Η συνέπεια δίνει δύναμη στο ΚΚΕ

Θεωρώντας ότι είναι το μοναδικό κόμμα που έχει χαράξει μια συνεπή στάση αντίθεσης στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες θεωρεί καταστρεπτικές για τη χώρα μας, επικεντρώνει την πολιτική του στρατηγική στην αντίθεση στην «Ευρωσυνθήκη», η οποία αντικατέστησε το «Ευρωσύνταγμα», που καταψηφίστηκε στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Η «Ευρωσυνθήκη» μέχρι το καλοκαίρι θα έχει επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή και σε όλο αυτό το διάστημα το ΚΚΕ θα κινητοποιηθεί προκειμένου να καταστήσει σαφή την αντίθεσή του με αυτήν. Κατά το ΚΚΕ η «Ευρωσυνθήκη» κινείται στην κατεύθυνση να γίνει ακόμα πιο αντιδραστική η ΕΕ., να ενισχυθούν περαιτέρω τα ισχυρά κράτη και να ενταθεί η στρατιωτικοποίησή της.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την κύρωσή της και όχι απλή επικύρωσή της από τη Βουλή. Στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ΚΚΕ θεωρεί ότι έχει πλεονέκτημα και έναντι του ΣΥΝ, τον οποίο κατατάσσει στις δυνάμεις του «ευρωενωσιακού μονόδρομου», υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι ο ΣΥΝ το 1992 είχε ταχθεί υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που ήταν και η μήτρα που γέννησε τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, θεωρώντας ότι αυτή δικαιώνεται από τους αριστερούς ψηφοφόρους οι οποίοι βλέπουν στο κόμμα τους έναν συνεπή υπερασπιστή που δεν κλείνει το μάτι σε συμφωνίες κορυφής, προκειμένου αύριο, μεθαύριο να εξασφαλίζει κάποια υπουργεία σε μια μελλοντική «κεντροαριστερή κυβέρνηση».

Στοιχείο αυτής της αυτόνομης πορείας ήταν και η διοργάνωση την περασμένη εβδομάδα χωριστής απεργίας από τις εργατικές ομοσπονδίες που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ, με διπλό στόχο: από την μια την αντίθεση στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις που προώθησε ή σκοπεύει να προωθήσει η κυβέρνηση και από την άλλη την καταγγελία της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ, τη σύμβαση «του ενός ευρώ την ημέρα» όπως την αποκαλεί το ΠΑΜΕ.

Την ίδια στιγμή, αφορμή για αντιπαράθεση με τον ΣΥΝ αποτέλεσε για το ΚΚΕ το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία (!) όπου εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη η κομμουνιστική Αριστερά κάθε απόχρωσης. Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η εξαφάνιση αυτή της άλλοτε κραταιής κομμουνιστικής Αριστεράς (τη δεκαετία του ’70 το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα έφτασε ακόμα και στην πρώτη θέση στις εκλογές) οφείλεται στη μετάλλαξη του κομμουνιστικού κινήματος στο όνομα της «ανανέωσης» και της συμμετοχής σε κεντροαριστερές κυβερνήσεις, εξέλιξη που χρεοκόπησε ιστορικά κόμματα στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία. Κάνοντας ευθεία αναγωγή με τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας, εκτιμά ότι ο ΣΥΝ όχι μόνο χαιρέτισε και υποστήριξε όλες τις επιλογές της ιταλικής Αριστεράς, αλλά προτείνει να υιοθετήσει «το λαϊκό κίνημα της χώρας μας την ίδια στρατηγική πασπαλισμένη με αριστερά συνθήματα». Στο ΚΚΕ θεωρούν ότι τέτοιου είδους στρατηγικές δεν φέρνουν κανένα καλό για τον λαό, αλλά αντίθετα οδηγούν στη διάλυση και την απογοήτευση του λαϊκού κινήματος, το δυνάμωμα του δικομματισμού και τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος.

Ο Περισσός έχει κάθε λόγο να συνεχίσει την αντιπαράθεσή του με τον ΣΥΝ και τα στελέχη του έχουν αναθαρρήσει από τα αποτελέσματα των πρόσφατων φοιτητικών εκλογών, όπου η περίφημη πρωτοκαθεδρία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία αποδείχθηκε «φούσκα». Το ίδιο εκτιμούν ότι θα συμβεί και στις ευρωεκλογές, αφού μέχρι τότε θα έχει εξατμιστεί η όποια δυναμική της εκλογής Τσίπρα και θα έρθουν στην επιφάνεια τα εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΝ, τα οποία ουδέποτε έκλεισαν.


Σχολιάστε εδώ