Έλεγχοι στα μικρά «Λιχτενστάιν»;

δ Ανοικτό αφήνει το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο πρόσθετων φορολογικών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες που έχουν στήσει… «μικρά Λιχτενστάιν» στο κέντρο της Αθήνας, όπως είχε αποκαλύψει το «Π». Ελέγχοντας θυγατρικές τράπεζες σε φορολογικούς παραδείσους στη Μάγχη, ακόμη και μεγάλες τράπεζες όπως η Εθνική και η Alpha Bank πουλάνε σε έλληνες πελάτες τους στην Αθήνα υπηρεσίες private banking μακριά από το ενοχλητικό βλέμμα της εφορίας.
γ Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκη, ο υπουργός Οικονομίας κατέθεσε έγγραφο της Διεύθυνσης Ελέγχων του υπουργείου, όπου σημειώνεται ότι η ερώτηση θα διαβιβαστεί στους αρμόδιους ελεγκτές «για διερεύνηση και κάθε απαραίτητη ενέργεια». Αν ήμαστε και λίγο αιθεροβάμονες, ίσως να πιστεύαμε ότι οι έλεγχοι που θα ακολουθήσουν θα είναι αυστηροί, αλλά δεν σας κρύβουμε ότι το πιθανότερο είναι να καταλήξει η ερώτηση σε κάποιο σκονισμένο συρτάρι.
δ Πάντως, το δημοσίευμα του «Π» ήλθε και στη Βουλή από ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα τον Μιχάλη Καρχιμάκη, οι οποίοι μιλούν για «ρεσιτάλ κυβερνητικής υποκρισίας» και τονίζουν ότι «οι μεγαλόστομες αναγγελίες εκστρατείας κατά της φοροδιαφυγής διαψεύδονται στην πράξη από τις διευκολύνσεις φοροαποφυγής και ενδεχομένως ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που προσφέρει η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας». Να δούμε αν θα διαβιβαστεί και αυτή η ερώτηση αρμοδίως για τα περαιτέρω…
Κατρακύλησε η μετοχή της Εθνικής
γ Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της μετοχής της Εθνικής επικαλέστηκε ο Τάκης Αράπογλου για να εξηγήσει στους μετόχους του γιατί η μετοχή της τράπεζας έχει καταρρεύσει στα 32 ευρώ, τη στιγμή που μόλις πριν από λίγους μήνες οι ξένοι οίκοι την έβλεπαν να ανεβαίνει στα 50!
δΤου φταίνε οι ανοικτές πωλήσεις από ξένους κερδοσκόπους του κ. Αράπογλου. Ξεχνάει, φαίνεται, ότι φέτος στο α΄ τρίμηνο η Εθνική θα εμφανίσει αυξημένα κέρδη «μόνο» κατά 18%, από 52% πέρσι, όπως ξεχνάει και ότι η αγορά εύλογα ανησυχεί όταν βλέπει ότι σε καιρούς σοβαρής κρίσης των αγορών η Εθνική έχει εκτεθεί σε μεγάλους κινδύνους στην κατ’ εξοχήν ευάλωτη τουρκική αγορά. Πάντως, αν δεν θέλει ξένους κερδοσκόπους που «παίζουν» με τη μετοχή της τράπεζας, ας μη δηλώνει με υπερηφάνεια ότι έχει ανεβεί στο 55% η συμμετοχή ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής. Όποιος ανοίγει την πόρτα στους κερδοσκόπους, πρέπει να τα περιμένει αυτά…


Σχολιάστε εδώ