Άρχισε η… γκρίνια στον ΣΥΝ

Μετά την υποχώρηση -αναμενόμενη για τους προσγειωμένους- των ποσοστών του κόμματος στις δημοσκοπήσεις (από το 20% περίπου έφτασε στο 13%) και τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις φοιτητικές εκλογές, ήρθε και η αναζωπύρωση της κριτικής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να ταράξει τα φαινομενικά ήρεμα νερά του ΣΥΝ.
Μόνο και μόνο η εκτίμηση ότι «η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι αναντίστοιχη με τη δημόσια εικόνα του, αφού δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βιώνουμε ένα καθεστώς ιδιότυπου αυταρχισμού» που κυριάρχησε στην πανελλαδική σύσκεψη της «ανανεωτικής πτέρυγας» που έγινε την περασμένη Κυριακή, δείχνει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο κατά τα άλλα «δυνάμει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μετά από μια μακρά και ασυνήθιστη για τα δεδομένα του κόμματος σιωπή στην πανελλαδική σύσκεψη ξεσπάθωσαν κατά της νέας υπό τον Αλ. Τσίπρα ηγεσίας του ΣΥΝ. Αποκάλυψαν ότι πίσω από τα αστραφτερά χαμόγελα και την τηλεοπτική επίθεση γοητείας κρύβεται μια συστηματική προσπάθεια παραγκωνισμού κάθε αντίθετης φωνής.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που περιέχονταν στην εισήγηση που έγινε δεκτή από τους συγκεντρωμένους (ανάμεσά τους κορυφαία στελέχη όπως ο Φ. Κουβέλης και ο Μ. Παπαγιαννάκης) η σημερινή πλειοψηφία του κόμματος στην καθημερινή διαχείριση λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο τους εσωκομματικούς συσχετισμούς «προσπαθώντας να περιθωριοποιήσει τη μειοψηφία και χωρίς καμία προσπάθεια προωθητικών συνθέσεων».
Η παραπάνω καταγγελία τεκμηριώνεται με την παράθεση συγκεκριμένων περιπτώσεων όπως η απόπειρα λήψης διοικητικών μέτρων στην οργάνωση των πανεπιστημίων, η συγκρότηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος με ουσιαστική περιθωριοποίηση των στελεχών της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», η απόπειρα διορισμού υπευθύνων των τμημάτων της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με υπόδειξη του προέδρου, η αναγωγή της θεωρίας των αρεστών της ηγεσίας σε πρακτική για τη λειτουργία του κόμματος και η λειτουργία της Πολιτικής Γραμματείας με βάση τους δεδομένους συσχετισμούς χωρίς διάθεση συνεννόησης και ουσιαστικά με επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων. Προειδοποιούν μάλιστα ότι διεκδικούν να είναι παρόντες σε όλους «τους αρμούς λειτουργίας του κόμματος» και θα αντιμετωπίσουν «το εμφανιζόμενο ιδιοκτησιακό σύνδρομο της πλειοψηφίας του κόμματος και τη μίζερη στάση της απέναντι στη μειοψηφία με αποφασιστικότητα».
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική και για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας τις επιφυλάξεις της για τη συγκρότησή του και ζητώντας την με κάθε τρόπο διατήρησή του ως συμμαχίας χωριστών δυνάμεων και αυτόνομων κομμάτων. Φτάνουν δε στο σημείο να προειδοποιήσουν ότι πιθανόν θα υπάρξει πρόβλημα με την κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αφού ανάμεσα στις δυνάμεις του υπάρχουν υπαρκτές διαφορές που σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος και τη θέση του έναντι της ΕΕ. Άλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο των περασμένων ευρωεκλογών, όταν ο τότε ΣΥΡΙΖΑ διαλύθηκε ουσιαστικά και στις εκλογές πήρε μέρος μόνος ο ΣΥΝ.
Στην Κουμουνδούρου πάντως θεωρούν ότι τους χαμένους πόντους των δημοσκοπήσεων τους αναπληρώνουν από την επίθεση Βγενόπουλου κατά Τσίπρα, αφού με αυτήν εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ ως ο αντίπαλος στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και ως εκ τούτου αυτό στρέφεται εναντίον του ακόμα και δικαστικά.
Ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε ότι πρόκειται για ενέργεια που υπερβαίνει «τα εσκαμμένα» και δείχνει μια ακραία στάση από μερίδα του οικονομικού κατεστημένου.
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τα καθοδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά, ο Αλ. Αλαβάνος επιμένει ότι το κόμμα του εξακολουθεί να έχει πορεία ανοδική και δυναμική με τα αυτονόητα ζιγκ-ζαγκ και τις μικρές οπισθοδρομήσεις και τις μεγάλες παγίδες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ σε κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων που είχε καταγραφεί στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχει υποχωρήσει εξαιτίας θέσεων του κόμματος, όπως αυτή για τον γάμο ομοφυλοφίλων ή την υπεράσπιση του βιβλίου Ιστορίας της κυρίας Ρεπούση. Ίσως γι’ αυτό τελικά ο Αλ. Αλαβάνος, παρότι είχε αναγγελθεί επίσημα, δεν έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα από υποστηρικτές του βιβλίου της κυρίας Ρεπούση.


Σχολιάστε εδώ