Ενότητα και δράση ενάντια στο ξεπούλημα των πάντων!

Καταβάλλω κάθε προσπάθεια -κυρίως προς το ΠΑΜΕ- για να ξεπεραστούν οι εσωτερικές αντιθέσεις. Η ΝΔ εκποιεί το ”σπίτι” μας με τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Ο αντιασφαλιστικός νόμος θα μείνει στα χαρτιά».
Μιλά στο «ΠΑΡΟΝ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, που τονίζει ότι σε ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θα του έλεγε: «Φτάνει πια. Δεν αντέχουμε άλλο αυτήν την πολιτική. Ο λαός δεν αντέχει άλλες μεταρρυθμίσεις…».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ είναι το ακόλουθο:
/// Η Πρωτομαγιά του 2008 σφραγίζεται από συνολική επίθεση κατά του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων, των συνταξιούχων. Ποιες συμμαχίες μπορεί να διαμορφωθούν στη ΓΣΕΕ για να δυσχεράνουν ή να αποκρούσουν τους γενικότερους κυβερνητικούς σχεδιασμούς;
«Η Πρωτομαγιά του 2008, που συμπίπτει με το 90χρονα ίδρυσης και δράσης της ΓΣΕΕ βρίσκει τους εργαζομένους της χώρας μας στην πιο δύσκολη και σκληρή αναμέτρηση με έναν ”βαλκανικού” τύπου νεοφιλελευθερισμό. Εφαρμόζεται μια πολιτική που επιχειρεί να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της. Ό,τι έχουμε κατακτήσει στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη και είτε περικόπτονται είτε κατεδαφίζονται. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοιο αντεργατικό ντελίριο. Ο δημόσιος πλούτος, οι επιχειρήσεις του Δημοσίου ξεπουλιούνται όσο όσο και μάλιστα με ύποπτες και επιλήψιμες διαδικασίες. Μπροστά σε αυτήν την πολιτική, νομίζω ότι ένας είναι ο δρόμος και η ευθύνη όσων θέλουν να εντάσσονται (όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη) στο εργατικό ταξικό κίνημα, στο μπλοκ των κοινωνικών δυνάμεων. Η ενότητα στη δράση. Ανεξάρτητα από επιμέρους ιδεολογικές διαφορές και απόψεις. Προς αυτόν τον στόχο παλεύουμε και σε αυτήν τη βάση προσπαθώ να ενοποιήσω τη δράση μας. Εξάλλου αυτό ήταν το πνεύμα και η δημοκρατική αρχή των πρωτεργατών της ΓΣΕΕ πριν από 90 χρόνια. Αυτό το μήνυμα και αυτή η απαίτηση είναι σήμερα ανάκατα όσο ποτέ για την απόκρουση της νεοδημοκρατικής θύελλας!»
/// Ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ αλλά και ως γραμματέας της ΠΑΣΚΕ, αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών για να σταματήσει η εικόνα μιας ηγεσίας όπου «όλοι είναι εναντίον όλων»;
«Η εικόνα που παρουσιάζουν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που επιτάσσουν οι στιγμές και η σοβαρότητα των προβλημάτων. Ευτυχώς στη βάση, οι απλοί εργαζομένοι διαπερνούν αυτούς τους τεχνικούς διαχωρισμούς και στη συντριπτική τους πλειοψηφία συστρατεύονται στους κοινούς αγώνες, στο κοινό συλλαλητήριο, στις κοινές διεκδικήσεις των συνδικάτων και της ΓΣΕΕ.
Τόσο ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ όσο και ως γραμματέας της ΠΑΣΚΕ, καταβάλλω τεράστιες προσπάθειες -προς όλες τις κατευθύνσεις- να ξεπεραστούν αντιθέσεις και άγονες εσωτερικές συγκρούσεις. Δυστυχώς όμως, κάποιες δυνάμεις (ΠΑΜΕ) απορρίπτουν και καταδικάζουν όλους τους άλλους. Βέβαια ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεών του και των επιλογών του απέναντι στους εργαζομένους και στους πολίτες. Εμείς θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες για τη μέγιστη δυνατή ενότητα στη βάση των κοινών προβλημάτων μας στη σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό και με την αντεργατική πολιτική που πλήττει όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα από κόμματα και χρώματα»
/// Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, Λιμάνια χάνουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Πιστεύετε ότι διευκολύνει το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ «άνοιξε» παραθυράκια και τώρα επελαύνει η ΝΔ;
«Τώρα πλέον δεν εκποιούνται τα ”ασημικά” αλλά και το ”σπίτι” αν όχι η ίδια η ”οικογένεια”. Αυτό που γίνεται σήμερα δεν έχει προηγούμενο, δεν συγκρίνεται με το παρελθόν και τις μετοχοποιήσεις (για τις οποίες διαφωνούσαμε και συγκρουσθήκαμε με τις τότε κυβερνήσεις). Σήμερα αφελληνίζεται η ”δύναμη” και η ”ψυχή” της χώρας μας. Όλες οι επιχειρήσεις εθνικού και στρατηγικού χαρακτήρα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικοί δρόμοι κ.λπ.), όλα στον βωμό ”επανίδρυσης του κράτους”, ξεπουλιούνται και εκχωρείται και το μάνατζμεντ σε ξένους και έλληνες ιδιώτες. Πρόκειται για εθνικό έγκλημα που υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον της χώρας, που ακυρώνει την προοπτική της πατρίδας μας.
Γι’ αυτό και η αντίδρασή μας όπως και ολόκληρης της κοινωνίας θα είναι εντονότατη και σφοδρότατη να ανατραπεί αυτή η πολιτική, να διασωθεί η δημόσια περιουσία.
Δεν θα τους αφήσουμε να τα διαλύσουν και να τα ξεπουλήσουν όλα σε αυτήν τη χώρα, να μας μετατρέψουν σε ανέργους και υποταγμένους πολίτες τρίτης κατηγορίας»
/// Ποια η θέση σας για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προτείνει η Επιτροπή Κουκιάδη;
«Έχουμε εκφράσει τη ριζική διαφωνία μας σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Ήδη στη χώρα μας με την ανοχή και ευθύνη της κυβέρνησης επικρατεί πλήρης εργοδοτική αυθαιρεσία. Βέβαια δεν έχουμε δει ακόμα τις προτάσεις αυτής της επιτροπής (ελπίζω να μας δοθούν σύντομα), αλλά έως τότε ξεκαθαρίζω για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμιά απολύτως περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας. Απεναντίας διεκδικούμε την ισχυροποίηση και αυστηριοποίηση των κανόνων στις εργασιακές σχέσεις. Διεκδικούμε και απαιτούμε σταθερές θέσεις εργασίας με ασφάλεια και ασφάλιση για όλους και κυρίως για τους νέους και τις γυναίκες και σε αυτήν τη θέση επιμένουμε»
/// Κατά τη γνώμη σας το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου για το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα;
«Ο αντιασφαλιστικός νόμος θα μείνει στα χαρτιά από τον συνεχή, συνδικαλιστικό, πολιτικό και δικαστικό αγώνα, που θα εξελίσσεται σε κάθε φάση και βήμα υλοποίησης. Κι αυτό γιατί είναι ένα τερατούργημα αντικοινωνικό, γραφειοκρατικό (απαιτεί τουλάχιστον 73 υπουργικές αποφάσεις για να υλοποιηθεί) αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικός. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους, ώστε αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί ποτέ. Εκτός των άλλων υπάρχουν και ισχυρές νομικές και οικονομικές αυθαιρεσίες, που δεν μπορούν να σταθούν σε κανένα ελληνικό δικαστήριο ή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα προσφύγουμε. Ανεξάρτητα όμως από τα ανωτέρω, αυτός ο νόμος έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, έχει ήδη «ακυρωθεί» από τους πολίτες, οι οποίοι με την πρωτοφανή συμμετοχή τους στις απεργίες μας εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους σε αυτό το τερατούργημα»
/// Τι θα λέγατε στον Κ. Καραμανλή αν τον συναντούσατε «πρόσωπο με πρόσωπο»;
«Ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, θα του έλεγα: Φτάνει πια, κ. Καραμανλή! Οι εργαζόμενοι, οι απλοί πολίτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι γυναίκες δεν αντέχουν άλλο αυτήν την πολιτική! Δεν αντέχουν άλλες ”μεταρρυθμίσεις”! Σε αυτήν τη χώρα, εκτός από τις 300 οικογένειες υπάρχουν και οι απλοί πολίτες του καθημερινού μόχθου, αυτοί που παράγουν τον πλούτο που εσείς μοιράζετε και χαρίζετε απλόχερα στους δυνατούς, στους έχοντες και κατέχοντες και οι οποίοι απαιτούν αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, προς όφελος των πολλών. Δυστυχώς όμως, αποφεύγει συστηματικά να συναντηθεί μαζί μας παρά το γεγονός ότι το έχουμε ζητήσει πολλές φορές. Ας είναι, εμείς θα το φωνάζουμε και θα το λέμε στους δρόμους του αγώνα (!) και θα τα ακούσει θέλει δεν θέλει»


Σχολιάστε εδώ