δαίμονας των Δημαρχείων

***
Με θετικό τρόπο αντιμετώπισε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δραπετσώνας την ενημέρωση που του έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΜ ΑΕ για τα σχέδια επέκτασης της γραμμής στην πόλη τους. Φυσικά, επισημάνθηκε το πρόβλημα που υπάρχει με τους στενούς δρόμους, αλλά μου είπαν ότι οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας για διανοίξεις ήταν πειστικές. Η τελική χάραξη δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ήδη γνωστή. Εδώ υπάρχουν μερικές παρεμβασούλες για να εξυπηρετήσουμε φίλους επιχειρηματίες, αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα αυτά είναι στην ημερήσια διάταξη. Ας γίνει το έργο και ας ευνοηθούν και πέντε έξι.

***
Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος Αμπελακίων στην περιοχή της Σαλαμίνας, Στέλιος Γκίνης, αφού κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων. Τη μήνυση είχε υποβάλει η αρχαιολογική υπηρεσία. Ο πρώην δήμαρχος κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα στην πταισματοδίκη που διεξάγει την ανάκριση, αρνούμενος τις κατηγορίες. Αυτή η υπόθεση έχει ταλαιπωρήσει και στο παρελθόν τον φίλτατο Στέλιο, αφού είχαν εκδοθεί και εντάλματα σύλληψης το 2006, λόγω εγκατάστασης του μνημείου στην Τύμβο των Σαλαμινομάχων, έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Νομαρχία Πειραιά.

***
Το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο για την Ελλάδα, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, θα φτιαχτεί στον Δήμο Ρέντη. Σε έναν χώρο περίπου τριών στρεμμάτων, θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες, όπως ανακοίνωσε ο τοπάρχης της πόλης σ’ ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και ο Γιώργης ήταν εκεί ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚΝΑ. Αυτή η μονάδα παραγωγής θα προσφέρει 285.000 KWh περίπου ετησίως. Αυτό είναι περίπου το 10% της ηλεκτρικής κατανάλωσης που χρειάζεται ο δήμος κάθε χρόνο. Φυσικά, πρέπει να υπολογιστεί ότι αυτό το ρεύμα επιδοτείται εννέα φορές παραπάνω από την τιμή αγοράς. Άρα λοιπόν ο δήμος θα έχει σχεδόν μηδενίσει το κόστος που πληρώνει στη ΔΕΗ. Μπράβο. Αυτή είναι η σύγχρονη μορφή αυτοδιοίκησης. Μιμητές άραγε υπάρχουν άλλοι;

***
Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Κανένας δήμαρχος δεν πρόκειται να κατακτήσει τίποτα εάν κάθεται στη μαύρη πολυθρόνα του και δεν τρέχει από υπουργείο σε υπουργείο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες και έγκυρες πληροφορίες, πρέπει να σας πω ότι εγκρίθηκαν οι χρηματοδοτήσεις διαδημοτικών έργων από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, που αφορούν τους Δήμους Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης και Νέας Φιλαδέλφειας. Τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν άμεσα είναι η ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης και το δίκτυο ομβρίων υδάτων. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών μου έλεγαν ότι έβλεπαν στο υπουργείο τους τοπάρχες των Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας και Μεταμόρφωσης τρεις φορές την εβδομάδα. Πολύ καλά κάνανε. Και λίγες πηγαίνανε. Την πόρτα την κτυπάμε δύο φορές. Αν δεν ακούσουμε «εμπρός», την ανοίγουμε μόνοι μας. Μόνο έτσι κατακτούμε για τους δημότες. Όλα τ’ άλλα είναι για δημόσιες σχέσεις.

***
Το Εφετείο Πειραιά δικαίωσε τον σύλλογο περιβάλλοντος Βουλιαγμένης, σχετικά με την αίτηση αναστολής των οικοδομικών εργασιών που γινόντουσαν στην παραλία της Βουλιαγμένης στο Καβούρι. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Παύλο Καταφυγιώτη, που είναι και πρόεδρος του συλλόγου, με την υπ’ αριθμόν 35/27/3/08 το Εφετείο Πειραιά δέχτηκε την αίτηση του συλλόγου και ανέστειλε την 20/5/10/05 οικοδομική άδεια του πολεοδομικού γραφείου Βουλιαγμένης, όπου βάσει αυτής χτιζόντουσαν καντίνες στην παραλία. Ψάχνω τον αυτοκράτορα της περιοχής Γρηγόριο Κασιδόκωστα για να ρωτήσω την άποψή του, αλλά είναι εξαφανισμένος. Δεν βαριέσαι. Μέρες που είναι θα έχει πάει για σκι στην Ελβετία.

***
Είδα πριν από λίγες ημέρες έναν δήμαρχο να παραπονιέται σε μια τηλεοπτική εκπομπή ότι τον κυνηγάνε τα συμφέροντα με μηνύσεις και αγωγές. Συγκινήθηκα και έβαλα τα κλάματα. «Όλος ο πόλεμος γίνεται για τον ΧΥΤΑ που θέλουν να κάνουν στον δήμο μου». Αυτά έλεγε ο τοπάρχης. Ο παρουσιαστής της εκπομπής, για τους δικούς του λόγους, άλλη φορά θα εξηγήσουμε τον ρόλο του, συμπονούσε τον δήμαρχο. Περίμενα κι εγώ ο κακομοίρης ν’ ακούσω μια κουβέντα για το παράνομο και λαθραίο σπιτάκι που χτίζει ο εν λόγω δήμαρχος μέσα σε δασική περιοχή, αλλά τίποτα. Ούτε λέξη. Η πιο μεγάλη πλάκα είναι ότι ο φάκελος με τα στοιχεία είχαν δοθεί και στη συγκεκριμένη εκπομπή. Βέβαια ο δήμαρχος αμφισβητεί ότι παρανόμησε, λέει ότι το σπίτι υπήρχε από παλιά…

***
Εκατό χιλιάδες ευρώ έβαλε στο ταμείο του ο Δήμος Ραφήνας ύστερα από την αποδοχή που έκανε η πλειοψηφία που διοικεί την πόλη, έπειτα από την «ευγενική» πρόθεση των διοικούντων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου είχε σοβαρές αντιρρήσεις γι’ αυτήν την περίεργη χορηγία, αφού είναι γνωστό ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πόλη από τις οχλήσεις του αεροδρομίου είναι τεράστια και συνεχόμενα. Ο τοπάρχης, αγαπητός Κεχαγιόγλου, είχε άλλη άποψη και διαβεβαίωσε ότι οι όποιες διεκδικήσεις κατά του αεροδρομίου θα συνεχιστούν κανονικά. Εδώ θα είμαστε εμείς. Να θυμίσω πάντως ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η καταπάτηση μιας μεγάλης κοινόχρηστης περιοχής όταν κατασκευαζόταν το αεροδρόμιο. Για το θέμα αυτό υπάρχει δικαστική εμπλοκή. Δεν θέλω να πω περισσότερα προς το παρόν.

***
Αν δεν πρόκειται για λάθος στην προκήρυξη, τότε πρόκειται για καραμπινάτη «φωτογραφία» που συνιστά ακύρωση του διαγωνισμού. Ο Δήμος Βούλας έχει στη διάθεσή του ένα δημοτικό περίπτερο που το νοικιάζει ως αναψυκτήριο. Το ετήσιο μίσθωμα είναι 14.000 τον χρόνο. Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός έγινε την προηγούμενη Πέμπτη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος μέρος είναι να έχει την ιδιότητα του… κατοίκου του Δήμου Βούλας. Τι λέτε, ρε, λεβέντες; Πλάκα κάνετε; Τότε θα πρέπει κι αυτοί που θα ψωνίζουν από το συγκεκριμένο περίπτερο, που βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο της παραλιακής λεωφόρου, να είναι μόνο κάτοικοι της Βούλας. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού δεν το έμαθα, γιατί «έκλεινα» τη σελίδα, αλλά φυσικά θα ασχοληθώ. Μαθαίνω ότι ήδη ετοιμάζονται προσφυγές για τον περιβόητο όρο, που προφανώς ο εμπνευστής του κάτι έχει στον νου του.

***
Φουλ τις μηχανές έχει βάλει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δάφνης, Νίκος Μπουρνελές, για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, του οποίου θα ηγηθεί ως υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές. Το περίεργο είναι ότι ο δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Σταυριανουδάκης έλεγε προχθές σε φιλική παρέα ότι «άμα ανοίξω το στόμα μου θα εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του ο γιατρός». Τι να εννοεί άραγε ο τοπάρχης; Μόνο αυτός ξέρει. Σημασία έχει ότι εάν τελικά ο Μπουρνελές, πρώην αντιδήμαρχος της σημερινής διοίκησης, κατέβει τελικά, ο τοπάρχης θ’ αποχαιρετίσει οριστικά τον δημαρχιακό θώκο την επόμενη τετραετία. Μιλάμε ότι ο γιατρός είναι ο λαϊκός ήρωας του Δήμου Δάφνης. Απήχηση και δημοτικότητα πρωτοφανής. Αναμένω πόλεμο. Ποιος θα νικήσει με τα χτυπήματα κάτω από τη μέση;

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Συντρόφια μου, ψήστε το αρνάκι σας και χαρείτε την οικογένειά σας. Αγκαλιάστε όσους αγαπάτε και διώξτε τη μιζέρια. Είναι μικρή η ζωή. Καλό Πάσχα.


Σχολιάστε εδώ