Από την πίσω πόρτα πάνε να εισαγάγουν την αγγλική ως επίσημη γλώσσα της Κύπρου!

Διότι πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η πρόσφατη ξαφνική απόφαση του πρύτανη και των συγκλητικών του Πανεπιστημίου της Κύπρου, ερήμην της Βουλής, να δέχονται ως φοιτητές αποφοίτους ιδιωτικών σχολείων με μοναδικό κριτήριο τις εξετάσεις στα Αγγλικά, τα γνωστά GCE;

Απόφαση που αν σήμερα σε πρώτη φάση αφορά μικρό αριθμό υποψηφίων, αύριο σαφώς θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο, οδηγώντας υπογείως στην καθιέρωση τελικά της αγγλικής γλώσσας στο κυπριακό πανεπιστήμιο, σιγά σιγά δε και σε όλο το εύρος της κρατικής λειτουργίας.

Όπως μάλιστα αναφέρει σε σχετικό άρθρο της (δημοσιεύεται παρακάτω) η πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, «αν η γλώσσα του πανεπιστημίου καταστεί η αγγλική, τότε και στο λύκειο και στο γυμνάσιο θα έπρεπε να υιοθετήσουν την αγγλική και γιατί όχι και στο δημοτικό, με τεράστιες επιπτώσεις».

Είναι δυνατόν, διερωτάται η πρώην υπουργός της Κύπρου, να αχρηστεύσουμε τα λύκεια και την ελληνική παιδεία για να επιδοθούμε στα φροντιστήρια και την παραπαιδεία για την απόκτηση του GCE;

«Επιτέλους, δεν είμαστε πια αγγλική αποικία», εκρήγνυται η κ. Αγγελίδου καλώντας τις συγκλήτους να «ξαναμελετήσουν και να αναθεωρήσουν την ανίερη απόφασή τους», αφού όπως υπογραμμίζει «λαοί που απεμπολούν και χάνουν τη γλώσσα τους δεν επιβιώνουν, χάνονται».

Η αντιπρόταση, εν τω μεταξύ, που διατυπώνεται από τους περισσότερους αφορά, πρώτον την εισαγωγή των αποδήμων με μόνο κριτήριο τα GCE ή άλλες εξετάσεις από τη χώρα προέλευσής τους και δεύτερον την εισαγωγή μαθήματος ταχύρρυθμης εκμάθησης της ελληνικής, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν επαρκώς τα μαθήματά τους.

Η μάχη που εξελίσσεται στην Κύπρο για την επιβίωση της ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής παράδοσης αφορά άμεσα και την Ελλάδα, όπου, όπως επισημαίνονταν και στο προηγούμενο φύλλο, τα κρούσματα «αφελληνισμού» της γλώσσας πληθαίνουν δυστυχώς τον τελευταίο καιρό ανησυχητικά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και εδώ κάποιοι επιχείρησαν να ανοίξουν την «κερκόπορτα» μέσω της καθιέρωσης της Αγγλικής ως εναλλακτικής επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους, ευτυχώς όμως χωρίς επιτυχία.

Η καθημερινή πραγματικότητα, ωστόσο, είναι οδυνηρή, αφού αργά αλλά σταθερά μοιάζει σε πολλά επίπεδα και με πολλούς τρόπους να εκτοπίζεται η Ελληνική και οι ελληνικοί όροι προς όφελος της Αγγλικής. Μόδα ή σημεία των καιρών;


Σχολιάστε εδώ