Tο 93,6% δεν θέλει μετάλλια ντόπας
Όπως προκύπτει απʼ τη δημοσκόπηση (πανελλαδική, τηλεφωνική, πραγματοποιήθηκε στις 10 Απρίλη σε σταθμισμένο δείγμα 601 συνεντεύξεων) :
• Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν… έπεσε απʼ τα σύννεφα με τις αποκαλύψεις για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών απʼ τους αθλητές της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών.
• Με συντριπτική πλειοψηφία, 79,3%, θεωρεί ως προσπάθεια συγκάλυψης τους ισχυρισμούς περί «λάθους» της κινεζικής εταιρείας.
• Με μεγάλη πλειοψηφία εκφράζει την απαισιόδοξη εκτίμηση ότι τελικά το όλο θέμα θα κουκουλωθεί για άλλη μια φορά.
• Επίσης με συντριπτική πλειοψηφία, 81,9%, εκτιμά ότι αυτό που σήμερα κυριαρχεί δεν είναι ο αθλητισμός, αλλά η βιομηχανία παραγωγής πρωταθλητών.
• Με ποσοστό 74,7% πιστεύουν ότι και στο ποδόσφαιρο γίνεται χρήση απαγορευμένων ουσιών.
• Η μεγάλη πλειοψηφία συνδέει άμεσα τον πρωταθλητισμό με οικονομικά κίνητρα απορρίπτοντας το… αρχαίο πνεύμα, αθάνατο.
• Δείγμα υγείας το ότι με συντριπτική πλειοψηφία, 93,6%, συμφωνούν σε αθλητισμό χωρίς αναβολικά ακόμα κι αν οι αθλητές δεν θα φέρνουν μετάλλια.
• Ωστόσο, είναι μοιρασμένες σχεδόν οι απόψεις για το αν θα πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια που ισχύουν σήμερα για τους Ολυμπιονίκες.
Συγκεκριμένα:
• Το 59,1% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) δηλώνει πως δεν εξεπλάγη απʼ τις αποκαλύψεις για τη χρήση αναβολικών απʼ τους αθλητές της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών, επειδή έτσι γίνεται σήμερα πρωταθλητισμός παγκόσμια, έναντι του 40,6% που δηλώνει ότι εξεπλάγη απʼ τις σχετικές αποκαλύψεις. Αυτή η τάση, με αποκλίσεις, διαπερνά οριζόντια τις πολιτικές δυνάμεις.
«Μαϊμού»… το λάθος –
πάμε για συγκάλυψη!
Είναι ενδεικτικές οι απαντήσεις που προκύπτουν σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα συνδεόμενα με τις αποκαλύψεις για ντοπάρισμα των αθλητών της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών και τη συζήτηση που έχει έκτοτε ανακύψει, καθώς και τα επιχειρήματα που προβάλλονται.
Κατʼ αρχάς μια συντριπτική πλειοψηφία, και μάλιστα διακομματική, απορρίπτει ως… μαϊμού τον ισχυρισμό της πλευράς Ιακώβου ότι η κινεζική εταιρεία έκανε… λάθος στην παραγγελία.
Το σχετικό ισχυρισμό (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4) απορρίπτει το 79,3% των ερωτηθέντων και αποδέχεται μόνο το 13,3%. Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά με ελάχιστες αποκλίσεις είναι περίπου ίδια μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων.
Ωστόσο, εκφράζεται μεγάλη απαισιοδοξία ότι θα βρεθούν οι ένοχοι και πεποίθηση ότι για άλλη μια φορά το θέμα θα κουκουλωθεί.
Ότι δεν θα αποκαλυφτούν οι ένοχοι (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) πιστεύει το 73,1% και μόνο το 24,7% αισιοδοξεί πως αυτήν τη φορά το μαχαίρι θα φτάσει επιτέλους στο κόκαλο. Χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας απογοητευμένης απʼ τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του μείζονος θέματος στο (και κοντινό) παρελθόν…
«Ντόπες»… οικονομικές
και βιομηχανία πρωταθλητών!
Σε ό,τι αφορά τις επί της ουσίας αιτίες για τη χρήση αναβολικών απʼ τους αθλητές, οι ερωτηθέντες (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) εκτιμούν ότι είναι κατά σειρά:
• Τα οικονομικά κίνητρα που συνδέονται με τον πρωταθλητισμό (52,3%).
• Την Ομοσπονδία (36,1%).
• Τον προπονητή (34,9%).
• Την πολιτεία (28,4%).
• Τους αθλητές (12,7%).
• Το οικογενειακό περιβάλλον των αθλητών (4%).
Το κακό ξεκινάει επίσης απʼ τη γενικευμένη πεποίθηση (ΠΙΝΑΚΕΣ 7 και 8) ότι αυτό που κυριαρχεί σήμερα είναι η βιομηχανία παραγωγής πρωταθλητών και όχι ο αγνός αθλητισμός.
Μόνο το 15,1% πιστεύει ότι έχουμε αθλητισμό, έναντι του 81,9% που πιστεύει ότι κυριαρχεί μια βιομηχανία παραγωγής πρωταθλητών. Μάλιστα, αυτήν την εδραιωμένη πεποίθηση την ασπάζονται με πολύ μικρές αποκλίσεις οι οπαδοί όλων των κομμάτων.
Όχι στα αναβολικά, ακόμα κι αν δεν έχουμε μετάλλια…
Δείγμα υγείας αναμφισβήτητα είναι οι απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα αν συμφωνούν σε έναν αθλητισμό χωρίς αναβολικά, έστω κι αν αυτό σημαίνει αθλητές που δεν θα φέρνουν μετάλλια.
Σʼ αυτήν την «ιδεαλιστική», μα υγιή θέση (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10) συμφωνεί το 93,6% των ερωτηθέντων και διαφωνεί μόνο το 5,7%. Και μάλιστα διακομματικά.