Όμηρος των «ναιναίκων» ο Πρόεδρος Χριστόφιας

Ομάδες και Επιτροπές

Η τελετή έναρξης των εργασιών των Ομάδων Εργασίας που θα ασχοληθούν με την ουσία του Κυπριακού και των Τεχνικών Επιτροπών που θα επικεντρωθούν με θέματα της καθημερινότητας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Σε θέσεις κλειδιά και ειδικώς ως επικεφαλής των ομάδων εργασίας έχουν τεθεί σκληροπυρηνικοί οπαδοί του «ναι», όπως είναι ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλης Ατταλίδης, η τέως υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλή, ο πρώην διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος και ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, καθώς και ο γνωστός οπαδός του «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και στενός συνεργάτης του Δ. Χριστόφια Τουμάζος Τσελεπής. Επικεφαλής θα είναι ο Επίτροπος Προεδρίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

Οι τομείς με τους οποίους θα ασχοληθούν οι Ομάδες Εργασίας είναι οι εξής:

1) Διακυβέρνηση και κατανομή εργασίας: Επικεφαλής αναλαμβάνει ο Ανδρέας Μαυρομάτης, πρέσβης και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μέλη οι Μιχάλης Ατταλίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Τουμάζος Τσελεπής, διεθνολόγος.

2) Ευρωπαϊκή Ένωση: Επικεφαλής ο Γιώργος Βασιλείου, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

3) Ασφάλεια και Εγγυήσεις: Επικεφαλής ο Σώτος Ζακχαίος, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και προεδρικός απεσταλμένος για τη βελτίωση των σχέσεων της Δημοκρατίας με τις αραβικές χώρες.

4) Εδαφικό: Επικεφαλής ο Αλέκος Σιάμπος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Μέλος ο Κώστας Αποστολίδης, πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κυπριακού.

5) Περιουσίες: Επικεφαλής η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, τέως υπουργός Εξωτερικών.

6) Οικονομικά θέματα: Επικεφαλής ο Μιχάλης Σαρρής, τέως υπουργός Οικονομικών. Μέλη η Πραξούλα Αντωνιάδου, προεδρεύουσα των ΕΔΗ, ο Ανδρέας Τρόκκος, διευθυντής Διαχείρισης Χρηματοδοτήσεων του υπουργείου Οικονομικών, και ο Ανδρέας Χαραλάμπους, διευθυντής Οικονομικών Μελετών του υπουργείου Οικονομικών.

Τα θέματα των Τεχνικών Επιτροπών έχουν ως ακολούθως:

1) Πολιτιστική Κληρονομιά: Επικεφαλής ο Τάκης Χατζηδημητρίου, πρώην συντονιστής Εναρμόνισης Κύπρου – ΕΕ. Μέλος ο Άντης Παρτζίλης, πρώην διευθυντής του ΘΟΚ.

2) Υγεία: Επικεφαλής ο Χάρης Χαραλάμπους, πρώην υπουργός Υγείας.

3) Περιβάλλον: Επικεφαλής ο Κώστας Καδής, τέως υπουργός Υγείας.

4) Έγκλημα και εγκληματικότητα: Επικεφαλής ο πανεπιστημιακός Ανδρέας Πασιαρδής.

5) Διαχείριση κρίσεως: Επικεφαλής ο κ. Μάριος Λυσιώτης (διπλωμάτης).

6) Οικονομικά και εμπόριο: Επικεφαλής ο κ. Διονύσης Μαυρονικόλας.

7) Ανθρωπιστικά: Επικεφαλής ο κ. Συμεών Μάτσης.

Καλή γειτονία

Οι Ομάδες Εργασίας και οι Τεχνικές Επιτροπές έχουν χρονοδιάγραμμα παραγωγής αποτελεσμάτων. Η τουρκική πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων οι δυο ηγέτες θα προχωρήσουν σε απευθείας συνομιλίες. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι θα συναντηθεί μεν με τον κ. Ταλάτ για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των τεχνικών επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας, όμως δεν ξεκαθαρίζει εάν θα προχωρήσει και παρακάτω στην περίπτωση που δεν θα τον ικανοποιούν τα πορίσματα των Επιτροπών. Το ερώτημα είναι εάν θα μπορεί να κάνει πίσω ο κ. Χριστόφιας εφόσον θα ασκηθούν πιέσεις και όποιος επιδιώξει να κάνει νερά… θα πληρώσει και το μάρμαρο. Το μεγαλύτερο των προβλημάτων που είναι εμφανές και ανησυχεί και την κυπριακή κυβέρνηση είναι το εξής: Να προχωρεί από τη μια η διαδικασία των καθημερινών θεμάτων, χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα αποτελέσματα στα ζητήματα ουσίας, οπότε στο τρίμηνο αντί προς λύση θα πάμε σε σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ δύο οντοτήτων.

Το Σχέδιο Ανάν

Σημαντική πάντως είναι η διαφορά που εμφανίζεται σε ό,τι αφορά στην ουσία του Κυπριακού υπό την έννοια ότι: Η μεν τουρκική πλευρά τονίζει συνεχώς ότι η βάση της λύσης είναι το Σχέδιο Ανάν, η δε Κυπριακή Δημοκρατία ότι το Σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί και δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως προτάθηκε το 2004. Διαφορά επίσης διαπιστώνεται και στον τομέα των εγγυήσεων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται τις ξένες εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, κάτι που απορρίπτεται εκ των προτέρων από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Άγκυρα.

Καταστροφή

Στο παιχνίδι παίζουν και οι Αμερικανοί. Το «ΠΑΡΟΝ» επιβεβαιώνεται για τον πολιτικό χαρακτήρα και τον ρόλο που ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε θέλει να διαδραματίσει στο Κυπριακό. Όπως είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ» το 2004, όταν είχε έρθει το Σχέδιο Ανάν, ο κ. Πάσκοε ήταν στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών και εμφανιζόταν ως ένας από τους ενθερμότερους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν. Ήταν ένας από αυτούς που έστελναν το μήνυμα προς τους Ελληνοκύπριους ότι εάν δεν αποδέχονταν το Σχέδιο Ανάν θα επερχόταν καταστροφή.

Η αντίδραση

Με την ενημέρωσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο κ. Πάσκοε καθόρισε πώς θα εξευρεθεί η λύση του Κυπριακού. Αναφέρθηκε στις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ των πλευρών, στις προηγούμενες, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή στο Σχέδιο Ανάν. Η στάση Πάσκοε ανάγκασε τη Λευκωσία να αντιδράσει, τονίζοντας διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου ότι το Σχέδιο Ανάν έχε απορριφθεί και ότι στις ίδιες του τις διατάξεις καθορίζεται ότι δεν ισχύει.

Πακέτο με Ταλάτ

Διαφορετική είναι η θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη, ο οποίος υποστηρίζει, όπως είχε πει και ο κατοχικός ηγέτες Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από κει όπου έμειναν το 2004.

Δηλαδή από το Σχέδιο Ανάν 5. Από την άλλη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης δεν είναι αισιόδοξος από τις εξελίξεις επειδή, όπως δήλωσε, υπάρχει προσπάθεια επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν και αυτό, τόνισε, φαίνεται και από τις δηλώσεις Πάσκοε. Τοποθετήσεις για τα όσα συμβαίνουν στο Κυπριακό έγιναν και από τον αναπληρωτή πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκο Κουτσού, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να καθοριστούν οι κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι αυτό θα πρέπει να είναι θέμα που θα απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.


Σχολιάστε εδώ