Άδοξο τέλος για τον Παπαγεωργόπουλο

Αυτό συνομολογούν όλοι -ανεξαίρετα- οι νεοδημοκρατικοί παράγοντες της πόλης σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με τους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως το Μαξίμου είναι απολύτως ενήμερο και πως επιβάλλεται η ηγεσία να πάρει κάποια πρωτοβουλία για να σταματήσει η κατρακύλα.
«Αν δεν γίνει κάτι τώρα, αύριο θα είναι πολύ αργά όχι μόνον για τον Παπαγεωργόπουλο, αλλά για την παράταξη», μου έλεγε επίλεκτο στέλεχος της νεοδημοκρατικής τοπικής ηγεσίας, το οποίο δεν έκρυβε την ανησυχία του για τις αποκαλύψεις που κατακλύζουν καθημερινά την επικαιρότητα της Θεσσαλονίκης.
Τα σκάνδαλα στον Δήμο Θεσσαλονίκης σκάζουν το ένα μετά το άλλο, παρά τις σύντονες προσπάθειες που καταβάλλονται αρμοδίως (όχι μόνον από την δημοτική αρχή) για να πέσουν οι τόνοι και να αλλάξει η ατζέντα.
Τα λεφτά είναι πολλά για να περάσει το κλίμα του «δεν βαριέσαι, παντού τα ίδια γίνονται», μου έλεγε το ίδιο στέλεχος, που δεν έκρυβε την απορία του για το «πώς επέτρεψε ο Βασίλης να του ξεφύγει ο έλεγχος και να τρέχει τώρα πίσω από τις εξελίξεις».
Το πυροτέχνημα που πέταξε ο δήμαρχος, ανακοινώνοντας πρόσφατα ότι κατέθεσε αγωγές κατά της Χρύσας Αράπογλου και του Γιάννη Μπουτάρη, δεν κατάφερε να πιάσει τόπο και να μεταφέρει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα 30 εκατομμύρια που πέταξαν από τα ταμεία του δήμου.
Αλλά και αυτό το πυροτέχνημα ήταν κατά το ήμισυ τουλάχιστον τελείως κούφιο, καθώς πράγματι υπάρχει αγωγή κατά του Μπουτάρη (ο οποίος λόγω της γνωστής του αθυροστομίας έδωσε λαβή, κατηγορώντας τον δήμαρχο για «λαμογιές»), αλλά για τη Χρύσα δεν κατατέθηκε αγωγή, μια και η έμπειρη βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ δεν υπερέβη τα εσκαμμένα, στη σκληρή πολιτική κριτική που ασκεί στον αντίπαλό της. (Εννοείται πως από τη στιγμή που ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως κατέθεσε αγωγή, ανέθεσε στους δικηγόρους του να βρουν «πατήματα», έστω κι αν είναι σίγουρο ότι η αγωγή δεν θα έχει τύχη σε κανένα δικαστήριο).
Το έγγραφο αίτημα σύσσωμης της δημοτικής αντιπολίτευσης να οριστεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τα σκάνδαλα άλλαξε τα δεδομένα, καθώς εκ του νόμου η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να το ορίσει. (Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν το έκανε, μπορούσαν να το συγκαλέσουν μόνοι τους οι της αντιπολίτευσης).
Στην εν λόγω συνεδρίαση (Τρίτη) το «σύστημα Παπαγεωργόπουλου» δέχτηκε ανηλεές σφυροκόπημα και από τις τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (ρεπορτάζ θα διαβάσατε στον ημερήσιο Τύπο). Τα επιχειρήματα του δήμαρχου ότι «αυτός έκανε ό,τι μπορούσε», ότι «ο ίδιος αποκάλυψε τα σκάνδαλα» και ότι «η αντιπολίτευση είναι κουφή και τυφλή» δεν αποδείχτηκαν πειστικά και κατά συνέπεια δεν του παρείχαν διέξοδο από την κριτική.
Το τελευταίο επιχείρημα που επιστράτευσε ο δήμαρχος ήταν η ανακοίνωσή του ότι την επομένη επρόκειτο να ανακοινωθούν οι διώξεις κατά συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στα σκάνδαλα.
Δεν γνωρίζω αν ο δήμαρχος είχε την πληροφορία από τη δικαιοσύνη και την «πέταξε» για να δείξει ότι αυτός κινεί τα νήματα, ή απλώς το είπε στην προσπάθειά του να βγει από τη δύσκολη θέση, αλλά την επομένη, καμιά δίωξη δεν ασκήθηκε. (Λέγεται ότι οι δικαστικές αρχές ενοχλήθηκαν από τη σπουδή του δήμαρχου να αξιοποιήσει την πληροφόρηση που του έδωσαν και θέλησαν να τον αφήσουν εκτεθειμένο.)
Και όχι μόνον δεν ανακοινώθηκαν διώξεις, αλλά την ίδια ώρα διέρρευσε στην «Μακεδονία» η αναφορά της εντεταλμένης υπαλλήλου της υπηρεσίας οικονομικού ελέγχου στην οποία αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για το σκάνδαλο. Σύμφωνα με αυτά, το ύψος των ποσών που υπεξαιρέθηκαν ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο δημοτικός υπάλληλος στον οποίον η διοίκηση επιχειρεί να φορτώσει την αποκλειστική ευθύνη για το σκάνδαλο με την κατάθεσή του εμπλέκει «υψηλά ιστάμενους».


Σχολιάστε εδώ