Εικόνα διάλυσης της πλειοψηφίας

Από αυτήν τη στήλη είχαμε γράψει ότι ο ετερόκλητος συνδυασμός του νέου δημάρχου πολύ δύσκολα θα καταφέρει να έχει ενότητα και ομοιογένεια μέχρι το τέλος. Και προβλέπαμε πως ενδεχομένως ο νέος δήμαρχος να μην μπορεί να διοικήσει!

Δυστυχώς, πολύ γρήγορα δικαιωθήκαμε. Άσχετα αν κάποιοι τότε διατείνονταν δημόσια πως γράφαμε «μπούρδες»!

Ο συνδυασμός του Π. Φασούλα εμφανίζει σημεία… διάλυσης! Από τους 25 συμβούλους του οι τέσσερις έχουν αποστασιοποιηθεί πλήρως, ενώ άλλοι δύο θεωρείται πολύ πιθανόν να τους ακολουθήσουν.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Βουγιουκλάκης ήταν ο πρώτος από τους συμβούλους της πλειοψηφίας που ανεξαρτητοποιήθηκε. Κάτι αναμενόμενο πάντως, αφού ο Βασίλης ως ακραιφνής νεοδημοκράτης ήταν σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα… επέστρεφε στην κομματική του βάση. Την περασμένη εβδομάδα, με μια εντυπωσιακή δήλωσή του, στην οποία τόνιζε ότι ακολουθεί τις πεποιθήσεις του και αυτό που του υπαγορεύει ο κόσμος που τον τίμησε με την ψήφο του, ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, που, γι’ αυτούς που γνωρίζουν, αποτελεί «βαρόμετρο» για κάθε συνδυασμό.

Τις ίδιες μέρες πάνω κάτω διεγράφη ο Λεωνίδας Κούβαρης, γιατί δεν υποστήριξε τη θέση της πλειοψηφίας στην υπόθεση της ΔΕΠΑΠ. Θυμίζουμε ότι ο Παρασκευόπουλος και ο Κούβαρης είχαν πάρει το 80% των ψήφων του συνδυασμού στα Μανιάτικα. Η απώλειά τους για τον συνδυασμό του δημάρχου σημαίνει ότι αν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση στις επόμενες εκλογές, η περιοχή θα είναι «μαύρη τρύπα» γι’ αυτόν. Από κει και πέρα έτοιμη να ανεξαρτητοποιηθεί είναι η Δάφνη Μπόκοτα, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η στάση των Ντεντιδάκη και Υδραίου, χωρίς πάντως να έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής πρόθεση να αποστασιοποιηθούν.

Αν στους τρεις ήδη αποχωρήσαντες προσθέσουμε τη Βίκυ Λέανδρος, η οποία έχει να… πατήσει στον δήμο από τις… βουλευτικές εκλογές, βλέπουμε ότι ο δήμαρχος με το ζόρι συγκεντρώνει 21 ψήφους για να έχει τη σχετική πλειοψηφία στο ΔΣ, οπότε είναι πολύ πιθανόν να μην μπορεί να «περνάει» θέματα που θεωρεί… δεδομένα. Για θέματα που απαιτείται βέβαια απόλυτη πλειοψηφία (27 ψήφοι) ούτε λόγος να γίνεται…

Για να διορθώσει την κατάσταση το περιβάλλον του δημάρχου σκέπτεται να κάνει τις εξής… κινήσεις: Κατ’ αρχάς να ζητήσει από την περιφέρεια αντικατάσταση της Βίκυς Λέανδρος με το αιτιολογικό ότι απουσιάζει από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου κατ’ εξακολούθησιν. Να σημειώσουμε ότι το ίδιο είχε κάνει και ο Μ. Μπεντενιώτης την περασμένη τετραετία, όταν αντικαταστάθηκε ο Π. Κελεσίδης από τον πρώτο επιλαχόντα Δημ. Βρόντο. Στη συνέχεια θα επιδιώξει συνεργασία με ανεξάρτητους, όπως τον Π. Μελά, ο οποίος μέχρι στιγμής παίρνει πάντα το μέρος του δημάρχου.

Επίσης θα επιχειρηθεί επαναπροσέγγιση του δημάρχου με συμβούλους του που θεωρούνται δυσαρεστημένοι, προς αποκατάσταση σχέσεων. Κάτι που κρίνεται απαραίτητο γιατί αρκετοί σύμβουλοι… γκρινιάζουν ότι δεν βλέπουν τον δήμαρχο και πως ό,τι θέλει τους το… παραγγέλνει μέσω των γραμματέων του ή του γενικού γραμματέα του δήμου.

Δεν γνωρίζουμε αν οι κινήσεις αυτές «πιάσουν τόπο», το σίγουρο όμως είναι ότι θα βοηθήσουν.

Εκείνος όμως που μπορεί πιο πολύ απ’ όλους να βοηθήσει τον συνδυασμό της πλειοψηφίας, αλλά και τον… εαυτό, του είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος μπορεί να δράσει καταλυτικά και να αλλάξει την εικόνα του συνδυασμού του, που σήμερα δεν είναι και η καλύτερη. Και το τελευταίο «φάουλ» που έκανε με την επιλεκτική διανομή δώρων για τους εργαζομένους κ.λπ. φανερώνει πως δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο.

Ο Π. Φασούλας ήρθε με τις καλύτερες προοπτικές στον Πειραιά και θα είναι άδικο αν αφήσει τις συγκυρίες να τον παρασύρουν σε λάθος δρόμους. Ο δήμος έχει ανάγκη από ισχυρή πλειοψηφία και από δυναμικό και αποτελεσματικό συμβούλιο. Έχει ακόμα χρόνο να αλλάξει πολλά ο Φασούλας. Αρκεί να το πάρει απόφαση όσο είναι καιρός.

// Ο αναγνώστης μας Δημ. Δάβος, πρώην αιρετός δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τον συνδυασμό του Αριστείδη Σκυλίτση, με επιστολή που μας έστειλε μας λέει διάφορα σημαντικά πράγματα που οδηγούν σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με την ενέργεια του εκλιπόντος να μην αφήσει τίποτα από την τεράστια περιουσία του στον Δήμο Πειραιά τον οποίον υπεραγαπούσε.

Όπως αναφέρει ο κ. Δάβος, πριν από τρία χρόνια περίπου ο τότε δήμαρχος Χ. Αγραπίδης, γνωρίζοντας τη φιλία του με τον Αρ. Σκυλίτση, τον είχε παρακαλέσει να μεσολαβήσει για να κλείσει ένα ραντεβού μαζί του. Ο κ. Δάβος ενημέρωσε τον νομικό σύμβουλο του εκλιπόντος Σπ. Πατρινό και το ραντεβού πραγματοποιήθηκε.

Ο Αρ. Σκυλίτσης, προκειμένου να αφήσει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του στον δήμο, είχε ζητήσει από τον Χ. Αγραπίδη να αποκατασταθεί ιστορικά στον Πειραιά. Δηλαδή, να αναρτηθεί η προσωπογραφία του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου μαζί με όλους τους υπόλοιπους διατελέσαντες δημάρχους Πειραιά και να μετονομαστεί το Βεάκειο σε Σκυλίτσειο, όπως ήταν η αρχική ονομασία του.

Ο Χρ. Αγραπίδης δεν έφερε ποτέ την πρόταση με την επιθυμία του Αρ. Σκυλίτση στο δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να μη συζητηθεί καν η πρότασή του προς τον Δήμο Πειραιά. Αυτό πίκρανε υπερβολικά τον εκλιπόντα και ίσως να αποτέλεσε την αιτία για να μην αφήσει τίποτα στον δήμο.

Από την πλευρά μας, θεωρούμε πολύ πιθανόν αυτό το ενδεχόμενο και οφείλουμε να πούμε ότι αυτό που αναφέρει ο κ. Δάβος σχετικά με τη συνάντηση Αγραπίδη – Σκυλίτση έχει διασταυρωθεί και μάλιστα είχε κυκλοφορήσει έντονα στον Πειραιά εκείνη την εποχή. Τώρα, γιατί ο Αγραπίδης δεν έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, δεν γνωρίζουμε. Ίσως να έπαιξε ρόλο το ότι πλησίαζαν οι εκλογές και δεν θα ήθελε να φανεί πως επιδιώκει να αποκαταστήσει τον διορισμένο από τη χούντα δήμαρχο. Όπως και να έγινε πάντως, το θέμα είναι πως ο Πειραιάς έχασε μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσει κάποια σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Δεν λέμε ότι δεν έπραξε σωστά ο Αγραπίδης, απλώς πιστεύουμε πως για ό,τι αφορά τον δήμο θα πρέπει να αποφασίζει και να έχει την ευθύνη το δημοτικό συμβούλιο.

// Ένας από τους ανθρώπους που αγάπησαν, τίμησαν και υπηρέτησαν τον Πειραιά με συνέπεια, πάθος και ειλικρίνεια, δεν είναι πια κοντά μας. Ο Χρήστος Πατραγάς, επί 20 και πλέον χρόνια δημοτικός σύμβουλος με τις δημοκρατικές παρατάξεις και επί σειρά ετών αντιδήμαρχος, τόσο επί δημαρχίας Γιάννη Παπασπύρου όσο και επί Λογοθέτη (σ.σ.: στην πρώτη τετραετία του μια και στη συνέχεια είδε τι γινόταν και ήταν ο πρώτος που τον κατήγγειλε) έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 79 ετών, καταβεβλημένος μεν από τις πολλές περιπέτειες της υγείας του, αλλά πάντα έτοιμος να προσφέρει στον Πειραιά, όπως πριν από λίγα χρόνια που είχε εκδώσει ένα πολύ χρήσιμο και σημαντικό βιβλίο για την πόλη.

Στην κηδεία του, που έγινε το απομεσήμερο της Μ. Τετάρτης στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, ήταν παρόντες όλοι οι τοπικοί άρχοντες της «παλιάς φρουράς», όπως ο Γ. Παπασπύρου και ο Χρ. Φωτίου, ο Μιχ. Ζερβός, ο Π. Κουβάτσος και άλλοι.

Σχολιάστηκε ιδιαίτερα η απουσία του δημάρχου Π. Φασούλα, αλλά και του πρώην δημάρχου Χ. Αγραπίδη, που κατά δήλωση του ίδιου ο Πατραγάς ήταν ο… μέντοράς του!

Ακόμα και αν υποθέσουμε πως ο πρώην δήμαρχος δεν μπορούσε να παραστεί, δεν έπρεπε κάποιος να εκπροσωπήσει την οικογένεια Αγραπίδη; Όταν τον είχαν ανάγκη έτρεχαν όλοι για τη συμβουλή και την άποψή του, μια και οι γνώσεις του περί τα αυτοδιοικητικά ήταν απίστευτες. Στο τελευταίο κατευόδιο όμως δεν πήγε κανείς… Μικροψυχία ή αμέλεια;

Αχαρακτήριστη επίσης και η στάση πολλών Πειραιωτών που απαξίωσαν να παρευρεθούν. Αν όλοι εκείνοι που είχαν δει καλό από τον Πατραγά όλα αυτά τα χρόνια και όσοι είχαν διοριστεί σε θέσεις ήταν τη Μ. Τετάρτη στην Αγία Τριάδα, δεν θα τους χώραγαν… τρεις εκκλησίες. Όμως προχθές ο ναός ήταν σχεδόν άδειος. Πολύ γρήγορα ξεχνάνε κάποιοι… Δυστυχώς.

Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά ο Χ. Πατραγάς έγραψε τη δική του ιστορία στον Πειραιά και έβαλε τη «σφραγίδα» του απ’ όποια θέση κι αν πέρασε. Πρόσφερε στην πόλη γι’ αυτό και οι Πειραιώτες οφείλουν να τον θυμούνται.

Η στήλη εκφράζει στους οικείους του τα συλληπητήριά της και τους εύχεται κουράγιο και υπομονή.

// Και κάτι τελευταίο για τον Πατραγά, σαν ένα μικρό μνημόσυνο στον φίλο που έχασε ο υπογράφων: Πριν από εννέα χρόνια, έκλεινε τότε τα 70 του χρόνια, όταν του ευχήθηκα πολύχρονος, μου είχε πει: Ό,τι και να λες, μην ξεχνάς ότι μπαίνω στη… δεκαετία του θανάτου. Γιατί οι περισσότεροι Έλληνες μεταξύ 70 και 80 ετών πεθαίνουν! Τελικά ο Χρήστος εξάντλησε τη δεκαετία του και έφυγε έναν χρόνο πριν τη συμπληρώσει. Αντίο φίλε!

// Αυτή η περίεργη αντίληψη που έχει η διοίκηση του Δήμου Νίκαιας για την ανάπτυξη της εμπορικής κίνησης στην πόλη πρέπει να καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες. Ο εμπορικός σύλλογος αντιμετωπίζεται, όπως μου λένε οι καταστηματάρχες, λες και είναι από άλλη… χώρα. Οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, που αφορούν τις καταλήψεις πεζοδρομίων, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ταλαίπωρους περιπτεράδες και μάντρες αυτοκινήτων. Οι αυξήσεις δημιούργησαν θύελλα αντιδράσεων. Αποφασίζουμε και διατάζουμε. Αυτή ήταν η θέση της διοίκησης που φυσικά με πλειοψηφία «πέρασε» τη γραμμή της. Κρίμα. Την ώρα που κλείνουν τα καταστήματα, ο φιλολαϊκός, κατά τ’ άλλα, δήμαρχος φροντίζει να τα κλείσει μια ώρα γρηγορότερα.


Σχολιάστε εδώ