Στήνονται νέα «τζάκια»

Ο διαφορετικός τρόπος που αντιμετωπίζουν πια τα «συμφέροντα» τον Παπανδρέου και το κόμμα του δείχνει ότι όντως κάτι έχει αλλάξει. Όπως επισημαίνουν στο «Π» άνθρωποι που γνωρίζουν, το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία του νέου οικονομικοεκδοτικού κύκλου φαίνεται να το έδωσε η έντονη δραστηριότητα του επιχειρηματία Α. Βγενόπουλου, που έχει βάλει στο στόχαστρό του παραδοσιακές οικογένειες που ανέκαθεν στήριζαν πολιτικά την προοδευτική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ.

Με βάση λοιπόν αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες εξαιρετικά αξιόπιστες, δεν αποκλείεται παραδοσιακό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει πώς παίζεται το παιχνίδι στο παρασκήνιο και διατηρεί άριστες επαφές με συγκεκριμένη παραδοσιακή οικογένεια, να επιχειρεί την ανασύσταση όλου του μπλοκ, με στόχο την υποστήριξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως λένε, να δούμε στο μέλλον και νέα «τζάκια» να φτιάχνονται, που θα υποστηρίξουν τον Παπανδρέου και σε κάθε περίπτωση θα είναι «απέναντι» ή σε απόσταση από τον Καραμανλή. Στόχος τους θα είναι και η άσκηση πίεσης προς τους άλλους παράγοντες του εκδοτικού χώρου που έχουν ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης. Οι πρώτες κρούσεις πάντως της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει σε διάφορους επιχειρηματίες που κατέχουν μέσα ενημέρωσης και έχουν πάρει το μήνυμα.

Η υπόθεση με την πώληση του ΟΤΕ έχει παρενέργειες και στο εσωτερικό των κομμάτων. Ο επιχειρηματίας που πάει κόντρα στην επίσημη ιδιοκτησία του ΠΑΟ έχει ενοχλήσει την οικογένεια, που μέχρι πρότινος φαίνεται ότι έβλεπε με συμπάθεια την κυβέρνηση. Συνομιλητής μας έλεγε στο «Π» πως είναι πεπεισμένος ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή φτιάχνονται εκ νέου καινούργια οικονομικά τζάκια, προέκταση των παραδοσιακών, ή η δραστηριότητα Βγενόπουλου έχει επιφέρει τριγμούς στο «σύστημα» που στηρίζει τον Καραμανλή και γι’ αυτό επαναδιαπραγματεύονται μαζί του.

Στο ΠΑΣΟΚ αυτό έχει αντίκτυπο, όσο κι αν φαίνεται περίεργο. Μοιράζει ρόλους ο Παπανδρέου στα κορυφαία στελέχη του, θέλοντας να δείξει με ποιους θα κυβερνήσει αύριο. Δηλαδή ποιοι θα είναι οι υπουργοί που αναγκαστικά θα συνομιλούν με όλους αυτούς. Δεν είναι τυχαίο που ανέδειξε σε νούμερο ένα τη Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει πάρει στην πλάτη της την υπόθεση της οικονομίας. Η Κατσέλη θεωρείται άνθρωπος-κλειδί, καθαρή στην αγορά, με πολλές γνωριμίες.

Το νέο παιχνίδι που έχουν αναπτύξει οι φίλοι του Γιώργου, με απώτερο στόχο φυσικά την άνοδό του στην πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές, έχει αποτέλεσμα να επαναπροσδιοριστούν και οι ρόλοι των διαφόρων δελφίνων του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος φαίνεται πως έχει πάρει το μήνυμα και γι’ αυτό εμφανίζεται ενωτικός. Ίσως γνωρίζει, λένε, τις πιθανές συμφωνίες του Παπανδρέου (μέσω τρίτων) και έχει πληροφορίες για το πώς θα πορευτούν οι λεγόμενοι παράγοντες και γι’ αυτό η στάση του απέναντι στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ξαφνικά παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Δεν είναι ο Βενιζέλος που ήταν το τελευταίο διάστημα, όσο κι αν θα ήθελε να κρυφτεί πίσω από αυτά που δεν έλεγε δημόσια. Άλλωστε, ο πολιτικός του φίλος Πάρις Κουκουλόπουλος, που ανέλαβε την προετοιμασία των εκλογικών αγώνων, σημαντικό πόστο και για τον ίδιον, έλεγε σε συνομιλητές του ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να εργαστεί για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές: «Ή θα μας αναστήσει ο Παπανδρέου όλους μαζί ή όλους μαζί θα μας πάρει η κάτω βόλτα…» τόνιζε, έχοντας συνειδητοπήσει πόσο έχουν στενέψει τα περιθώρια για άλλες πολιτικές τακτικές που δεν προσφέρουν δυνατότητα νίκης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία αποτελεί και αυτή παράμετρο διαφόρων συνεννοήσεων με εκδοτικά μπλοκ. Παραμένει όμως στο πλευρό του κ. Παπανδρέου, όπως λέει, γνωρίζοντας το παρασκήνιο, πώς στήνεται δηλαδή το νέο παιχνίδι με τους παράγοντες.

Κοντά στις παραδοσιακές, μεγάλες και ισχυρές οικονομικά οικογένειες, βρίσκεται και όλο το μπλοκ της λεγόμενης «ομάδας Παπουτσή». Παρά τις όποιες συγκυριακές διαφωνίες, η ομάδα Παπουτσή, στους νέους ρόλους που ανέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος υπεύθυνος στις κινητοποιήσεις, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, εκτός από υπεύθυνος για τα δίκτυα αλληλεγγύης με τους παλιννοστούντες, με εντολή Παπανδρέου ανοίγει και πάλι το γραφείο τεκμηρίωσης που θα το στελεχώσουν νέα στελέχη. Έργο τους να ανακαλύπτουν μέσα από καταγγελίες νέα σκάνδαλα της κυβέρνησης και με κατάλληλους χειρισμούς να τα αναδεικνύουν στα μέσα ενημέρωσης, που, όπως ευελπιστούν στο ΠΑΣΟΚ (μετά και τις συμφωνίες), θα γίνουν πιο φιλικά.

Αντίθετα, στα κάτω της φαίνεται ότι βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά. Όπως έλεγε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος κάνει συμβάσεις εργασίας με τα στελέχη του. Το συμβόλαιο της Φώφης φαίνεται ότι οδεύει στη λήξη του. Εξ ου και οι αρμοδιότητες που της έδωσε: τα «δίκτυα γονέων – γυναικών – συνταξιούχων».

Πέραν όλων αυτών, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχει αλλάξει και το προσωπικό του στυλ.

Κωδικός του νέου σχεδίου: «Χωρίς γραβάτα».

Ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να δείξει νεανικός, άμεσος, οικείος και απλός, άνθρωπος της διπλανής πόρτας, έχει αποδεχθεί τη συμβουλή να εμφανίζεται χωρίς γραβάτα εκεί όπου οι περιστάσεις το απαιτούν, δηλαδή σε συναντήσεις-παρεμβάσεις σε κοινωνικές ομάδες και γενικά εκτός κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα θα πυκνώσει τις επισκέψεις του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και με την προσωπική του σφραγίδα θα δημιουργεί πολιτικά γεγονότα στην περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη Λάρισα, όπου συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό τη νέα του μορφή το Πολιτικό Συμβούλιο, τη Μεγάλη Τρίτη θα επισκεφθεί τον Πύργο. Έχει προγραμματίσει ομιλία και επισκέψεις σε χωριά του νομού για να δει από κοντά αν έχει προχωρήσει η αποκατάσταση από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Επίσης, αυτή τη φορά με πιο σοβαρούς ρυθμούς, οι συνεργάτες του ετοιμάζουν παράλληλα ένα δίκτυο που θα τους επιτρέπει να τροφοδοτούν μεγάλο αριθμό στελεχών με πληροφορίες για τις πολιτικές εξελίξεις και κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ. Και είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε στο «Π» άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Παπανδρέου: «Τώρα θα ασχολούμαστε ακόμα και με τον τρόπο που θα στηθούν τα μικρόφωνα, ώστε να βγαίνει προς τα έξω η καλύτερη εικόνα».

Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήδη έχουν ξεχωρίσει οι βουλευτές εκείνοι που πραγματικά έχουν απόψεις και προτάσεις, και σε καθημερινή συνεργασία με τον Δημήτρη Ρέππα αναλαμβάνουν δύσκολες αποστολές: τη δημιουργία συγκεκριμένων φακέλων για διάφορα θέματα και την προετοιμασία, με την υποστήριξη των υπολοίπων στελεχών του κόμματος και των ινστιτούτων του ΠΑΣΟΚ, του νέου κύκλου αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Κάθε νέος φάκελος θα αποτελεί και νέο στόχο για κάθε υπουργό της κυβέρνησης.

Στην ουσία στήνεται μια τεράστια ομπρέλα υποστήριξης του Παπανδρέου: Από την ανασύνθεση του οικονομικοεκδοτικού κατεστημένου και τη δημιουργία νέων, φιλικών προς το ΠΑΣΟΚ, «τζακιών», μέχρι την κινητοποίηση του τελευταίου μέλους του ΠΑΣΟΚ στο πιο απομακρυσμένο χωριό της περιφέρειας. Όλοι τους θα έχουν ρόλο σ’ αυτήν την τεράστια προσπάθεια που έχει έναν μόνο… στόχο: να εκλεγεί ο Γιώργος πρωθυπουργός.

Μένει βέβαια όλο αυτό να αποδειχθεί στην πράξη.


Σχολιάστε εδώ