Το βασίλειο του κιτς

Αν το κριτήριο για την επιτυχία μιας ανοιχτής εκδήλωσης είναι η λαμπρότητα των τιμώμενων προσώπων και η χλιδή που εκπέμπουν οι οργανωτές, τότε η εκδήλωση βράβευσης της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, που την οργάνωσε στο Παλέ ντε σπορ ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο «σύλλογος προώθησης της ευρωπαϊκής ιδέας», ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.
Αν όμως το κριτήριο είναι η προσέλευση του κόσμου – η συμμετοχή δηλαδή του κοινού στο οποίο άλλωστε και απευθύνεται, τότε μιλάμε για παταγώδη αποτυχία.
Ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έλαμπε -κυριολεκτικά- την ώρα που βράβευε τον μαέστρο της αγαπημένης των Ελλήνων, Ότο Ρεχάγκελ. Το ίδιο και ο Γιάννης Ιωαννίδης, που κλήθηκε να απονείμει το επίχρυσο στεφάνι στον Δημήτρη Σαλπιγγίδη.
Ακόμα πιο πολύ έλαμπε ο έχων την ιδέα της εκδήλωσης -πρόεδρος των «φίλων της Ευρωπαϊκής ιδέας»- ο αειθαλής Άγις Κυνηγόπουλος, ο οποίος δεν δίστασε να υποβάλει τους τιμώμενους στο μαρτύριο να τον ακούν επί ώρα να μιλά για τη ζωή και το έργο του.
Λάτρης των μεγαλείων ο Βασίλης Γκαγκάτσης, έλαμπε κι αυτός, έμπλεος ικανοποίησης για την τύχη του, που του επιφύλαξε την αίγλη του πρωταθλητή Ευρώπης.
Έλαμπε κι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης όπως και ο μητροπολίτης Άνθιμος, που απηύθυναν και χαιρετισμούς στην εκδήλωση, επαναλαμβάνοντας αυτά που λένε συνήθως για το μεγαλείο της φυλής μας, την ψυχή του Έλληνα και άλλα…
Τώρα για το τι διάολο εκδήλωση ήταν αυτή, να σας αναφέρω τις κιτς μαζορέτες, τα άσημα μουσικά σχήματα, τις παιδικές χορωδίες, τα γιγάντια πανό και τα επίχρυσα στεφάνια που προσφέρθηκαν στους τιμώμενους. Την όλη αισθητική τη συμπλήρωναν οι δεκάδες σεκιουριτάδες, τα εκατοντάδες μπάνερς και οι αφίσες που παρανόμως κάλυψαν κάθε κολώνα της πόλης. (Οι Θεσσαλονικείς θα αντιληφθούν την αισθητική της εκδήλωσης, πληροφορούμενοι απλώς ότι την ευθύνη της διοργάνωσής της την είχε ο γνωστός από παρόμοια έργα του Ντίνος Κωστόπουλος).
Αν τώρα έχετε την απορία για το πόσο κόστισε η εκδήλωση, ρωτήστε τον Ιωαννίδη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που πλήρωσαν. (Γιατί αν ρωτήσετε τον Άγι, δεν πρόκειται να σας φανερώσει το μυστικό…)
Αν πάλι έχετε και μια άλλη απορία για το τι διάολο είναι αυτός «ο σύνδεσμος προώθησης ευρωπαϊκής ιδέας», να σας βοηθήσω. Πρόκειται για το πνευματικό δημιούργημα του γνωστού κοσμικού της πόλης Άγι Κυνηγόπουλου, επί χρόνια μπασκετικού παράγοντα, παλιού φίλου του Μητσοτάκη (μέχρι τη διαρροή της υπόθεσης «Κατερίνα») και σημερινού επίτιμου προξένου της Λετονίας και προέδρου του Παλέ ντε σπορ.
Όσο για το μέχρι σήμερα έργο που έκανε ο εν λόγω σύνδεσμος, προκειμένου να προωθήσει την… ευρωπαϊκή ιδέα, αυτό συνίσταται στις βραβεύσεις των μεγάλων ευρωπαϊστών Γιάννη Ιωαννίδη, Κώστα Βουτσά, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, Βασίλη Χατζηπαναγή, Γιάννη Κυριακίδη, Βούλας Πατουλίδου, Χάρρυ Κλυν και Μαρινέλας!
Εννοείται επίσης πως όλες οι εκδηλώσεις του εν λόγω συνδέσμου χρηματοδοτούνται από διάφορους κρατικούς φορείς, καθώς… προάγουν την… ευρωπαϊκή ιδέα.


Σχολιάστε εδώ