Κάτω στον Πειραιά

Ο κρατικός μηχανισμός και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομίας, χρησιμοποιώντας ως… πολιορκητικό κριό το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως φαίνεται έχουν βάλει σκοπό τους να… κοντύνουν τον Φασούλα και κάνουν ό,τι μπορούν για να τον πετύχουν. Έτσι από την αρχή του χρόνου ο Πειραιάς δεν έχει πάρει ούτε ένα… ευρώ από την κρατική επιχορήγηση που του αναλογεί και την παίρνουν όλοι οι δήμοι, άσχετα αν έχουν χρέη, με τη δικαιολογία ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κρατάει τα χρήματα αυτά για να… ξεπληρωθούν τα δάνεια που έχει πάρει ο δήμος τα τελευταία 20 χρόνια! Δεν λέμε, να τα πάρει τα λεφτά του το Ταμείο. Κανένας δεν δανείζει… τζάμπα σήμερα. Όμως και η πλέον σκληρή και ανάλγητη τράπεζα κάνει κάποιον διακανονισμό. Ποτέ δεν σου παίρνει με τη μία ό,τι έχεις και δεν έχεις…
Με τον Πειραιά όμως γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Τον έχουν… στριμώξει στη γωνία και δεν αφήνουν να πάρει τίποτα! Ο δήμος οριακά πλέον λειτουργεί. Σε λίγο δεν θα μπορεί να πληρώσει κανέναν! Ούτε τους υπαλλήλους του! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από την 1η του Γενάρη του 2008 μέχρι σήμερα, σε 4 δηλαδή μήνες, παρακρατήθηκαν από τον δήμο 6 εκατ. ευρώ! Στα 8 χρόνια που ήταν δήμαρχος ο Αγραπίδης, για τον ίδιο λόγο, είχαν παρακρατηθεί 9 εκατ. ευρώ! Σε δύο μήνες δηλαδή, συνολικά σε 6 μήνες, ο Πειραιάς θα έχει πληρώσει στο Ταμείο όσα ο Αγραπίδης σε 8 χρόνια! Αν αυτό είναι δίκαιο, ας μας το πει ο κ. Αλογοσκούφης. Ή ας μας πει ο πρόεδρος του Ταμείου, ο κ. Βιτζηλαίος, σε ποιον άλλον δήμο γίνεται αυτή η μεταχείριση.
Μπορεί να μην είναι κυβερνητικός δήμαρχος ο Φασούλας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να… τιμωρηθεί όλος ο Πειραιάς γι’ αυτό. Γιατί έτσι όπως πάνε τα πράγματα, ο δήμος θα… στραγγαλιστεί και κανένας δεν θα πάρει… χαμπάρι! Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας με τον Φασούλα έκανε… τον Γερμανό! Και βέβαια απέφυγε να δώσει έστω και μια υπόσχεση ότι θα κρατάει… έστω τα μισά λεφτά το Ταμείο Παρακαταθηκών. Τι θέλει δηλαδή; Να σπρώξει τον δήμο στον δανεισμό από ιδιωτικές τράπεζες;
Κάτι τέτοιο πάντως δεν είναι στα σχέδια του δημάρχου. Αντιθέτως εκείνο που θα κάνει θα είναι το πέρασμα στην αντεπίθεση. Θα γίνουν φοβερά πράγματα στον Πειραιά και τότε όμως θα… τρέχουν. Σε πρώτη φάση θα… αποκλειστεί η πόλη και θα… αυτοπολιορκηθεί. Η δεύτερη φάση θα είναι ακόμα πιο σκληρή: Το καλοκαίρι που θα τρέχουν όλοι στα πλοία για τις διακοπές τους, θα κλείσει το λιμάνι και δεν θα μπορεί να φύγει κανένας. Αυτό που λέει ο Φασούλας και το είπε και στον Γ. Αλογοσκούφη είναι το εξής: Εσείς μπορεί να θέλετε να… θάψετε τον Πειραιά, αλλά ο Πειραιάς δεν θα… πεθάνει μόνος του. Θα πάρει πολλούς μαζί του. Και θα πουλήσει… ακριβά το τομάρι του.
Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι προειδοποίηση ή οριστική απόφαση, πάντως κανένας δεν θα επιτρέψει να… στραγγαλιστεί ο δήμος. Γι’ αυτό, αν δεν αλλάξει τακτική ο υπουργός Οικονομίας, σε λίγο θα έχουμε… γλέντια στον Πειραιά!

• Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η πρωτοβουλία του δημάρχου Π. Φασούλα να προωθήσει μαζί με άλλους δημάρχους του Πειραιά τη μέθοδο της βιοξήρανσης για την επεξεργασία και ανακύκλωση των σκουπιδιών.
Κατ’ αρχάς την άμεση αντίδρασή της εξέφρασε η ΤΕΔΚΝΑ, που κάλεσε τον δήμαρχο να… αποκηρύξει άμεσα την πρωτοβουλία του. Ακόμα και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που μέχρι τώρα είχε τακτικές επαφές με τον Φασούλα για θέματα σκουπιδιών, αποστασιοποιήθηκε και τον άφησε μόνο του (σ.σ.: τα… γεύματα στον Δουράμπεη ακόμη τα θυμούνται πολλοί στον Πειραιά).
Επίσης οι δήμαρχοι Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού και Κερατσινίου απέφυγαν να συμπαραταχθούν μαζί του, αν και οι δύο πρώτοι προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Εξάλλου ο δήμαρχος Νίκαιας κατήγγειλε εγγράφως για διασπαστική τακτική τον Φασούλα.
Το αποκορύφωμα όμως ήταν η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη και προειδοποιεί τον δήμαρχο ότι οι εργαζομένοι θα βρεθούν απέναντί του σε περίπτωση που θελήσει να τορπιλίσει τον ενιαίο σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που προβλέπεται να τον υλοποιήσει ο ΕΣΔΚΝΑ.
Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει:
«Έριξε ο δήμαρχος Πειραιά στο καλάθι των αχρήστων πλήθος μελετών της τελευταίας δεκαετίας, χωρίς καν να περιμένει τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης του ΕΣΔΚΝΑ για την επιλογή του βέλτιστου συνδυασμού επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων. Ήρθε ταυτόχρονα να προβάλει αυθαίρετα τη μέθοδο της βιοξήρανσης, που προωθείται από γνωστό όμιλο, ως τη “σωτήρια λύση” στην επεξεργασία των απορριμμάτων.
• Τη στιγμή που μέσα από τις τοποθετήσεις του ο κ. Φασούλας διεκδικεί τον τίτλο του ”ειδήμονα” στο ζήτημα της επεξεργασίας των απορριμμάτων, αγνοεί σύμφωνα με την πρόσφατή του παρέμβαση, στη διάρκεια της απεργιακής μας κινητοποίησης ότι τα απορρίμματα της πόλης του οδηγούνται στον παρακείμενο Σταθμό Μεταφόρτωσης του Σχιστού και όχι στον ΧΥΤΑ Φυλής!
Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς για την πραγματική σκοπιμότητα του σχεδίου του να εγκαταστήσει σε χώρο άλλου δήμου, όπου δεν προβλέπεται τέτοια χρήση, μια μονάδα μετατροπής των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του οργανικού κλάσματος σε καύσιμο υλικό.
Οι εργαζομένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα μας βρίσκει σταθερά απέναντί του σε κάθε προσπάθεια για τη διάσπαση του ενιαίου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, για τον περιορισμό της οργανικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, για την εισαγωγή της καύσης από το παράθυρο και για την παράδοση στον ιδιωτικό τομέα ενός σημαντικού τμήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων».
• Μπορεί να μην έχει λεφτά ο δήμος, αλλά εδώ που τα λέμε προσπαθεί να εξοικονομήσει. Όπως μάθαμε, πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων χρωστάνε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από κλήσεις που δεν έχουν πληρώσει εδώ και 10 χρόνια και φυσικά δεν είχαν σκοπό να πληρώσουν, αφού κανένας δεν… τις ενόχλησε. Όλα αυτά τα πρόστιμα τώρα συγκεντρώθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και θα γίνουν απαιτητά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο η Hertz χρωστάει 80.000 ευρώ!
• Τι συμβαίνει με την Υπηρεσία Αλλοδαπών; Ποιος είχε τη… φαεινή ιδέα να αλλάξει όλους τους προϊσταμένους και τους διευθυντές και να πάρει από τον χώρο τους δημοτικούς αστυνομικούς για να μη γίνονται (προφανώς) έλεγχοι;
Κάποιος μάλιστα χάλασε και το μηχάνημα που έδινε αριθμούς προτεραιότητας στους αλλοδαπούς που περιμένουν να εξυπηρετηθούν και γίνεται… το έλα να δεις. Προχθές που πήγαμε να δούμε τη μετακόμιση της Δημοτικής Αστυνομίας από τα κτίρια… φοβήθηκε το μάτι μας. Μέσα στα γραφεία των Αλλοδαπών αντί για τους υπαλλήλους τους φακέλους τους φτιάχνουν οι… δικηγόροι των αλλοδαπών και φυσικά βάζουν ό,τι χαρτιά θέλουν, αφού κανένας δεν ελέγχει αν είναι γνήσια ή όχι.
Αν κάποτε γίνει κάποιος έλεγχος στην υπηρεσία και εξεταστούν οι φάκελοι, θα πάνε όλοι φυλακή!
Μήπως πρέπει να ασχοληθεί κάποιος υπεύθυνος σοβαρά με το θέμα πριν αρχίσουν και… σκάνε οι βόμβες; Αρκετά προβλήματα έχει η πόλη, δεν είναι ανάγκη να αποκτήσει κι άλλα…
• Πρώτη προτεραιότητα της ΔΕΠΕΠ είναι να μάθουν όλοι αυτοί που περνάνε από τον Πειραιά, προκειμένου να διακινηθούν προς τα νησιά, ότι υπάρχει… Πειραιάς. Ότι υπάρχει μια πόλη με ζωή, διασκέδαση, φροντίδα για τον επισκέπτη. Ο Πειραιάς δεν είναι… τράνζιτ. Είναι προορισμός. Αυτό είναι το σύνθημα της ΔΕΠΕΠ. Γι’ αυτό και παίρνει μέρος ο δήμος στην Έκθεση Τουριστικού Πανοράματος και γι’ αυτό θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει ο κόσμος στην πόλη. Για να δούμε, θα τα καταφέρει; Εμείς πάντως το ευχόμαστε. Όπως και όλοι οι Πειραιώτες πιστεύουμε…


Σχολιάστε εδώ