Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Να συνεχιστούν οι εκσκαφές και να προχωρήσουν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις ώστε να αποκαλυφθεί ει δυνατόν στο σύνολό του το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών που η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε τον Φεβρουάριο του 2007 στην οδό Σαλαμίνας, όπου επρόκειτο να ανεγερθεί 4ώροφη πολυκατοικία, ζητά από τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, θεωρείται σίγουρο πως το θέατρο, όπου πιθανότατα πρωτοπαίχθηκαν και οι Αχαρνής του Αριστοφάνη, συνεχίζεται κάτω από την οδό Σαλαμίνας στη συμβολή της με τη Λιοσίων, όπου οι ειδικοί υποθέτουν πως βρίσκεται η ορχήστρα του θεάτρου. Πρόκειται, τονίζει, για ανακάλυψη η οποία από τους αρχαιολόγους χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες του αιώνα μας.
> Την πλήρη απόδοση του στρατοπέδου «Παπαστάθη», το οποίο γειτνιάζει με το Δημαρχιακό Μέγαρο και βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού, στον Δήμο Αχαρνών των 150.000 κατοίκων και των μεγάλων ελλείψεων σε ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, ζητά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός.
> Στην ταλαιπωρία και τον εμπαιγμό των καταναλωτών που γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από τις ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας και ίντερνετ, αναφέρεται με ερώτησή του προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Π. Λαφαζάνης. Όπως τονίζει, είναι χιλιάδες οι καταναλωτές που ξαφνικά βρίσκονται χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ για μεγάλο χρονικό διάστημα (2-7 μήνες) λόγω της επιλογής τους να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες εναλλακτικών παροχών.
Ο κ. Λαφαζάνης καλεί τον υπουργό να λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να σταματήσει η ασυδοσία των ιδιωτικών εταιρειών και να δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που θα αποσαφηνίζει τις ευθύνες και θα προστατεύει τους καταναλωτές.
> Να αναθεωρήσει έστω και την ύστατη στιγμή την πολιτική της στον ΟΤΕ καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και να επιδιώξει τον έλεγχο του οργανισμού από το Δημόσιο, ενισχύοντας το ποσοστό του μέχρι το 51%.
Ο βουλευτής χαρακτηρίζει προσχηματική την καλούμενη στρατηγική συμμαχία του ΟΤΕ με την Deutsche Telecom και ότι η κυβέρνηση την επικαλείται απλώς για να «χρυσώσει το χάπι», αφού, όπως λέει, ο συσχετισμός ανάμεσα στις δύο εταιρείες είναι πέρα για πέρα άνισος, ενώ η γερμανική εταιρεία παίρνει ουσιαστικά και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ!
> Το θέμα της δυσχερούς λειτουργίας του Θεατρικού Μουσείου, εξαιτίας της καθυστερούμενης και ελλιπούς χρηματοδότησής του από το ΥΠΠΟ, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης, Αναστάσιος Κουράκης και Γρηγόρης Ψαριανός. Όπως τονίζουν οι τρεις βουλευτές σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού «οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση των επιχορηγήσεων, που είναι πλέον καθεστώς, έχουν φέρει σε απελπιστική κατάσταση στο Μουσείο, δυσχεραίνουν έως και καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του, ενώ οι υπάλληλοι μένουν απλήρωτοι για μήνες ολόκληρους».
Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν και το θέμα της μεταστέγασης του μουσείου, «ώστε να αποκτήσει αξιοπρεπή στέγη για τα αρχεία, τη βιβλιοθήκη και τον εκθεσιακό χώρο».
> Με αφορμή την καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΕ) ότι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί φορείς χορηγούν «πλαστούς» τίτλους σπουδών με βαθμό μάλιστα «άριστα», προκειμένου οι σπουδαστές τους ή οι υποτιθέμενοι σπουδαστές τους να τους χρησιμοποιήσουν για την πρόσληψή τους στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης ερωτά τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών «σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί και ποια μέτρα έχουν λάβει κατά των παραβατών», καθώς και «ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα για να μην αναγνωριστούν και υπολογιστούν αυτοί οι ”τίτλοι σπουδών” για τη μοριοδότηση κατά τη διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο».
> Τον ειδικό «απόρρητο» λογαριασμό του ν. 128/75, στον οποίο συγκεντρώνεται το 6 τοις χιλίοις των ποσών που καταβάλλουν μέσω των τραπεζών οι δανειολήπτες, επιχειρεί να φέρει στο φως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.
Επειδή, όπως σημειώνει, το τέλος του 6 τοις χιλίοις σε βάρος των δανειοληπτών είναι στην ουσία φόρος και τα έσοδα θα έπρεπε να δημοσιοποιούνται και να καταγράφονται στον προϋπολογισμό και επειδή πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι μέρος των εισπράξεών του θα χρηματοδοτεί το νεοϊδρυθέν Ταμείο Κατά της Φτώχειας, ερωτά τον υπουργό αν «σκοπεύει να διατηρήσει το ειδικό τέλος, αν γίνεται έλεγχος στις τράπεζες για την απόδοση στο ακέραιο του τέλους που εισπράττουν από τους δανειολήπτες» και ζητά την κατάθεση στη Βουλή αναλυτικών πινάκων με την κίνηση του λογαριασμού από το 2004 μέχρι σήμερα.
> Στους πλημμελείς ελέγχους του ΕΦΕΤ στα τρόφιμα, αλλά και στην απουσία ενός επιστημονικά δομημένου πλάνου δειγματοληψίας, καθώς και στην πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών που διαχέουν τις ευθύνες, αναφέρεται με ερώτησή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης με αφορμή δημοσιεύματα ότι «υπάρχουν αλιεύματα στην ελληνική αγορά με υψηλές συγκεντρώσεις σε επικίνδυνα τοξικά, όπως κάδμιο, αρσενικό και άλλα βαρέα μέταλλα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ενημέρωση για τους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΦΕΤ σε αλιεύματα, τα αποτελέσματά τους και για τα ισχύοντα όρια στις συγκεντρώσεις αρσενικού.
> Με αφορμή την πρόσφατη εξέγερση στις φυλακές Κέρκυρας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης, Φ. Κουβέλης και Τ. Κουράκης θέτουν το θέμα των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές και προτείνουν σειρά μέτρων για την αποσυμφόρησή τους, όπως π.χ. την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών όπως οι μονάδες μέριμνας νέων και την ψήφιση νέου νομικού πλαισίου που θα διαφοροποιεί αποτελεσματικά τους χρήστες από τους εμπόρους ναρκωτικών.


Σχολιάστε εδώ