Εξομοιώνονται με τους μόνιμους 100.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις «αορίστου χρόνου»

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, τερματίζεται η αγωνία των υπαλλήλων αορίστου χρόνου που, ενώ έχουν ίδια καθήκοντα με τους μόνιμους υπαλλήλους, στερούνται της δυνατότητας υπηρεσιακής ανέλιξης.

Προς συζήτηση είναι, μεταξύ του κ. Παυλόπουλου και των άλλων κυβερνητικών αρμοδίων, δύο -σχετικά- θέματα:

α) Αν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα μπορούν να φτάνουν μέχρι τον βαθμό του γενικού διευθυντή και

β) Αν εφεξής θα ασφαλίζονται στα Ταμεία του Δημοσίου και όχι στο ΙΚΑ, όπως ισχύει έως τώρα.

Παράλληλα:

Μέχρι τέλους Μαΐου δρομολογείται η εκκίνηση του διαλόγου για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στη διάρκεια του φθινοπώρου του 2008.

Αντιθέτως, έγκυρες πηγές αναφέρουν πως το θέμα του Ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, ενώ είναι πιθανόν να μετατεθεί για μετά τις Ευρωεκλογές του 2009. Ήδη, πολλές είναι οι εισηγήσεις να μην «κινηθεί» τίποτε το επίμαχο πρόβλημα και απλώς μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, «υπό τη σκοπιά» της ισότητας, η κυβέρνηση να εναρμονιστεί, «υπακούοντας» και εισάγοντας την αύξηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων μητέρων στον δημόσιο τομέα. Η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα εφαρμοστεί από το 2013.

Υπενθυμίζεται πως το «ΠΑΡΟΝ» δημοσίευσε ήδη την πληροφορία πως ο διάλογος για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα περιλαμβάνει δύο ρυθμίσεις που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο. Πρόκειται για τις εξής:

• Αύξηση της «ποινής» στο 6% (από 4,5% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης) και

• Καθιέρωση των 100 ενσήμων και στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να θεμελιώνεται δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Συμφωνία Παυλόπουλου ΑΔΕΔΥ για ΣΣΕ

Πολύ κοντά σε συμφωνία για την αναθεώρηση του νόμου που αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον δημόσιο τομέα βρίσκονται ο υπουργός κ. Παυλόπουλος και η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Σε περίπτωση που πράγματι ευοδωθεί η προσπάθεια των δύο ενδιαφερομένων πλευρών, τότε ίσως στα επόμενα χρόνια να υπογράφεται συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ΑΔΕΔΥ και Δημόσιου, όπως συμβαίνει αντιστοίχως στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ ΓΣΕΕ – εργοδοτών.

Σημειώνεται πως ο ισχύων νόμος για τις διαπραγματεύσεις στον δημόσιο τομέα εξαιρεί από αυτές τα οικονομικά και ασφαλιστικά ζητήματα, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας τότε ακυρώνεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και το όποιο αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί.

Στο μεταξύ:

• Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη πανελλαδικής 4ωρης στάσης εργασίας σε όλο τον δημόσιο τομέα, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, την Πέμπτη 15 Μαΐου, από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Στη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης θα διοργανωθούν συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η στάση εργασίας έχει ως βασικούς διεκδικητικούς άξονες:

• Τη διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

• Την καθιέρωση νέου μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό 1.300 ευρώ.

• Τη θεσμοθέτηση γνήσιων συλλογικών διαπραγματεύσεων στον δημόσιο τομέα.


Σχολιάστε εδώ