XΡΗΜΑτιστήριο

> Έντονα πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους, κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς το νέο χαμηλό των τριών εβδομάδων που κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street, σε συνδυασμό με την απογοητευτική κερδοφορία των εταιρειών της, ήρθαν να ενισχύσουν το ήδη βεβαρημένο εγχώριο επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.937,79 μονάδες μειωμένος κατά 1,67%, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 315 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 44,5 αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση την κατέγραψαν αυτοί των Τεχνολογίας, Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και Τροφίμων-ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο την είχαν εκείνοι των Κατασκευών και Πετρελαίου-Αερίου. Την επομένη, η αγορά, παρά τις αρχικές ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους, προς τη λήξη της συνεδρίασης γύρισε, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.941,45 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,09%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 267,38 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 24,59 ήταν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,32%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,07% και ο FTSE ASE small 80 έκλεισε με κέρδη 0,56%. Την επομένη η αγορά κινήθηκε σε θετικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές τοποθετήθηκαν σε αρκετούς κλάδους και κυρίως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.943,87 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο 0,06%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 278,97 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 35,9 αφορούσαν πακέτα. Από τις δεικτοβαρείς μετοχές οριακή πτώση σημείωσε η Εθνική, που άλλαξε πολλές φορές πρόσημο, κλείνοντας τελικά στο χαμηλό της ημέρας, αξιοσημείωτες, απώλειες η ΔΕΗ, αρνητική μεταβολή για Motor Oil, OΠΑΠ, ΟΤΕ, αμετάβλητη η ΑΤΕ, ενώ αντίθετα σημαντικά κέρδη κατέγραψε το ΤΤ, αξιοσημείωτα η Πειραιώς, θετικό ήταν το κλείσιμο για Alpha, Eurobank και ΕΛΠΕ. Την επομένη οι επενδυτές, κόντρα στο κλίμα των διεθνών αγορών, προχώρησαν σε τοποθετήσεις κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.965,75 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,55%.
> Κεφαλαιοποίηση, διασπορά και εμπορευσιμότητα ήταν οι λέξεις «κλειδιά», στην καθιερωμένη εξαμηνιαία αναθεώρηση όλων των κατηγοριών στις οποίες διαπραγματεύονται οι εισηγμένες. Και αν οι «κίτρινες κάρτες» που έλαβαν οι εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες, δεν ισχύει το ίδιο και με αυτές των λεγόμενων βαριών χαρτιών, των οποίων η πορεία επηρεάζει άμεσα όλη την αγορά.
> Κάθε πέρσι και καλύτερα! Για μια ακόμη χρονιά, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού αναμένεται να είναι ακριβότερο κατά 7%, γεγονός που θα έπρεπε να απασχολεί περισσότερο τους πολλούς ανευθυνοϋπεύθυνους του υπουργείου Ανάπτυξης.
> Αληθεύει ότι για πρώτη φορά στην πολύχρονη διαδρομή της, η πρώην Ερμής
ΑΕΔΑΚ και νυν Emporiki Asset Management κατέγραψε ζημιές; Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες εξ αυτών οφείλονται σε παλαιά φορολογικά πρόστιμα και σε συρρικνώσεις αμοιβαίων κεφαλαίων;
> Τη λήψη μέτρων για το πάγωμα των πλειστηριασμών από οφειλές σε δάνεια και κάρτες ζητεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Δανειοληπτών, σημειώνοντας παράλληλα αυτό που μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας βιώνει καθημερινά εδώ και πολύ καιρό, ότι δηλαδή «…οι καθ’ ύλην αρμόδιοι (διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, υπουργός Οικονομίας, Επιτροπή Ανταγωνισμού, κ.λπ. ) αντί να πάρουν μέτρα ανακούφισης και λύτρωσης απ’ τον εφιάλτη των κατασχέσεων και πλειστηριασμών, περιορίζονται σε απλή διάγνωση του προβλήματος και σε ευχολόγια… ».
> Όλα έγιναν για τη «συγκρισιμότητα»! Ο λόγος για την επισήμανση της εταιρείας ΣΙΔΜΑ, σχετικά με τις αμοιβές των μελών του ΔΣ και των Διευθυντικών της Στελεχών, που μείωσαν απευθείας την καθαρή Θέση του Ομίλου και της Εταιρείας, έτσι ώστε τα αποτελέσματα της χρήσης 2007 να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα.
> Με ποιον τρόπο θα φορολογούνται «λίγο-πολύ» το γνωρίζαμε, οι διαδικασίες όμως με τις οποίες θα ελέγχεται η ιδιοχρησιμοποίηση και ο κερδοσκοπικός τους χαρακτήρας θυμίζουν «ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Ο λόγος για την αξία των ακινήτων Δημοσίου, Εκκλησίας κ.λπ.
> Με αφορμή την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Βιοσώλ, ρωτάμε αν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές έχουν ελέγξει το περίφημο ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ εταιρείας και ομάδας στρατηγικών επενδυτών που επιτρέπει στην πρώτη την είσοδό της σε νέους τομείς δραστηριότητας;
> «Κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα των τραπεζών! Για πολλοστή φορά οι γαλάζιοι βουλευτές αναμένεται να συμμορφωθούν με την κομματική πειθαρχία που θα επιβάλει ο κ. Αλογοσκούφης, νομοθετώντας υπέρ της τροποποίησης των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων, που συνοδεύουν την αγορά και κατοχή Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με απώτερο σκοπό τη παροχή συνταξιοδοτικών λογαριασμών, τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων και εν τέλει την είσοδό τους στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
> Ποιος από τους υποψήφιους «γαμπρούς» δεν θα ήθελε μια «νύφη» με τόσο πολλά «προικιά»; Σε μια εποχή που η πιστωτική κρίση έχει ακριβύνει το δανεισμό, επηρεάζοντας τη ρευστότητα ακόμα και των τραπεζικών ιδρυμάτων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαθέτει καταθέσεις που είναι σχεδόν διπλάσιες από τις χορηγήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, επίκαιρη όσο ποτέ ήταν η ερώτηση που κατέθεσε η κ. Λούκα Κατσέλη και είχε να κάνει με το αν το Δημόσιο από τη μια δεσμεύεται να διατηρήσει τον έλεγχο του ΤΤ και από την άλλη παρακολουθεί από κοντά τις επενδυτικές κινήσεις της EFG Eurobank.
> Τα φορολογικά ρουσφέτια του υπουργείου Οικονομικών δίνουν και παίρνουν! Αλήθεια ποιες εταιρείες εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης αστικών ακινήτων είχαν στον νου τους, όταν νομοθετούσαν περί της μη υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών τους;
> «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» από τον πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής, ο οποίος αφού προλόγισε τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, λέγοντας ότι τα καλύτερα έρχονται, απέφυγε κάθε κουβέντα που είχε να κάνει με το καυτό θέμα των επικείμενων αλλαγών στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας του, γιατί άραγε;
> Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε αν κάποιος από τους πολλούς ανευθυνοϋπεύθυνους, κρατικοδίαιτους αξιωματούχους, μπορεί να μας ενημερώσει σχετικά με την πορεία των ζημιών που έχουν δημιουργήσει τα δομημένα ομόλογα, τόσο στα διαθέσιμα όσο και στην περιουσία των ασφαλιστικών μας ταμείων και όχι μόνο;
> Στο ίδιο έργο θεατές! Με μια διοίκηση που διορίστηκε την τελευταία στιγμή, με ένα υπουργείο που μας έχει συνηθίσει σε παλινωδίες και με ένα μόνιμο άλλοθι ζημιών που υποτίθεται ότι προστίθεται καθημερινά στο σωρευμένο έλλειμμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παίξει παιχνίδια σε βάρος του δημόσιου ενδιαφέροντος Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας.
> Υπερσυγκέντρωση της οικονομίας, μονοπώλιο των λίγων, ολιγοπώλιο των ισχυρών, ανώριμη αγορά, στρέβλωση της πραγματικότητας! Από το σύνολο της κερδοφορίας των εισηγμένων επιχειρήσεων, περίπου τα δύο τρίτα αυτής προήλθαν αποκλειστικά και μόνο από τις 20 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση επιχειρήσεις του ΧΑ.
> Τι και αν οι πωλήσεις αυξήθηκαν, τι και αν ο δανεισμός μπήκε σε τάξη, ο φορολογικός έλεγχος των χρήσεων 2000-2005 οδήγησε σε ζημίες ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και 1,1 εκατ. ευρώ για τον όμιλο. Περί της PC Systems ο λόγος.
> Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος … βλέπε ΟΤΟΕ, τραπεζίτες και κυβέρνηση! Αυτή την φορά, αρνητικοί πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων που έχουν να κάνουν με την νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν η Εθνική, η Alpha και η Eurobank.
> κ. Βουλγαράκη, αναφορικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού που έχει να κάνει με την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες μήπως θα πρέπει να κρατήσετε «μικρότερο καλάθι», τόσο ως προς τον χρόνο υλοποίησης όσο και ως προς την κατάληξή του; Και κάτι ακόμα, κύριε υπουργέ, που έχει να κάνει με τις αυξήσεις των ναύλων της ακτοπλοΐας, το άλλοθί σας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει το ΟΚ να αγγίξει τον όμιλο του φερόμενου και ως «Ζορό» των επιχειρήσεων;
> Από τη στιγμή που η Masters Finance AG, συμφερόντων του ομίλου Ρέστη, απόκτησε από την αρμόδια εποπτική αρχή της Γερμανίας άδεια για τη δημιουργία τράπεζας, μήπως θα πρέπει να αναμένουμε άμεσα εκπλήξεις -εξελίξεις και στην FBB;
> Μπορεί για τον μήνα Μάρτιο οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές να σημείωσαν πτώση, όμως τα 77 εκατ. ευρώ των πρώτων και τα 9,1 των δεύτερων δεν παύουν να είναι εξωπραγματικά για μια οικονομία όπως η ελληνική.
> Από αναβολή σε αναβολή και έχει ο Θεός… Για την Πέμπτη 8 Μαΐου 2008 ορίστηκε η Β΄ Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που κατέχουν προνομιούχες μετοχές της εταιρείας Κλωνατέξ, καθώς για μια ακόμη φορά δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη από τον νόμο απαρτία.
> Μεταξύ γνωστών, φίλων, κομματικών και ημετέρων! Η αναφορά μας στους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, που σύμφωνα με τον «τοποτηρητή» ιδιωτικών συμφερόντων, αρμόδιο υπουργό κ. Αλογοσκούφη, αναμένεται να έχουν απόλυτα εξειδικευμένη στόχευση.
> Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προωθούν τους πελάτες τους σε επιλογή προγραμμάτων νοσοκομειακής περίθαλψης που περιλαμβάνουν οπωσδήποτε διανυκτέρευση σε νοσοκομείο; Αληθεύει ότι δίνουν bonus στους ασφαλισμένους που επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία και όχι τις ιδιωτικές κλινικές;
> Τι και αν αρκετά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, συνεπικουρούμενα από κάποιους κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένα γιουσουφάκια της παραπληροφόρησης, άφηναν να διαρρέουν ότι η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί από την διεθνή πιστωτική κρίση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναθεώρησαν τις απόψεις τους, καθώς τα στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα τους διέψευσαν κατηγορηματικά.
> «Ιntraday» από ΑΧΕΠΕΥ; Για ποιον λόγο η Eurobank Sec πραγματοποίησε μέσα στην ίδια ημέρα αγοραπωλησίες μετοχών της ΕΧΑΕ; Στις 10/04/2008 προέβη σε αγορά 7.300 και πώληση 6.012 κοινών ονομαστικών μετοχών, ενώ στις 11/04/2008 προέβη σε πώληση 12.354 και αγορά 7.200 κοινών ονομαστικών μετοχών.
> Όταν μέχρι και οι τράπεζες φτάνουν στο σημείο να διατυπώνουν επίσημα αυτό που οι πολίτες αυτής της χώρας βιώνουν καθημερινά, ενώ η κυβέρνηση αδυνατεί πεισματικά να κατανοήσει, ότι δηλαδή οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται ταχύτερα από τις αντίστοιχες στην ΕΕ, τότε ό,τι και να πούμε εμείς είναι περιττό.
> Τι και αν η αγορά των νέων επιβατικών αυτοκινήτων το 2007 έτρεξε με ρυθμούς 5%, ο αριθμός των κατασχέσεων οχημάτων, λόγω μη αποπληρωμής των δόσεων προς τις τράπεζες, εμφάνισε αύξηση 20%, σε σχέση με το 2006. Και όλα αυτά την ίδια ακριβώς στιγμή που στο πρώτο τρίμηνο του 2008 καταγράφηκε οριακή πτώση 0,1%.
> Το θέμα δεν είναι τόσο η αποδοχή του αιτήματος της έκδοσης άδειας λειτουργίας Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) όσο οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, οι υποδομές που χρειάζονται και κυρίως η στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό. Περί ΟΤΕ-Estate ο λόγος.
> Με αφορμή την πρόσφατη χορήγηση άδειας, από τον Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για τη διενέργεια εκποίησης ενεχειριασμένων -κατασχεμένων μετοχών, ρωτάμε με ποιον τρόπο «κληρώνονται» οι ΑΧΕΠΕΥ που αναλαμβάνουν τις εν λόγω ενέργειες;
> Ούτε πολιτικά, για να μην πούμε εσωκομματικά, «παιχνίδια» να έπαιζε ο κ. Αράπογλου! Μέσω των εκτιμήσεων – προβλέψεων της National Sec. – P&K, από την μια στηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, για την πρόθεσή του να διασφαλίσει κεντρικό ρόλο στη ΔΕΗ, ενώ από την άλλη αφήνει αιχμές κατά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κάνοντας ειδική αναφορά στις απεργίες των εργαζομένων στον ΟΛΠ, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο την πορεία των μετοχών τους και όχι μόνο.
> Έχουν τεράστια ευθύνη τόσο για την άναρχη πορεία των αγορών όσο και για τα βίαια σκαμπανεβάσματα των μετοχών. Η αναφορά μας στους απανταχού ειδικούς του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, που μέχρι πρότινος προέβλεπαν εξωπραγματικές τιμές -στόχους δεικτοβαρών τίτλων, ωθώντας έτσι τους δείκτες προς τα πάνω, ενώ λίγους μήνες μετά ήρθαν να διορθώσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους, δημιουργώντας πανικό και κύμα πωλήσεων.
> Από την μια η αναβάθμιση στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και από την άλλη οι ορθολογικές επιχειρηματικές κινήσεις ωθούν την τιμή της μετοχής της σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα. Περί της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος ο λόγος.
> Για να δούμε αν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που κατέχουν ήδη τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά στις χρεώσεις, προχωρήσουν άμεσα στην αντικατάσταση των δανείων που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το ακριβότερο Euribor;
> «Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι», λέει ο σοφός λαός! Άλλος ένας τραπεζίτης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ο οποίος «ρίχνει το μπαλάκι» της πορείας των αποκρατικοποίησεων στη «γαλάζια» διακυβέρνηση. Πάντως ο καθ’ ύλην αρμόδιος, κ. Αλογοσκούφης, αν και καλός τενίστας απέφυγε να το επιστρέψει πίσω, γιατί άραγε;
> «Ελεγκτές» και «ελεγχόμενοι»; Αλήθεια, πόσο θεμιτή μπορεί να είναι η ανάληψη της εποπτείας τoυ τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου μιας εισηγμένης εταιρείας, από μέλη τους διοικητικού της συμβουλίου; Ποιος εγγυάται την ανεξαρτησία των ελέγχων; Περί ΕΥΑΘ ο λόγος.
> Τα περισσότερα «κερδίζουν»! Τι και αν το προσφερόμενο τίμημα ήταν ο ένας και μοναδικός παράγοντας επιλογής των τελικών υποψηφίων, ο κ. Καπράλος εξακολουθεί να «καυχιέται» για τη συμμετοχή της ΕΧΑΕ στη μάχη διεκδίκησης του χρηματιστηρίου της Λιουμπλιάνας.
> Μετά τη λήξη προθεσμίας, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, ενώ ακολουθούν «τσουχτερά» πρόστιμα! Η αναφορά μας προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είτε ξέχασαν είτε δεν θέλησαν να δηλώσουν τις όποιες αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση.
> Τι κι αν περίπου 40.000 δανειολήπτες αντιμετωπίζουν πλέον το αναγκαστικό μέτρο του πλειστηριασμού, ο υπερκομματικός, πλουσιοπάροχα αμειβόμενος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού πρώτα επέτρεψε στα φίλα προσκείμενα πιστωτικά ιδρύματα να δανείζουν ασύδοτα και ασύστολα, έρχεται σήμερα, ως εκ των υστέρων προφήτης, λίγο πριν δει την πόρτα της εξόδου, να εκφράσει τις δήθεν ανησυχίες του, να μαλώσει με το γάντι τους τραπεζίτες και να απαιτήσει ακόμα σκληρότερα μέτρα. Περί του κ. Γκαργκάνα ο λόγος.
> Άλλη μια εισηγμένη επιχείρηση που αναγκάστηκε να προβεί στην αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της, μέσω της διαδικασίας έκδοσης κοινών ομολογιακών δανείων. Ο λόγος για την εταιρεία Yalco.
> Την πτώση της πληρότητας των ξενοδοχείων 5 αστέρων ίσως και να την αντιλαμβανόμαστε, αυτή όμως των 2 όχι, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει όχι μόνο την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία. Πάντως την τελευταία στιγμή ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης αποφάσισε να βοηθήσει τα ξενοδοχειακά καταλύματα, για να ρυθμίσουν τις όποιες λειτουργικές παραβάσεις τους.
> Το θέμα δεν είναι να εκτελέσουμε με οποιοδήποτε κόστος τα «προστάγματα» του οίκου FTSE, αλλά να υιοθετήσουμε τις κάθε είδους οδηγίες με αποκλειστικό κριτήριο την προστασία των συμφερόντων μας. Η αναφορά μας στις διαδικασίες του short selling, τις οποίες «καυτηρίασε» πρόσφατα και ο κ. Αράπογλου, δηλώνοντας ότι η μετοχή της ΕΤΕ χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο υλοποίησης στρατηγικών ανοικτών πωλήσεων.
> Τι σας λέγαμε για την κυπριακή Sea Star; Μεταξύ πολλών άλλων ετοιμάζει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ θεσμικών επενδυτών, reverse split στη μετοχή, εισαγωγή της εταιρείας σε Λονδίνο ή Αθήνα, ενώ παράλληλα στόχεψε στον έλεγχο της Hellenic Seaways.
> Για να δούμε αν επιβεβαιωθούν όλοι αυτοί που θεωρούν ότι το οικονομικό επιτελείο έσπευσε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του σχετικά με την ανάπτυξη, επειδή γνωρίζει τις δυσμενείς εκτιμήσεις της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για τη χώρα μας;
> Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη εδραιώνουν την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε περικοπή των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Στο ίδιο μήκος κύματος και το αργό πετρέλαιο, καθώς μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ για την απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων στη χώρα τράβηξε με τη σειρά του την ανιούσα. Ανάλογη ήταν και η πορεία της τιμής της βενζίνης, που επισήμως έφτασε πανελλαδικά τα 1,123 ευρώ το λίτρο, όταν ανεπίσημα σε πολλές περιοχές της χώρας η μέση τιμή της ξεπέρασε κατά πολύ τα 1,2 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ