Το 90% των δικαστών εναντίον της δίωξης Μπάγια!

Το κλίμα διχασμού και πόλωσης μεταξύ των δικαστών, όπως σημειώναμε και στο προηγούμενο φύλλο, εξελίσσεται σε μείζον θέμα, το οποίο αν δεν εκτονωθεί άμεσα, απειλή την ίδια την εικόνα και τη συνοχή της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα, πάντως, με δικαστικούς κύκλους, η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών σε ποσοστό που αγγίζει το 90% του Δικαστικού Σώματος εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον κ. Μπάγια. Τάσσεται συγκεκριμένα υπέρ του δικαιώματος του κάθε δικαστή «να μιλάει ελεύθερα». Να μπορεί, δηλαδή, χωρίς την απειλή πειθαρχικών μέτρων, να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Το κλίμα ανησυχίας και αναστάτωσης, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις μετά τις βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του προέδρου των ελλήνων Εισαγγελέων «ότι έθιξε βάναυσα το κύρος της Δικαιοσύνης» και μετά την έμμεση αλλά σαφή «οδηγία» της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς το επταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο να παραπέμψει την υπόθεση ενώπιον της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να επιβάλλει την ποινή της οριστικής απόλυσης!
Ενδεικτικό του ρήγματος που απειλεί το Δικαστικό Σώμα είναι και το γεγονός ότι εν ενεργεία Αρεοπαγίτες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν μάρτυρες υπέρ του Μπάγια.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αποστολή τηλεγραφημάτων στήριξης και συμπαράστασης προς τον κ. Μπάγια, από δικηγορικούς συλλόγους της χώρας και νομικές σχολές, που καταδικάζουν την πειθαρχική δίωξη κατά του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων.
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας το κατηγορητήριο, δικαστικοί κύκλοι εκφράζουν την άποψη ότι προσιδιάζει περισσότερο σε «έκθεση ιδεών» και λιγότερο σε τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη διατύπωση κατηγοριών, αφού δεν μνημονεύει τις απόψεις που διατύπωσε ο κ. Μπάγιας κατά την εξέτασή του. Ταυτόχρονα, προς επίρρωσιν αυτού του ισχυρισμού διατυπώνεται η εξίσου μεγάλη έκπληξη και απορία για το γεγονός ότι αυτό δεν απαντά καθόλου στη διάταξη που θέλει την έκφραση γνώμης και διαφορετικών απόψεων από συνδικαλιστή δικαστή να μη συνιστά σε καμιά περίπτωση πειθαρχικό παράπτωμα!
Υπολογίζεται ότι η πειθαρχική διαδικασία με την έκδοση απόφασης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Οψόμεθα!


Σχολιάστε εδώ