Στα 12 χρόνια πλήρης σύνταξη σε δικαστικούς!

Με τις χαριστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, του οποίου η συζήτηση θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, κατοχυρώνεται δικαίωμα σύνταξης σε δικαστικούς λειτουργούς, ακόμα και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χρόνου υπηρεσίας και ηλικίας, εφόσον τους παρέχεται η δυνατότητα να επικαλεστούν ακαταλληλότητα για λόγους υγείας ή και… οποιουσδήποτε άλλους λόγους. Ουσιαστικά το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζει εκκρεμή συνταξιοδοτικά θέματα των δικαστών, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 3630, που ψηφίστηκε στις αρχές του έτους για την πρόωρη αποχώρηση δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους.

Για την ακρίβεια, προσαυξάνεται η πραγματική συντάξιμη υπηρεσία τους με πέντε, έξι ή επτά έτη πλασματικής υπηρεσίας ανάλογα με τα έτη της πραγματικής υπηρεσίας και μέχρι τη συμπλήρωση τριάντα τριών ετών συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας. Επιπλέον, τους αναγνωρίζεται δικαίωμα σύνταξης από το Ταμείο Νομικών και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων καθώς και εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ασχέτως χρόνου ασφάλισής τους στα ταμεία αυτά.

Το νομοσχέδιο συνάντησε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε «σκανδαλώδη, προκλητική και υβριστική για το σύνολο των εργαζομένων τη λογική ότι υπάρχει μια κατηγορία η οποία ως εκ της θέσεώς της στην πολιτεία δικαιούται και ειδικά συνταξιοδοτικά προνόμια». Για δε τις περιπτώσεις δικαστών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής ή ψυχολογικής υγείας, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι «είναι μεν συμπαθής η κατηγορία τους, αλλά υπάρχει και δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και ταμεία για να καλύψουν τέτοιες ανάγκες. Δεν είναι ζούγκλα η Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη λαίλαπα του Ασφαλιστικού ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης ρώτησε: «Γιατί, κύριοι της κυβέρνησης, συμβαίνει αυτή η διαφορά, από τη μια να είστε τόσο αυστηροί και σκληροί και από την άλλη να είστε τόσο γαλαντόμοι και γενναιόδωροι;». Τόνισε επίσης την αντίθεση του κόμματός του με τη διατύπωση «για οποιουσδήποτε άλλους λόγους», επειδή θεωρεί ότι δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυθαιρεσίες και εκκαθαρίσεις με κομματικά και προσωπικά κριτήρια».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση μετά το ασφαλιστικό «πρόκληση»: «Στον χώρο της δικαιοσύνης εντρυφώ και εγώ, κύριε υπουργέ, δικηγόρος είμαι. Συλλειτουργούμε στον χώρο αυτό. Αλλά μη μου πείτε ότι οι δικαστές κουράζονται περισσότερο από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που αυτή τη στιγμή δίνουν το αίμα τους προκειμένου να διατηρήσουν ψηλά το ΕΣΥ με όλα τα τεράστια προβλήματα που έχει. Εκεί γιατί να μην ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο; Δεν είναι άδικο; Δεν υπάρχει καμία απάντηση». Πρόσθεσε δε, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφίζεται, παρά το γεγονός ότι σαφέστατα τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, αλλά και στο πρακτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι θα εφαρμοστεί, κατά παρέκκλιση των συνταξιοδοτικών διατάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Έντονη κριτική άσκησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο πρωτοτυπεί «επιβραβεύοντας με δωρεάν συντάξιμα χρόνια δικαστικούς λειτουργούς που δεν είναι ικανοί» και εξήγησε: «δίνετε σε όλους τους δικαστικούς τη δυνατότητα εξαγοράς τριών ετών δικηγορικής προϋπηρεσίας, σημειώνω πλέον των δύο χρόνων, που ούτως ή άλλως έχουν ήδη αναγνωριστεί, την ώρα που μπήκαν οι δικαστικοί λειτουργοί και ενυπήρχαν. Δηλαδή, μιλάμε τώρα για πέντε χρόνια δικηγορικής προϋπηρεσίας. Ρωτάω και ξαναρωτάω, για ποιον λόγο πρέπει να σας δώσουμε τρία χρόνια; Για ποιον λόγο αυτό σε μία στιγμή που έρχεται η κυβέρνηση και μας λέει πόσο δύσκολες είναι πρώτον οι δημοσιονομικές συνθήκες και πόσες θυσίες πρέπει να κάνουμε για το Ασφαλιστικό».

Από πλευράς πλειοψηφίας ωστόσο, ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας παρατήρησε πως το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει «παρεμφερείς, σχεδόν πανομοιότυπες διατάξεις με αντίστοιχο νομοσχέδιο του 1983, όταν έγινε η τελευταία νομοθετική προσπάθεια εθελούσιας εξόδου δικαστικών λειτουργών».

Σε σκληρό τόνο ήταν η απάντηση του Θόδωρου Πάγκαλου: «Τότε ο νόμος αντιμετώπιζε συγκεκριμένο φαινόμενο. Έπρεπε να εκκαθαριστεί η δικαιοσύνη από τα χουντικά καθάρματα, τους επίορκους δικαστές, οι οποίοι είχαν συγκροτήσει τα στρατοδικεία της χούντας. Ως εισαγγελείς και πρόεδροι στρατοδικείων είχαν στείλει χιλιάδες πολίτες στις φυλακές και στις εξορίες»…

Ιδού οι αιχμηρές τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης:

Κώστας Γείτονας: «Η κυβέρνηση εν προκειμένω έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, αναστατώνει τη ζωή ενάμισι εκατομμυρίου ασφαλισμένων. Εδώ, ευνοεί. Το έκανε και με τις εθελούσιες εξόδους. Ο νόμος αυτός, τον οποίο, μάλιστα, μελέτησα ειδικά μπάζει. Λυπάμαι, αλλά μπάζει από κάθε μεριά».

Ηλίας Πολατίδης: «Σε μια εποχή που πρέπει όλοι να σφίξουν το ζωνάρι, κάποιοι συμπολίτες μας είναι πιο ίσοι από τους ίσους και έχουν αυτές τις χαριστικές διατάξεις, για να μπορέσουν να εισπράξουν πλήρη σύνταξη με μόλις δώδεκα χρόνια».

Βασίλης Έξαρχος: «Διαφωνούμε με τη δεύτερη αιτία αποχώρησης, που είναι οι οποιοιδήποτε άλλοι λόγοι, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο νομοσχέδιο, γιατί αφήνει περιθώρια, για αυθαίρετες ερμηνείες, άρα και για αυθαιρεσίες».

Μαρία Σκραφνάκη: «Έχετε συνειδητοποιήσει ποιο θα είναι το κόστος των προτεινόμενων ρυθμίσεων; Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υπολογίζεται από το έτος 2008 ετήσια δαπάνη 3.080.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 180.000 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη. Δεν είναι πρόκληση να δίδονται παροχές με τέτοιο κόστος, όταν από την άλλη πλευρά ζητούνται θυσίες από τα μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού, τους φτωχούς και τους εργαζομένους, που ασχολούνται κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα; Δεν μπορούμε να θεσμοθετούμε τέτοιες ανισότητες στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μεταξύ των πολιτών και να τους κατατάσσουμε έτσι σε κατηγορίες».

Φώτης Κουβέλης: «Αυτή η ρύθμιση που γίνεται με το παρόν σχέδιο νόμου είναι εξόφθαλμα προνομιακή και προκλητική για τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρόσφατα είδε το νομοθέτημα του υπουργείου Κοινωνικής Απασχόλησης να μεταβάλλει προς τα χειρότερα την ασφαλιστική του κατάσταση.

Επί 25 ολόκληρα χρόνια δεν υπήρξε αντίστοιχη ρύθμιση με αυτήν την οποία σήμερα εσείς εισηγείστε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Τώρα προέκυψε αυτό το ζήτημα; Τώρα ανακάλυψε η ηγεσία της δικαιοσύνης και η πολιτική ηγεσία της δικαιοσύνης ότι έχουμε τέτοιες καταστάσεις και πρέπει να τις αντιμετωπίσετε με αυτόν τον προκλητικό τρόπο;

Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί αυτή η ειδική, η προκλητική ρύθμιση για συγκεκριμένους δικαστές, όταν έχουμε από την άλλη μεριά πάρα πολλούς πολίτες που δεν είναι δικαστές και αντιμετωπίζονται με σκληρότητα, θα έλεγα, από τούτο το κράτος.

Απορώ πώς αναλαμβάνει η κυβέρνηση αυτήν την ευθύνη απέναντι σε μια κοινωνία η οποία, επαναλαμβάνω, πλήττεται ασφαλιστικά, πλήττεται συνταξιοδοτικά».

Γιώργος Ντόλιος: «Είναι απίστευτος πραγματικά ο τρόπος με τον οποίο εκλογικεύετε τα πάντα ως κυβέρνηση. Όλα είναι λογικά. Πριν από μία βδομάδα η χώρα ήταν ξεσηκωμένη, οι εργαζόμενοι ήταν στους δρόμους. Πριν αλέκτωρα φωνήσαι, έρχεστε και κάνετε μια διακριτική μεταχείριση για τη συνταξιοδότηση των δικαστικών. Είναι πραγματικά πρόκληση».

Παναγιώτης Σγουρίδης: «Εγώ προσωπικά δεν εκπλήσσομαι. Πάντα η Νέα Δημοκρατία αξιοποιούσε στο μέγιστο την εξουσία, διαχειριζόταν την ελπίδα και ήλεγχε τη δικαιοσύνη. Πάντα οι Ηρακλειδείς του στέμματος της Νέας Δημοκρατίας ήταν οι δικαστές. Τώρα, όμως, πριν φτάσετε σ’ αυτή τη ρύθμιση, τους δημιουργήσατε ανασφάλεια.

Αφού μέσα από το παραδικαστικό κύκλωμα τους τρομοκρατήσατε, παραδικαστικό το οποίο όλως παρεμπιπτόντως κατέληξε σε δυο επίορκους δικαστές, την κ. Μπουρμπούλια και τον κ. Καλούση και εκεί σταμάτησε, κάτι ακούστηκε για κάποιους ογδόντα, μήπως ο αριθμός των ογδόντα που βάζετε στο νομοσχέδιο είναι και αυτός εκεί; Κάτι για κάποιους ακούστηκε, αλλά τίποτε, πέραν τούτου, ουδέν».

Δήμος Κουμπούρης: «Εμείς διαφωνήσαμε στο ζήτημα που αφορά το «για λόγους υγείας ή και άλλους λόγους». Κοιτάξτε.

Το «ή και άλλους λόγους» μπορεί να ερμηνευθεί πάρα πολλές φορές πολλαπλά και να χρησιμοποιηθεί, αν θέλετε, για διώξεις, για διακρίσεις ή και για άλλους λόγους, χωρίς -σας το λέω και πάλι- να καταλογίζουμε προθέσεις σε αυτό το ζήτημα.

Όμως νομοθετούμε. Η διάταξη είναι διάταξη και θα εφαρμοστεί αύριο. Επομένως εμείς είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί σ’ αυτό το ζήτημα».

Όσο για τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Λέγκα, έκρινε ότι «η εθελουσία έξοδος των δικαστών είναι πλέον νόμος του κράτους. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να αφήσουμε τις τακτικές εντυπώσεων.

Η κυβέρνηση αυτή δεν στήνει παιχνίδια στην πλάτη της Δικαιοσύνης, ούτε φιλοδοξεί να την καταστήσει υποχείριό της. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να φύγουν μόνον αυτοί που πρέπει να φύγουν».


Σχολιάστε εδώ