Να μη χάσουμε και τη γλώσσα μας!

Στους δρόμους όλο και σε περισσότερα μαγαζιά οι ταμπέλες είναι στα… αγγλικά! Στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα τα αγγλικά είναι στην… ημερήσια διάταξη! Ακόμη και περιοδικών οι τίτλοι είναι στα αγγλικά!
Πολλών εταιρειών οι ονομασίες αγγλικές! Στις καφετέριες, στα νεανικά στέκια, ακούς να κουβεντιάζουν σε… ξένη γλώσσα!

Ψάχνεις να βρεις μαγαζί και αν δεν ξέρεις αγγλικά δεν το ανακαλύπτεις. Και τελικά μένεις με την απορία. Πού ζω, στην Ελλάδα ή στα… ξένα;
Και να σκεφθεί κανείς ότι οι έλληνες μετανάστες κατόρθωσαν να επιβάλουν στη Μελβούρνη και στο Τορόντο η ονομασία των δρόμων να γράφεται εκτός από τα αγγλικά και στα ελληνικά κι εμείς εδώ στην Ελλάδα τα… ξεχάσαμε!

Η κατάσταση έχει παραγίνει. Χωρίς υπερβολή απεμπολούμε τη γλωσσική μας ταυτότητα, που ήταν εκείνη που κράτησε στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς την ελληνικότητά μας. Αυτή η ιστορία θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση. Υπάρχει νόμος -αλλά κανείς δεν τον εφαρμόζει- που επιβάλλει να γράφονται οι επωνυμίες των καταστημάτων στα ελληνικά. Η Aστυνομία ας το αναλάβει και αυτό.

Επιτέλους κάποια στιγμή ας προστατέψουμε αυτά που μας έχουν απομείνει. Πριν βρεθούν τίποτε άλλα… Σκόπια και πουν ότι και η γλώσσα μας τους ανήκει…


Σχολιάστε εδώ