Από τη θεωρία στην πράξη

Μέλη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στη Μανωλάδα Ηλείας και στήριξαν την απεργία που έκαναν οι αλλοδαποί εργάτες, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες ζωής και εργασίας και αύξηση στο πενιχρό μεροκάματο με το οποίο πληρώνονται. Μάλιστα δέχθηκαν και την επίθεση παραγωγών φράουλας, οι οποίοι στη συνέχεια επιτέθηκαν και κατά των αλλοδαπών εργαζομένων.

Στο ΚΚΕ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην κίνηση αυτή, γιατί αναδεικνύει την ανιδιοτελή δράση αρχών του κόμματος. Δεν ενδιαφερόμαστε για τους εργάτες μόνο για να διεκδικήσουμε την ψήφο τους. Στηρίζουμε τους απόκληρους όλου του κόσμου, είναι το μήνυμα που στέλνεται προς κάθε κατεύθυνση. Σχετικά με τα επεισόδια ο Περισσός κατήγγειλε την κυβέρνηση, τις εισαγγελικές αρχές και την αστυνομία ότι αδιαφόρησαν για τους ξυλοδαρμούς, το πογκρόμ ακόμα και τους πυροβολισμούς στον αέρα κατά των μεταναστών και μελών του ΚΚΕ που εξέφραζαν τη συμπαράσταση στον αγώνα τους από «τραμπούκους που είναι στην υπηρεσία των μεγαλοαγροτών». Τα στελέχη του τονίζουν ότι το κόμμα θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στους οικονομικούς μετανάστες και καλεί τους εργαζομένους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους οικονομικούς μετανάστες, αφού ο αγώνας είναι κοινός όπως κοινός είναι και ο αντίπαλος «η αντιλαϊκή πολιτική και τα οικονομικά της συμφέροντα». Δεν παραλείπουν να καταγγείλουν ότι συνένοχοι για την άθλια κατάσταση διαβίωσης των μεταναστών είναι και οι τοπικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους δημάρχους και τους νομάρχες τους που κάνουν πλάτες στην εξόντωση των εργατών γης.

Τη συμπαράστασή του στα μέλη του ΚΚΕ για συμπαράστασή τους στους μετανάστες εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΝ, αλλά ενδεικτικό της ψυχρότητας που επικρατεί ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι το πώς αντιμετώπισε ο «Ριζοσπάστης» την κίνηση αυτή. Έτσι με σχόλιό του στη σατιρική του στήλη αποκάλεσε τα στελέχη του ΣΥΝ οπορτουνιστές που ήταν απόντες από τον αγώνα, αλλά έσπευσαν να εκδώσουν ανακοίνωση, μόλις είδαν ότι τα τηλεοπτικά δελτία έπαιζαν σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Κατά τα άλλα το ΚΚΕ συνεχίζει την πορεία προς τον λαό με συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας με ομιλήτρια την Α. Παπαρήγα. Σε αυτές αναλύεται η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και καταγγέλεται η προσπάθεια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, προκειμένου το σύστημα να συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του. Ο Περισσός εμφανίζεται βέβαιος ότι στο παρασκήνιο «ψήνονται» διάφορα σενάρια και μάλιστα ότι είναι έτοιμα τα ζευγάρια της μελλοντικής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η ίδια η Α. Παπαρήγα από το Αγρίνιο είπε ότι μέσα στους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στο παρασκήνιο είναι η διακυβέρνηση από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (κατά το πρότυπο της Γερμανίας), ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ (κατά το πρότυπο της Ιταλίας) ή ακόμα και από ΝΔ – ΛΑΟΣ. Ποιο από όλα αυτά τα σενάρια θα προχωρήσει δεν είναι σίγουρο, αλλά τα στελέχη του ΚΚΕ τονίζουν μετʼ επιτάσεως ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να χαλάσουν αυτά τα σχέδια, γιατί το μόνο που θα προκύψει είναι νέες αντιλαϊκές κυβερνήσεις με κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό μανδύα.

Ξεκαθαρίζουν ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να συμπράξει σε αυτά τα σενάρια και τονίζουν: «Θα είμαστε στην αντιπολίτευση, όσο ο λαός είναι στην αντιπολίτευση. Όταν ο λαός έρθει στην εξουσία τότε και εμείς θα στηρίξουμε και θα πρωτοπορήσουμε σε αυτήν την υπόθεση». Υπογραμμίζουν δε με νόημα ότι οι συμπράξεις των κομμουνιστών με τους σοσιαλιστές στην μεν Γαλλία άνοιξαν στον δρόμο στον Σαρκοζί, ενώ στην Ιταλία όχι μόνο επανέφεραν στην κυβέρνηση τον Μπερλουσκόνι, αλλά εξάτμισαν ουσιαστικά την κομμουνιστική αριστερά από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.


Σχολιάστε εδώ