ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Θα προλάβει να φθάσει ως τη Βουλή ο Γ. Ζορμπάς;

«Προθυμότατα μετά το Πάσχα» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Απ. Σταύρου ότι θα καλέσει για ακρόαση τον επικεφαλής της Αρχής για «το ξέπλυμα χρήματος» Γιώργο Ζορμπά, όπως ζήτησαν εγγράφως το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δομημένα ομόλογα των Ταμείων, για τα οποία επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε και (νέα) πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που επίσης θα συζητηθεί -και θα απορριφθεί φυσικά- μετά τις πασχαλινές διακοπές.

Το ερώτημα βεβαίως είναι αν ο κ. Ζορμπάς θα εξακολουθεί να είναι στη θέση του και μετά το Πάσχα, αφού είναι γνωστό ότι για την κυβέρνηση είναι «προγραμμένος» και θεωρείται θέμα χρόνου η απομάκρυνσή του από την Αρχή. Ένας από τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η καρατόμηση του πρώην εισαγγελέα είναι και το νομοσχέδιο που, όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, ετοιμάζεται και θα έχει νέες ρυθμίσεις για το «ξέπλυμα».

Εκεί πιθανότατα θα μπει και η έτοιμη από καιρό, όπως έχει γράψει το «Π», διάταξη για την αλλαγή του τρόπου ορισμού του επικεφαλής της Αρχής, που θα ανοίξει τον δρόμο για την «εκπαραθύρωση» του κ. Ζορμπά. Ο τελευταίος λέγεται, εξάλλου, ότι πήρε παράταση και από την «κόντρα» που άνοιξε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης με τον επικεφαλής -της συστεγαζόμενης στο ίδιο κτίριο με την Αρχή- Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπ. Κλαδά.

————–*—————

Η Ακαδημία μάς… δικαίωσε για τα μουσουλμανικά βακούφια

Αν και δεν συνηθίζουμε να ευλογούμε τα γένια μας, θα κάνουμε μια εξαίρεση με αφορμή την έντονη αντίθεση που, όπως αποκάλυψε το «Π», εκφράζει η Ακαδημία για το περιεχόμενο του νόμου για τη διαχείριση των μουσουλμανικών βακουφίων της Θράκης που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες.

Στο φύλλο της 10ης Φεβρουαρίου η στήλη είχε ασχοληθεί αναλυτικά με το νομοσχέδιο, το οποίο, εν μέσω παντελούς σιωπής από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης που ασχολούνταν ακόμη με την «υπόθεση Ζαχόπουλου», συζητούνταν εκείνες τις ημέρες στη Βουλή, και είχε επισημάνει τα περισσότερα στοιχεία που χαρακτηρίζει προβληματικά η Ακαδημία.

Ειδικότερα σχολιάζαμε ως «αποθέωση της υποκρισίας με τη μουσουλμανική μειονότητα» τη συζήτηση και τονίζαμε τους «παραλογισμούς της διακριτικής μεταχείρισης… από την ανάποδη» που θεσπίζονται με τον νόμο, αφού προβλέπεται να γίνουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι με τους μουσουλμάνους, για τους οποίους επίσης καθιερώνεται ειδική ποσόστωση για να διορίζονται στο Δημόσιο με… μοναδικό προσόν την (κατά τα άλλα απαγορευμένη, λόγω προσωπικών δεδομένων) εκδήλωση της θρησκευτικής τους προτίμησης!

Αναρωτιόμασταν, εξάλλου, για αν «το θρήσκευμα δεν ισχύει μόνον για τους χριστιανούς» και καταγράφαμε την άποψη των βουλευτών που γνωρίζουν την κατάσταση και οι οποίοι επέμεναν ότι ο νόμος δεν ήταν παρά «φοβικός και ανεφάρμοστος».

Τώρα είμαστε περίεργοι να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια μετά την παρέμβαση της Ακαδημίας…

————–*—————

Πολλά «πάρε δώσε» ανοίγουμε με το Αφγανιστάν

Πολλά «πάρε δώσε» ανοίγει τελευταία η Βουλή με το Αφγανιστάν. Δεν είναι μόνο η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας να ταξιδέψουν ως εκεί, συνοδεύοντας έλληνες στρατιώτες, εννέα βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου.

Στην αποστολή μετείχαν οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Δένδιας, Αρ. Παυλίδης, Σ. Κεδίκογλου και Όλγα Κεφαλογιάννη, του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, Γ. Δημαράς, Δ. Τσιρώνης και Σούλα Μερεντίτη, και από τον ΛΑΟΣ ο Αδ. Γεωργιάδης.

Τις προηγούμενες μέρες επίσης τρία κοινοβουλευτικά στελέχη από κόμματα εξουσίας, οι «γαλάζιοι» Σάββας Τσιτουρίδης και Βαγγέλης Μπασιάκος και ο «πράσινος» Παναγιώτης Σγουρίδης, πήραν μέρος σε σεμινάριο που διοργάνωσαν στις Βρυξέλλες η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και το Κέντρο Γενεύης για τον Δημοκρατικό Έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων με θέμα: «Σταθερότητα στο Αφγανιστάν: ανάπτυξη της ασφάλειας και διασφάλιση της ανάπτυξης».

Όπως μάθαμε από σχετικό δελτίο Τύπου, εκεί συζητήθηκαν θέματα που αφορούν «τις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τις προκλήσεις σε επίπεδο σταθερότητας, τη σχέση μεταξύ ασφάλειας και σταθερότητας και τον απολογισμό των δράσεων των αφγανικών αρχών και της διεθνούς κοινότητας προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης».

Εμείς τι να πούμε; Σε καλό να μας βγουν όλα αυτά.

————–*—————

Οι «κλωνοποιημένες»

ερωτήσεις και οι ανταγωνισμοί στον ΛΑΟΣ

Γνωστή η παλαιοκομματική συνταγή της «βιομηχανικής» κατάθεσης ερωτήσεων, προκειμένου να τους γράψουν οι εφημερίδες επειδή υποτίθεται έχουν μεγάλη κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Το κόλπο είναι παλαιό και δοκιμασμένο: το γραφείο του βουλευτή ετοιμάζει μια γενική ερώτηση και αλλάζοντας μόνο μία λέξη την καταθέτει δεκάδες ή εκατοντάδες φορές. Για παράδειγμα παλαιός βουλευτής επαρχίας κάθε τόσο κατέθετε μαζικά ερωτήσεις για καθεμία από τις κοινότητες της εκλογικής περιφέρειάς του με πανομοιότυπο περιεχόμενο, τις οποίες απηύθυνε σε πολλά υπουργεία. Έτσι, φωτοτυπώντας ουσιαστικά το ίδιο κείμενο και αλλάζοντας μόνο το όνομα της κοινότητας, εμφανιζόταν να έχει υποβάλει… 400 με 500 ερωτήσεις.

Την ίδια τακτική ακολουθούν τελευταία αρκετοί βουλευτές, όπως ο μέχρι πρόσφατα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε 37 «κλωνοποιημένες» ερωτήσεις για τα κέντρα υγείας της Αττικής και αμέσως μετά άλλες 82 για τους παιδικούς σταθμούς της ίδιας περιφέρειας, παρότι δεν εκλέγεται εκεί.

Οι κινήσεις του αυτές μάλιστα σχολιάστηκαν, όχι μόνον για την «εισπήδηση», όπως λέγεται το φαινόμενο στην εκκλησιαστική γλώσσα, σε άλλη περιφέρεια (ο ίδιος βγαίνει στη Β΄ Αθήνας), στην οποία το κόμμα του έχει τον Μάκη Βορίδη. Αλλά κυρίως γιατί βγαίνει προς τα έξω με τον τρόπο αυτό η μεγάλη «κόντρα» που υπάρχει στο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη ανάμεσα στους άλλους βουλευτές και τον Κ. Αϊβαλιώτη, εξαιτίας της ανυποταξίας του τελευταίου που έχει ενοχλήσει έντονα τους άλλους και κυρίως τους νεαρούς με εθνικιστικό παρελθόν, όπως οι Βορίδης, Θαν. Πλεύρης, Αδ. Γεωργιάδης και Κυρ. Βελόπουλος.


Σχολιάστε εδώ