εδώ Βρυξέλλες

— Τη διατήρηση των θρησκευτικών στο πρόγραμμα των ευρωπαϊκών σχολείων ζητά με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Μαυρομμάτης.

Στην ερώτησή του ανέφερε ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών ιδιαίτερα για τους λαούς που η θρησκεία συνδέεται άμεσα με τον πολιτισμό τους, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο θεμελιώδες δικαίωμα. Η θρησκεία, σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού και της παιδείας. Είναι σημαντικό για τους Έλληνες που εργάζονται στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους ελληνική παιδεία, και το μάθημα των Θρησκευτικών είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτή», δήλωσε ο Μανώλης Μαυρομμάτης.

— Βόμβα στις μέχρι σήμερα παράνομες πρακτικές των ελληνικών κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν τους συμβασιούχους, μισθολογικά, ως υπαλλήλους δεύτερης κατηγορίας παρόλο που εκτελούν ακριβώς την ίδια εργασία με άλλους μόνιμους υπαλλήλους, ρίχνει ο επίτροπος για τις κοινωνικές υποθέσεις κ. Σπίντλα, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου, βάσει της οδηγίας 99/70, «όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους αορίστου χρόνου μόνο επειδή έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου…», ενώ και η συναφής απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να ερμηνευθεί ως απαγορεύουσα τη διαφορετική μεταχείριση που θα δικαιολογούνταν αποκλειστικά από το γεγονός ότι προβλέπεται από εθνική νομοθεσία ή συλλογική σύμβαση».

— Γραπτή δήλωση υπέρ της «διαφοροποίησης της σύνθεσης του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ», προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατέθεσαν με κοινή τους πρωτοβουλία οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Αριστερά), Άννυ Ποδηματά (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) και Rebecca Harms (Πράσινοι).

Η δήλωση, η οποία άρχισε να διανέμεται για συλλογή υπογραφών στην Ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο, αποτελεί συνέχεια της Πρωτοβουλίας «Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα», την οποία ξεκίνησαν επτά ελληνικοί δήμοι και κοινότητες με την υποστήριξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς. Στόχος να ενθαρρυνθούν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών να διαφοροποιήσουν τη σύνθεση του ενεργειακού τους μείγματος και να προχωρήσουν σε έναν μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό, με γνώμονα τη μείωση των εκπομπών αερίων.

— Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν καταστραφεί τροπικά δάση έκτασης ίσης με την ΕΕ, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε τριάμισι χρόνια καταστρέφεται δασική περιοχή έκτασης ίσης περίπου με την επιφάνεια της Γαλλίας. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το 42% των αυτόχθονων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφίβιων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω στοιχεία κατατέθηκαν από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Γκλαβάκη με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, στις 22 Απριλίου, για να υπογραμμίσει ότι «η πρόοδος που έχει συντελεστεί από το 1970, που καθιερώθηκε η μέρα αυτή, είναι μικρή αν αναλογιστούμε την έκταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων».

— Σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου υπογράμμισε τη σημασία μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής προσέγγισης των πολιτικών για τους νέους. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής κάλεσε τους συναδέλφους της να υπογράψουν τη γραπτή δήλωση (33/2208) για την ενσωμάτωση της διάστασης των νέων στις ευρωπαϊκές πολιτικές, κυρίως μέσω της σωστής εφαρμογής της Στρατηγικής της Λισσαβώνας, σε θέματα που τους επηρεάζουν άμεσα, όπως η εκπαίδευση, η είσοδος στην αγορά εργασίας και η κοινωνική αποδοχή.

— Με αφορμή την υιοθέτηση της έκθεσης «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων: Ενέργειες πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ» από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Τρακατέλλης τόνισε ότι η διεθνής συνεργασία είναι απολύτως απαραίτητη για την προώθηση της διαθεσιμότητας και της ασφάλειας των οργάνων.

Αναφερόμενος δε ο έλληνας ευρωβουλευτής στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η μεταμόσχευση οργάνων, παρέπεμψε στους κινδύνους μετάδοσης σοβαρών ασθενειών, στις ελλείψεις οργάνων, καθώς και στο λαθρεμπόριο οργάνων.

— Την ανάγκη για ποιοτική επισιτιστική επάρκεια της Ευρώπης επεσήμανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπαστάμκος με αφορμή τις εύλογες ανησυχίες που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο των γεωργικών διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διεξάγει τις διαπραγματεύσεις εξ ονόματος της ΕΕ-27, καλείται να κινηθεί αυστηρώς εντός της διαπραγματευτικής εντολής του Συμβουλίου, εντός του πλαισίου της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οφείλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και τον πολυλειτουργικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής γεωργίας», υπογράμμισε ο έλληνας ευρωβουλευτής.


Σχολιάστε εδώ