25.000 τρέχουν να φύγουν από το Δημόσιο

Το πρωτοφανές κύμα φυγής των δημοσίων υπαλλήλων (ο αριθμός αυτών που θα αποχωρήσουν είναι υπερδιπλάσιος του «κανονικού») σημειώνεται τη στιγμή που το Ταμείο τους (ΤΠΔΥ) αδυνατεί να αντεπεξέλθει σις υποχρεώσεις του.
Για κλίμα πανικού κάνει λόγο η συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, που ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι άμεσες υποχρεώσεις του Ταμείου Προνοίας υπολογίζονται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα αποθεματικά του Ταμείου ανέρχονται σε μόλις 300 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων ήταν η ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών-μελών της. Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων, που προέρχονται απ’ όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚ/ΔΥ, ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση), συνέκλιναν στην ανάγκη να τεθούν σε ετοιμότητα όλες οι οργανώσεις και τα συνδικαλιστικά όργανα για κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.
Για το επόμενο διάστημα (αμέσως μετά το Πάσχα) προγραμματίζονται απεργίες σε αρκετούς κλάδους: στα νοσοκομεία, στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, στο υπουργείο Οικονομίας, στον χώρο της δικαστηρίων (υπάλληλοι) κ.ά.
Στο μεταξύ, απεργία 24ωρη ή διαρκείας μέσα στον Μάιο προετοιμάζει η ΑΔΕΔΥ, με αίτημα την καθιέρωση νέου μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό τα 1.300 ευρώ.
Ως προς τις πληροφορίες για το Ασφαλιστικό στον δημόσιο τομέα, η κ. Δέσποινα Σπανού, γραμματέας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ, τονίζει πως σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση πρόκειται να επιχειρήσει να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Πρώτα θύματα, τονίζει η κ. Σπανού, θα είναι οι εργαζόμενες μητέρες, που θα επιβαρυνθούν με πέντε χρόνια επιπλέον εργασία (από τα 50 στα 55 χρόνια για όσες έχουν ανήλικο παιδί). Προεξοφλείται ακόμη πως η κυβέρνηση θα επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της απογευματινής λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών.


Σχολιάστε εδώ