Ελλάς – Ρωσία συμμαχία!

Δείχνει πολλά, τόσο για το επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας όσο και για το επίπεδο των σχέσεων του έλληνα πρωθυπουργού με τον αποχωρούντα μεν, αλλά παραμένοντα το ισχυρό πρόσωπο ρώσο Πρόεδρο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κ. Καραμανλής είναι εκ των τελευταίων ηγετών που θα συναντήσει ο Βλ. Πούτιν πριν παραδώσει τα ηνία της Προεδρίας στον διάδοχό του Ντ. Μεντβέντεφ. Και είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντά ο διάδοχος του Πούτιν, λίγο πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του… Έγκυροι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι τη χαρακτηρίζουν πολύ σωστή και σημαντική κίνηση και για τους εξής επιπλέον λόγους:

Πρώτον, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες σε αυτήν τη συνάντηση Πούτιν – Καραμανλή θα υπογραφεί κατʼ αρχήν συμφωνία για τη διακλάδωση, το «πέρασμα» απʼ την Ελλάδα του αγωγού South Stream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απʼ τη Ρωσία στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή συμφωνία, καθιστά την Ελλάδα εκ των βασικών αγωγών μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου, αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας γεωστρατηγικά, τη διεθνή της θέση γενικότερα. Αρκεί, τονίζουν γνώστες του θέματος, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη, συνεχής ροή αερίου. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια θετική εξέλιξη.

Στη Μόσχα ο Κ. Καραμανλής θα λάβει κι ένα άλλο σημαντικό «δώρο» απʼ τον Βλ. Πούτιν. Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», θα υπάρξει δημόσια δέσμευση του απερχόμενου ρώσου Προέδρου ότι αν Ελλάδα και Σκόπια καταλήξουν σε συμφωνία για το όνομα της γειτονικής μας χώρας, τότε η Ρωσία θα χρησιμοποιεί αυτό το όνομα στις διμερείς της σχέσεις με τη FYROM. Αυτό έχει εξαιρετική σημασία, επειδή η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Και η Ελλάδα ευελπιστεί ότι αυτή η ρωσική στάση θα αποτελέσει πιλότο και για τις άλλες χώρες που έχουν επίσης αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»…

Ο Κ. Καραμανλής στην επίσκεψή του στη Μόσχα θα συνοδεύεται απʼ τους Θ. Ρουσόπουλο, Ντ. Μπακογιάννη και Χρ. Φώλια (ο τελευταίος λόγω της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου).

Στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Μόσχα θα πάει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας, συνοδευόμενος από ομάδα περίπου 150 επιχειρηματιών.

Το πρόγραμμα της μονοήμερης επίσκεψης Καραμανλή στη Μόσχα έχει ως εξής:

• Στις 15.30 (τοπική ώρα) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν.

• Στις 16.30 κοινή συνέντευξη Τύπου.

• Στις 17.00 γεύμα με τον Πούτιν.

• Στις 18.00 συνάντηση με τον διάδοχο του Πούτιν Ντ. Μεντβέντεφ.

Όπως έχουμε επισημάνει, η Ουάσινγκτον έχει ενοχληθεί σφόδρα απʼ αυτό το πολιτικό «φλερτ» Καραμανλή – Πούτιν, με τις σοβαρές πολιτικές αλλά και οικονομικές του διαστάσεις.

Επισήμως μεν αυτή η ενόχληση, που σε ορισμένους αμερικάνικους κύκλους έχει λάβει τη μορφή της οργής, δεν εκφράζεται παρά «διακριτικά».

Ωστόσο, και με δεδομένο ότι η Ουάσινγκτον είναι επίσης οργισμένη και για το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια, εκτιμάται ότι η εξέλιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και η συμπεριφορά των ΗΠΑ έναντι του Κ. Καραμανλή, στο επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…


Σχολιάστε εδώ