ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ MEDIA

Οι εργολάβοι του Δημοσίου ελέγχουν ένα μεγάλο τμήμα της ενημέρωσης, δημιουργώντας ένα καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα. Διαθέτουν πλούσιες εργοληπτικές εταιρείες και έντονα ζημιογόνα Μέσα Ενημέρωσης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, αλλά και το ΕΣΡ, αδυνατούν να προχωρήσουν στην αδειοδότηση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, αναπαράγοντας ένα καθεστώς ομηρίας, ενώ «τοπίο μυστικό» παραμένει ως και σήμερα ο τρόπος διανομής της κρατικής διαφήμισης.

«Νόμος είναι το δίκιο του εργολάβου»

Μετά την κατάργηση του «βασικού μετόχου», στα ελληνικά media καθιερώθηκε ένας ιδιότυπος αθέμιτος ανταγωνισμός, τον οποίο όλοι τείνουν να ξεχνούν. Δύο ή τρεις επιχειρηματικές οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν κρατικό χρήμα και ταυτόχρονα μέσω συγγενικών προσώπων ή off-shore εταιρειών να ελέγχουν και ΜΜΕ. Πρόκειται για έναν αθέμιτο ανταγωνισμό εναντίον των επιχειρηματιών ΜΜΕ που δεν βάζουν χέρι στα κρατικά ταμεία και έχουν έσοδα μόνο από τα ΜΜΕ. Σε πολιτικό επίπεδο, οι συγκριτικά αδύναμοι εκδότες του 1989 απέκτησαν πλέον σημαντικά τμήματα των υποδομών της χώρας (δρόμοι κ.λπ.) και καθορίζουν τους όρους διεξαγωγής του πολιτικού παιχνιδιού.

Η σιωπή των… DVD

Η υπόθεση με τα DVD των εκδοτών έχει βάθος. Διότι η δραστηριότητά τους γίνεται σε βάρος των εσόδων του κράτους, κάτι που προφανώς θα είναι σε γνώση του Γ. Αλογοσκούφη. Οι εφημερίδες φορολογούνται με ΦΠΑ 4,5% έναντι 19% των επιχειρήσεων πώλησης DVD, όπως και συγκριτικά έχουν πολύ καλύτερες διαφημιστικές δυνατότητες, αφού οι εκδοτικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα ανταλλακτικής διαφήμισης κατά 80%.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε πριν από έναν χρόνο, μεταξύ άλλων, πως τα DVD που διανέμουν εφημερίδες είναι στη «συντριπτική τους πλειοψηφία παλιάς παραγωγής» και «δεν συνοδεύονται από πληροφοριακό υλικό (ένθετα, extras κ.ά.) που συνοδεύουν συνήθως τους διατιθέμενους από τις ειδικευμένες επιχειρήσεις υλικούς φορείς». Μετά όμως και την εισβολή των ταινιών πρώτης κυκλοφορίας, οι οποίες πωλούνται σε πλαστικό κουτί, με εξώφυλλο και οπισθόφυλλο σε απίστευτα χαμηλή τιμή (4 – 4,25 ευρώ μαζί με την εφημερίδα) έναντι των 19 ευρώ στα DVD Club, η «σιωπή» του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο θέμα προκαλεί ερωτηματικά.

«Δεν θα πάρεις άδεια ποτέ…»

Το παιχνίδι των προσωρινών αδειοδοτήσεων συνεχίζεται και επί Νέας Διακυβέρνησης. Ως σήμερα η κυβέρνηση έχει παρατείνει 4 φορές το καθεστώς λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Οι νέες προσωρινές άδειες λήγουν στις 31 Οκτωβρίου 2008, αλλά υπάρχει ένα μυστικό. Με το σχέδιο μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή μετάδοση οι υφιστάμενοι σταθμοί εθνικής εμβέλειας αποκτούν και το δικαίωμα να εκπέμπουν ψηφιακά, όπως και η ΕΡΤ, αν και οι αναλογικές τους άδειες έχουν στην πραγματικότητα λήξει πριν από χρόνια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η ίδια η διαδικασία της αναλογικής αδειοδότησης παγώνει επί μακρόν, αφού όλες οι επενδύσεις θα γίνουν από εκείνους που ως σήμερα είναι μέλη του κλειστού κλαμπ των ιδιοκτητών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Προς κατάργηση οι προσωρινές άδειες

Άλλωστε, προς κατάργηση οδεύει το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Την προπερασμένη Παρασκευή, 4 Απριλίου, εκδικάστηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ, η σχετική υπόθεση ύστερα από παραπομπή που έγινε από το Δʼ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε πως οι διατάξεις του άρθρου 17 του

ν. 2644/1998 είναι αντισυνταγματικές. Με βάσει αυτές τις διατάξεις θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούσαν το 1998 και είχαν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση άδειας στο ΕΣΡ. Αν ολομέλεια του ΣτΕ υιοθετήσει την απόφαση του Δ’ Τμήματος, τότε όλες οι άδειες ακυρώνονται και θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου από την αρχή, συνεπώς οι τιμές πώλησης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται να μειωθούν.

Η συγκέντρωση στο ραδιόφωνο

Στο ραδιόφωνο, με τον νόμο Ρουσόπουλου, όσοι εκπέμπουν εδώ και χρόνια πριμοδοτούνται σε μια επερχόμενη αδειοδότηση, ενώ, όπως ισχύει και με την τηλεόραση, με τις διαρκείς παρατάσεις λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών (οι τελευταίες άδειες


Σχολιάστε εδώ