Τρεις στον Εισαγγελέα για δομημένα του ΤΑΞΥ!

Τις πρώτες κλήσεις σε απολογία τις απέστειλε ο εφέτης ειδικός ανακριτής κ. Γιώργος Λέκκας στον πρώην πρόεδρο του ΤΑΞΥ κ. Νικ. Τσουράκη και άλλα δύο πρώην στελέχη του Ταμείου, οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν μετά το Πάσχα. Οι τρεις αντιμετωπίζουν βαρύ κατηγορητήριο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι ζημιές που υπέστη το ΤΑΞΥ από 19 αγοραπωλησίες τριών δομημένων, όλες με αντισυμβαλλόμενο τη Marfin Bank του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η ονομαστική αξία των τριών ομολόγων ήταν 149,348 εκατ. ευρώ, ενώ η Marfin Bank κατάφερε να τα πουλήσει στο Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έναντι 156,345 εκατ. ευρώ. Το ορατό «καπέλο» (διαφορά τιμής πώλησης και ονομαστικής αξίας) ήταν 6,997 εκατ. ευρώ, ή 4,68% της αξίας των τίτλων. Το πραγματικό «καπέλο», όμως, ήταν πολύ υψηλότερο, αφού η Marfin Bank αγόρασε τα τρία ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές αρκετά χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας.

Όπως είχε αποκαλύψει το «Π» στις 29 Απριλίου 2007, τα στοιχεία για τις συναλλαγές αυτές περιλαμβάνονταν σε έγγραφο που έστειλε το ΤΑΞΥ στο υπουργείο Απασχόλησης στις 21/3/2007. Αναφορά στο έγγραφο έκαναν λίγες ημέρες αργότερα πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Απασχόλησης, όπου έκαναν λόγο για «λεηλασία των αποθεματικών του ΤΑΞΥ, με αισχροκερδείς τιμολογήσεις δομημένων ομολόγων».

Στην πρώτη σελίδα του εγγράφου σημειωνόταν ότι «το 2005 πραγματοποιήθηκαν αγορές ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου από τη δευτερογενή αγορά και συγκεκριμένα από τη Marfin Bank». Σε πίνακα που επισυναπτόταν στο έγγραφο, φαινόταν ότι σε όλες τις αγοραπωλησίες η Marfin Bank είχε τιμολογήσει τα ομόλογα υψηλότερα από την ονομαστική τους αξία κατά 3,2-5,5%. Όπως είναι γνωστό, τα δομημένα προϊόντα πωλούνται πάντα με έκπτωση έναντι της ονομαστικής αξίας τους κατά την έκδοση, ενώ μέχρι τη λήξη τους διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά επίσης σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας.

Λίγες εβδομάδες μετά την υποβολή της κοινοβουλευτικής ερώτησης, η τράπεζα του κ. Βγενόπουλου υποχρεώθηκε να επιστρέψει 159,6 εκατ. ευρώ στο ΤΑΞΥ, δηλαδή την ονομαστική αξία των ομολόγων και τόκους 6,5 εκατ. ευρώ. Αυτή η «πράξη μετανοίας» από την πλευρά της Marfin Bank δεν αναιρεί, βεβαίως, την ποινική απαξία των αρχικών συναλλαγών, οι οποίες κατά τον χρόνο τέλεσής τους προκάλεσαν σοβαρή οικονομική ζημιά σε έναν ασφαλιστικό Οργανισμό.

Σημειώνεται ότι ήδη από τις 29 Απριλίου, ο κ. Π. Δούκας δήλωνε στο «Π» την πρόθεση της κυβέρνησης να υποχρεώσει όλους όσοι αποδεδειγμένα πούλησαν ομόλογα με υπερτιμολόγηση να επιστρέψουν τα χρήματα στα Ταμεία, αλλιώς θα… άνοιγε η πόρτα της φυλακής.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ