Σκιές και αποκαλύψεις

Οι έρευνες των αρμοδίων αρχών (δικαστικών και αθλητικών) εξελίσσονται εν μέσω καταγγελιών και αντεγκλήσεων, ενώ με δεδομένη την προϊστορία οι διαβεβαιώσεις της Πολιτείας για πλήρη κάθαρση αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις. Ο ισχυρισμός του (πρώην) προπονητή Χρ. Ιακώβου, ότι για όλα ευθύνεται η κινεζική εταιρεία που έστειλε λάθος φάρμακα, δεν φαίνεται να πείθει πολλούς, μετά τη δήλωση της αρμόδιας Ομοσπονδίας ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις ενέργειές του. Η κυβέρνηση μετά και την παρέμβαση του πρωθυπουργού εμφανίζεται αποφασισμένη αφενός να διαλευκάνει πλήρως το σκάνδαλο με την επιβολή κυρώσεων και αφετέρου να προχωρήσει σε νομοθετικά μέτρα για την αποτροπή στο μέλλον της χρήσης αναβολικών.

Δόξες…

ΕΠΙ μία εβδομάδα η κυβέρνηση και ο Κ. Καραμανλής έζησαν τη… δόξα του Σκοπιανού. Συνεδρίασαν διαδοχικά το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Επιτροπή της Ν. Δημοκρατίας, ενώ ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την επιτυχία στο Βουκουρέστι και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με τα Σκόπια στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για αμοιβαία αποδεκτή λύση, πρακτική, εφαρμόσιμη για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο Βουκουρέστι είχαμε μια επιτυχία, αλλά ότι υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος. Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα λάθη του παρελθόντος που διέπραξε η ΝΔ. Έκανε λόγο για ασάφειες στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, για διγλωσσία στο Σκοπιανό και ζήτησε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Στηλίτευσε ακόμη την εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις. Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της δεν είναι εθνικά ομόψυχο με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι κακώς τέθηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου ως μοναδικό θέμα το Σκοπιανό. Ακόμη, ο Αλ. Αλαβάνος επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ότι θα πανηγυρίσει όταν λυθεί οριστικά το θέμα του ονόματος. Τέλος, ο Γ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχωρήσεις έναντι των αμερικανικών πιέσεων, απέρριψε τη σύνθετη ονομασία, ζήτησε οι συνομιλίες να ξεκινήσουν από μηδενική βάση, ενώ επανέφερε το αίτημά του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ σύγχυση προκαλούν οι διαδοχικές και διαφορετικές δηλώσεις από αμερικανούς αξιωματούχους. Με τον Ντ. Φριντ να κάνει λόγο για «μακεδονικό λαό» και «μακεδονική γλώσσα» (στα Σκόπια) και τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -μετά τις διαμαρτυρίες της Αθήνας- να διορθώνει τον υφυπουργό του και στη συνέχεια να τον… δικαιώνει. Ταυτόχρονα εντείνουν τις πιέσεις προς τις δυο πλευρές για την εξεύρεση λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ανοίγει μέτωπα

ΜΕ καθυστέρηση αρκετών ημερών ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύνθεση της «σκιώδους» κυβέρνησης, που αποτελείται από δεκαεννέα στελέχη: Β. Παπανδρέου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Ν. Σηφουνάκης, Α. Γκερέκου κ.ά. Ορίσθηκαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Β. Βενιζέλος, Θ. Πάγκαλος, Χρ. Παπουτσής. Ανακούφιση προκαλούν στη Χαρ. Τρικούπη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να ανακτά δυνάμεις μετά από μακρά περίοδο ύφεσης. Απόφαση του κ. Παπανδρέου είναι να εντείνει την αντιπολίτευση στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και στην προσπάθεια αυτή κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΤΕ και ΔΕΗ. Μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδηγεί στον «αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων».

ΕΠΤΑ μήνες μετά τις εκλογές στο ΚΚΕ κινούνται σε… προεκλογικούς ρυθμούς. Η Αλ. Παπαρήγα μιλάει διαδοχικά (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, έχοντας αποδυθεί σε έναν διμέτωπο αγώνα: Κατά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και εναντίον του ΣΥΝ. Η κ. Παπαρήγα καταγγέλλει τα δύο μεγάλα κόμματα για ενιαία στρατηγική, ότι συμφωνούν και υλοποιούν αντιλαϊκές πολιτικές, ενώ για τον ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι η άνοδός του στις δημοσκοπήσεις δεν αρκεί για να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν «ζωντανή» την κόντρα με το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλ. Τσίπρας, που περιόδευσε στη Θεσσαλία, απέρριψε εκ νέου την πρόταση συνεργασίας από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι συμφωνεί με την ελεύθερη συμβίωση, αλλά όχι τον γάμο. Παράλληλα, είχε και μια κόντρα με τον προερχόμενο από την ΠΑΣΚΕ, πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, καθώς κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας που υπεγράφη με τον ΣΕΒ. Απαντώντας ο κ. Παναγόπουλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι… αντιγράφει πολιτικές της Αλ. Παπαρήγα.

Αντιδράσεις

ΑΙΣΘΗΣΗ στο πολιτικό όσο και στο επιχειρηματικό πεδίο προκάλεσε η κίνηση του επικεφαλής της MIG Α. Βγενόπουλου να καταθέσει αγωγές κατά του Αλ. Τσίπρα και του τηλεοπτικού σταθμού (Star) για συκοφαντική εκστρατεία σχετικά με την εμπλοκή του στην αγοραπωλησία μετοχών του ΟΤΕ. Η κυβέρνηση αποδοκίμασε την πρωτοβουλία του επιχειρηματία, τα κόμματα προχώρησαν σε σκληρές καταγγελίες, αντιδράσεις καταγράφονται και από συνδικαλιστικές παρατάξεις.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ, αλλά και αντιδράσεις προκαλεί η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης. Αιτία η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτ. Μπάγια μετά τις δηλώσεις με τις οποίες ασκούσε κριτική στη λειτουργία (και τις αποφάσεις) της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η παραπομπή του με απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου συναντά τις διαμαρτυρίες (καταγγελίες) δικαστικών παραγόντων, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΟΙ φοιτητικές εκλογές δεν έκρυβαν καμία έκπληξη. Οι παρατάξεις εξέδωσαν δικά τους ξεχωριστά αποτελέσματα, από τα οποία προκύπτει ότι με μικρή ή μεγάλη διαφορά πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΑΠ. Η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη κάνει λόγο για άνοδό της, ενώ αύξηση στα ποσοστά της σημείωσε η παράταξη που κινείται στον χώρο του Συνασπισμού.


Σχολιάστε εδώ