Επιτόκια ληστείας

Καταρρέει η κερδοφορία των τραπεζών σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Ενδεικτικά, η JP Morgan μετράει μείωση κερδών κατά 50% στο πρώτο τρίμηνο του 2008, ενώ η Merrill Lynch καταγράφει ζημίες 1,97 δισ. δολαρίων, ενώ είχε κέρδη 2 δισ. δολαρίων κατά το ίδιο διάστημα τον προηγούμενο χρόνο.

Αντιθέτως στη χώρα μας η κερδοφορία των τραπεζών καλά κρατεί. Ιδιαίτερη «επίδοση» έχουν μάλιστα οι τράπεζες στις κατασχέσεις και δημοπρατήσεις διαμερισμάτων και αυτοκινήτων, όπου τα «θύματα» υπερβαίνουν τους 100.000 σε ετήσια βάση…

Η μόνη σοβαρή εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού, και ιδιαίτερα των καταναλωτικών δανείων, έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα οι «πελάτες» να τελούν υπό καθεστώς στυγνής εκμετάλλευσης.

Από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει, για το τέλος του 2007, διαφορά άνω του 4% μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων (μέσο επιτόκιο 6,68%) και επιτοκίων καταθέσεων (2,62%).

Οι τράπεζες στην Ελλάδα ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο της υπερεκμετάλλευσης των πελατών-πολιτών. Όμως η κρίση που απλώνεται σταδιακά διαμορφώνει μια νέα, δύσκολη πραγματικότητα. Το κόστος άντλησης κεφαλαίων αυξάνεται, ο πληθωρισμός ανεβαίνει και τα επιτόκια καταθέσεων θα αυξηθούν. Ούτε κουβέντα για μείωση επιτοκίων στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Αντιθέτως, μόνο αυξήσεις προβλέπονται…

Τελειώνει η εποχή του εύκολου κέρδους για τις τράπεζες στην Ελλάδα. Άλλωστε και τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ήδη υπερχρεωμένα και δεν διαθέτουν εισοδήματα για περαιτέρω δανεισμούς. Γιʼ αυτό και το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αναπροσανατολιστεί, να εκσυγχρονιστεί σε προϊόντα και υπηρεσίες και να προσαρμόσει τα επιτόκιά του τόσο στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στις δυνατότητες των ελληνικών νοικοκυριών. Πριν ξαναζήσουμε εποχές που θυμίζουν την περίοδο του κραχ του χρηματιστηρίου.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ