ο Δαίμονας των δημαρχείων

Με το μήνυμα «Η διαφορετικότητα μας ενώνει όλους», ο δήμος σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας πραγματοποίησε την προβολή των ταινιών που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέματα την προβολή των αναγκών ανθρώπων με αναπηρία. Την εκδήλωση τίμησε και ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, όπου και τιμήθηκε από τον δήμαρχο της πόλης. Σε μια καρέκλα πίσω πίσω καθόταν και η αφεντιά μου. Ωραία εκδήλωση. Μου άρεσε. Τέτοια εκδήλωση είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται από φορέα αυτοδιοίκησης και πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στους οργανωτές. Έμαθα ότι συντονίστρια ήταν η δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Μουτζούρη.
QQQ
Κάτι δεν μου πάει καλά. Ελπίζω να μη συμβαίνει κάτι άλλο. Αναφέρομαι στην περιβόητη υπόθεση χορηγιών που δέχτηκε ο Δήμος Αγίου Δημητρίου από διάφορες επιχειρήσεις της πόλης, προκειμένου να διοργανώσει το καρναβάλι. Ενώ η εκδήλωση έχει πραγματοποιηθεί εδώ και δύο μήνες, ακόμα δεν έχουν πάει στη δημοτική επιχείρηση τα τιμολόγια που κόπηκαν από τον πολιτιστικό οργανισμό προς τους επιχειρηματίες για να γίνει η αποδοχή των χρημάτων. Έτσι γίνεται η διαδικασία. Ένας εκ των χορηγών είναι επιχειρηματίας που πουλάει οχήματα αποκομιδής καθαριότητας. Σε λίγο καιρό όμως, μου λένε, ο δήμος ετοιμάζει έναν μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια τέτοιων αυτοκινήτων. Είναι ηθικό άραγε ένας που θα συμμετέχει σε αυριανό διαγωνισμό να γίνεται σήμερα χορηγός σε εκδήλωση του δήμου; Όπως μου είπε η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Μαρία Αχουλιά «εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω υπέρ αυτής της αποδοχής. Ας είμαστε σοβαροί». Ψάχνοντας την υπόθεση αυτή λίγο περισσότερο, έμαθα ότι τις ίδιες αντιρρήσεις έχει και ο αντιπρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Θανάσης Χαλτεσής. Θα επιστραφούν άραγε τα λεφτά στον επιχειρηματία;
QQQ
Φαίνεται ότι ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Καρτζίδης είχε δίκιο ως προς τον αγώνα του για τις παράνομες συμβάσεις με τις οποίες έχουν νοικιαστεί παραλιακές εκτάσεις σε επιχειρηματίες που τις έχουν μετατρέψει σε νυχτερινά στέκια. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που έχω στα χέρια μου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με ημερομηνία έκδοσης 22/2/08, όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι εντελώς παράνομες. Στη διαδικασία αυτή της γνωμάτευσης είχε καταφύγει πέρυσι ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, όταν είχε ξεκινήσει την απεργία πείνας ο τοπάρχης. Τώρα ανοίγει ο δρόμος για οριστικές δικαστικές αποφάσεις. Ελπίζω να μην κάνει πίσω ο δήμαρχος. Για να δώσει όμως το καλό παράδειγμα, ας ξεκινήσει από τον «Ιππόκαμπο» και μετά όλα σβάρνα.
QQQ
Με απόλυτη συνέπεια η δημοτική αρχή του Δήμου Μεταμόρφωσης ξεκίνησε τα έργα στην περιοχή Άσπρα Χώματα. Τα έργα αφορούν τον καθαρισμό του ρέματος που βρίσκεται στην περιοχή, αλλά και τη δενδροφύτευση μιας μεγάλης έκτασης. Όπως μου είπαν μέλη του συλλόγου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτήν, ο τοπάρχης Δημήτρης Τζίτζηρας τους υποσχέθηκε ότι θα τους παραχωρήσει και ένα μέρος της έκτασης για να φτιάξουν τα γραφεία τους μαζί με μια παιδική χαρά. Εγώ πάντως έχω ένα δόγμα που δεν βαριέμαι να το λέω και να το ξαναλέω. Μόνο με πιέσεις των κατοίκων έχουμε αποτελέσματα. Χρόνια υπήρχε αυτό το αίτημα, αλλά κανείς δεν έδινε σημασία. Πριν από τρεις εβδομάδες έγινε η συνάντηση του συλλόγου με τον δήμαρχο, του εξήγησαν πώς έχει η κατάσταση, έδωσε εντολές ο τοπάρχης και πήραν τα φτυάρια φωτιά. Έτσι γίνονται οι δουλειές. Όλα τ’ άλλα είναι για ψηφοθηρική κατανάλωση.
QQQ
Ρε, τι άλλο θα δούμε σ’ αυτήν τη ζωή. Την προηγούμενη τετραετία στελέχη της τότε αντιπολίτευσης, που σήμερα είναι στη διοίκηση του Δήμου Άνω Λιοσίων, μας έστελναν κούτες με στοιχεία για την τότε διοίκηση Παπαδήμα, που σήμερα είναι στην αντιπολίτευση. Μέχρι εδώ θεμιτό. Πήρα λοιπόν προχθές τηλέφωνο τον τοπάρχη και αγαπητό φίλο Παππού για να τον ρωτήσω για την εξέλιξη μιας υπόθεσης. «Δεν θέλω να ασχολούμαι άλλο με αυτά τα θέματα. Ανήκουν στο παρελθόν». Έτσι μας είπε ο δήμαρχος. Του λέω εγώ ο ταλαίπωρος «μα, βρε δήμαρχε, εσύ δεν μου έλεγες αυτό, εκείνο και το άλλο;». «Αυτά τα έλεγα ως αντιπολίτευση. Έτσι είναι η πολιτική». Εγώ φτιάχνω ήδη τα χαρτιά μου να πάω να ψηφίζω στα Λιόσια. Παπαδήμας και ξερό ψωμί. Ο άνθρωπος αθωώθηκε απ’ όλα. Ακόμη και για τα δέκα εκατομμύρια ευρώ που είχε πάει στην Ελβετία. Τέλος. Δεύτερη κουβέντα δεν υπάρχει.
QQQ
Μια και ο λόγος για τον Δήμο Δάφνης, να σας πω ότι κάθε εβδομάδα μου τηλεφωνούν κάτοικοι αγανακτισμένοι για τη «βιομηχανία» των κλήσεων που κόβονται από τη δημοτική αστυνομία. «Αφήνουμε το αυτοκίνητο για δέκα λεπτά έξω από το σχολείο για ν’ αφήσουμε τα παιδιά μας και η κλήση φιγουράρει στο τζάμι. Όσοι πάνε και παρακαλάνε τον δήμαρχο, τους τις σβήνει. Εμείς δεν πρόκειται να ταπεινωθούμε». Αυτά μου λένε οι κάτοικοι. Αν πράγματι αυτά αληθεύουν, το μόνο που έχω να πω είναι ότι έτσι λειτουργούσαν οι δήμαρχοι πριν από 700 χρόνια. Αλλάξανε οι εποχές. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το σε ποια εποχή αντίληψης βρίσκεται ο καθένας. Τι άλλο να πω.
QQQ
Την άποψή μου για τον δήμαρχο του Δήμου Περιστερίου την έχω γράψει πολλές φορές. Τον θεωρώ αγωνιστή και εργατικό. Διαπιστώνω όμως ότι το τελευταίο διάστημα προφανώς λόγω φόρτου εργασίας δεν πηγαίνει στα δημοτικά συμβούλια. Λάθος, δήμαρχε.
QQQ
Σε τοπική εφημερίδα της Καλλιθέας είδα μια προκήρυξη για την επιλογή αναδόχου που αφορά το έργο πυρασφάλειας στο δημοτικό γυμναστήριο του Αγίου Δημητρίου, προϋπολογισμού 113.000 ευρώ. Τι δουλειά έχει η προκήρυξη ενός δήμου σε εφημερίδα άλλου δήμου; Έγινε λάθος ή συμβαίνει κάτι άλλο; Υπάρχει και μια λεπτομέρεια. Η δημοπρασία είναι επαναληπτική. Φαίνεται ότι η πρώτη δημοσίευση θα είχε γίνει σε εφημερίδες της Ν. Γουινέας. Τι άλλο να πω. Μια απαντησούλα πάντως δεν θα ήταν άσχημη, δήμαρχέ μου. Οι φήμες λένε ότι το «παιχνίδι» με τις προκηρύξεις το κάνει ο γνωστός νεαρός δημοτικός σύμβουλος προκειμένου ν’ ανοίγει πόρτες για τις μελλοντικές φιλοδοξίες του ως… βουλευτής!
QQQ
Ανάσταση Κυρίου έγινε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας όταν συζητήθηκε το θέμα που αφορούσε την ανάκληση δέκα αδειών σε καφετέριες στην οδό Ζησιμοπούλου. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο νομάρχης Αθηνών. Τους καταστηματάρχες εκπροσωπούσε ο Αλέξης Κούγιας. Από πού ν’ αρχίσω και πού να τελειώσω. Ακούστηκαν βαριές κουβέντες. Η απόφαση πάντως που πάρθηκε είναι ότι τα μαγαζιά έχουν προθεσμία δύο μήνες για να γκρεμίσουν πέργκολες και κάθε άλλη πολεοδομική αυθαιρεσία, διαφορετικά θ’ ανακληθούν οι άδειες.
QQQ
Στις ελληνικές καλένδες οδηγούνται οι καταγγελίες του πρώην προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Αλίμου, που αφορούσαν, όπως ο ίδιος έλεγε, σοβαρότατες ατασθαλίες στις αναθέσεις έργων σε εργολάβους κατά την προηγούμενη τετραετία. Μαθαίνω ότι η ανακρίτρια καλεί στελέχη του δημοτικού συμβουλίου για να καταθέσουν, αλλά ουδείς παρουσιάζεται πλην του πρώην δημοτικού συμβούλου Ταρασιάδη. Ουδείς άλλος. Μια από τα ίδια. Παλιά συνταγή η κουκουλοματίαση. Στην αυτοδιοίκηση είναι φαγητό που ψήνεται κάθε μέρα.
QQQ
Μια πολύ άσχημη περιπέτεια πέρασε ο τοπάρχης του Δήμου Ζωγράφου, φίλτατος Καζάκος. Περαστικά και σιδερένιος μέσα από την καρδιά μου, δήμαρχε. Πάνω απ’ όλα η υγεία. Όλα τ’ άλλα είναι εφήμερα και πρόσκαιρα. Πρόσεχε.
QQQ
Μπήκα σ’ ένα μαγαζί στην Ομόνοια, αφού ως γνωστόν εκεί συχνάζω, και είδα έναν δημοτικό σύμβουλο της Ν. Φιλαδέλφειας ν’ αγοράζει βαφή μαλλιών. Ρωτούσε τον καταστηματάρχη για το λουλακί χρώμα που κρατάει πολύ καιρό. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Κακό δεν είναι, αλλά, βρε παιδί, στείλε τη γυναίκα σου ν’ αγοράσει τις μπογιές. Νισάφι πια. Ο σύμβουλος αυτός λοιπόν, όπως μαθαίνω, θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό όμως μου δημιουργεί περιέργεια, αφού όλες οι θέσεις που παίρνει στο δημοτικό συμβούλιο είναι ταυτόσημες με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γκρετζελιά, πρώην δήμαρχο. Μου είπαν επίσης ότι ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ταμπόλογλου, που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, δεν λέει ούτε καλημέρα με τον βαψομαλλιά. Κατάλαβα. Αν ξαναδεί δημαρχιακό θώκο η Νουδούλα στη Ν. Φιλαδέλφεια, πάρτε τηλέφωνο στο κινητό.

Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Φτάνει η ώρα του Θεμιστοκλή. Τέρμα τα ψέματα. Ο Χρηστάρας δεν φοβήθηκε και μίλησε. Τώρα αρχίζει το γλέντι. Άσχετο με τη στήλη μας αυτό, αλλά έτσι μου ήρθε και το έγραψα.


Σχολιάστε εδώ