χωρίς να υπάρχει συνολική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, κάθετα αντίθετος με τον δεύτερο «Καποδίστρια» είναι ο Μανόλης Γλέζος.

Τα θέματα αυτά και οι επιπτώσεις που θα έχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι απόψεις και οι τάσεις που θα αναπτυχθούν στη συνέχεια, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την περαιτέρω πορεία του κόμματος. Γιʼ αυτό και οι επόμενοι μήνες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμοι.


Σχολιάστε εδώ