περισσότερες τυπολογίες

oΈτοιμος και ο εκδοτικός οίκος με τη συμμετοχή των στελεχών του «Ελεύθερου Τύπου». Στην εταιρεία Το Πέρασμα Εκδόσεις ΕΠΕ συμμετέχουν ο Λευτέρης Κουσούλης, εκ των συμβούλων του «Ελεύθερου Τύπου», ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου, και ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπερνίτσας. Το κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 18.000 ευρώ και όλοι οι εταίροι συμμετέχουν με 6.000 ευρώ και 200 εταιρικά μερίδια.

RΣτις 10 Μαΐου αναμένεται να κυκλοφορήσει το αθλητικό περιοδικό της «Equipe» ως ένθετο στην «Καθημερινή». Θα ακολουθήσει στις 18 Μαΐου η ένθεση του περιοδικού «Γυναίκα».
RΝέα ημερίδα του ΙΟΜ (www.iom.gr) εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, αλλά και του Euro 2008, με θέμα «Μέσα μαζικής επικοινωνίας και αθλητισμός: Νέοι κανόνες του παιχνιδιού», διοργανώνεται στις 7 Μαΐου. Ο προβληματισμός του ινστιτούτου εστιάζεται στο ζήτημα της διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, στη μετάδοση αθλητικού περιεχομένου με νέες πλατφόρμες και στον επικοινωνιακό συμβολισμό των Ολυμπιακών Αγώνων διαμέσου παλαιών και νέων μέσων.
RΣε γενική συνέλευση για τη Δευτέρα, 5 Μαΐου καλεί τους μετόχους της ανώνυμης εταιρείας Αχαϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης-Επικοινωνίας, που έχει το Ράδιο Γάμμα FM 94 Stereo, το οποίο εκπέμπει στην Πάτρα και καλύπτει όλους τους γύρω νομούς, ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας κ. Αλέξης Καμπέρος, που έχει και την εφημερίδα «Ημέρα» της Πάτρας, ενώ πρόσφατα αγόρασε και τον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕ-TIME από τον Γ. Τράγκα.

RΕπιτροπή για την καταπολέμηση της πειρατείας από το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, εντός του υπουργείου συγκροτείται μη αμειβόμενη Συντονιστική Επιτροπή για τα θέματα της διανοητικής
ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής φαινομένων πειρατείας, παραποίησης και απομίμησης προϊόντων. Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ορίζεται ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος έχει και την ευθύνη σύγκλησής της και μετέχουν ακόμη γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Οικονομίας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Πολιτισμού, όχι όμως και από το Επικρατείας, το οποίο έχει την αρμοδιότητα των Μέσων, που είναι και το αντικείμενο πολλών αντιγραφών. Σύμφωνα με την απόφαση, η Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να διατυπώνει συστάσεις και προτάσεις περί νομοθετικών ρυθμίσεων προς εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις περί διανοητικής ιδιοκτησίας, στις οποίες η χώρα μας είναι μέλος ή ενδέχεται να καταστεί, τις κοινοτικές οδηγίες και τους κανονισμούς.

RΤην αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε το πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπου της περασμένης Τετάρτης με τίτλο «Φράουλες και αίμα», για τις συνθήκες εργασίας των 2.500 μεταναστών στην
Ηλεία. Η εφημερίδα πήρε τη σκυτάλη από το «Έψιλον», το οποίο είχε μεν δημοσιεύσει ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ για την κατάσταση των μεταναστών στις καλλιέργειες φράουλας, οι φωτογραφίες όμως που έβαλαν δεν αποτύπωναν πλήρως τις άθλιες συνθήκες. Στη συνέχεια, μια σειρά από σοκαριστικές φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο indymedia, φανερώνοντας την πραγματική κατάσταση στην
Ηλεία και μετά ο «Ελεύθερος Τύπος» με δικό του φωτογράφο (Μάριος Λώλος) αποφάσισε να χτυπήσει στο πρωτοσέλιδό του το θέμα, δημιουργώντας αίσθηση με την παρέμβασή του. Το γεγονός αυτό, πάντως, είναι ένα καμπανάκι για την
«Ελευθεροτυπία», η οποία είχε το θέμα και δεν κατάφερε να το αναδείξει.
RΩς προθέρμανση για την έντυπη έκδοση θεωρείται η δημιουργία του www.zougla.gr. Και στις δύο εκδόσεις αναμένεται να παίξει ενεργό ρόλο ο γιος του Κωνσταντίνος και ήδη ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος αναζητάει κτίριο για να στεγάσει τις δραστηριότητές του. Σύμφωνα με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς, η έντυπη «Ζούγκλα» θα είναι στα περίπτερα τον Μάρτιο του 2009.
RΔύο διεθνή δίκτυα με ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Το RTL φαίνεται να συζητάει με τηλεοπτικό σταθμό, ενώ και εκπρόσωποι του E! Entertainment είναι στην Ελλάδα και συζητούν με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες για την εκπροσώπησή τους.
RΣε άλλη μια κίνηση ενίσχυσης του προγράμματός του προχωράει ο ΑΝΤ1, ξεκινώντας τη μετάδοση της αμερικανικής σειράς Las Vegas. Η σειρά έχει μεταδοθεί μόνο στη συνδρομητική τηλεόραση από τη Nova.

RΑμφισβητεί ως
αντισυνταγματικές δύο αποφάσεις του ΕΣΡ, οι οποίες έχουν έντονο πολιτικό άρωμα, ο επίκουρος καθηγητής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου Χαρ.
Ανθόπουλος. Μιλώντας στην εκδήλωση του Παντείου Πανεπιστήμιου με θέμα «Ραδιοτηλεόραση και ποιότητα»,
υποστήριξε πως οι αποφάσεις της αρχής για το πρόστιμο στον Alpha (2006) ύψους 500.000 ευρώ για τις αναφορές Μ. Τριανταφυλλόπουλου στον Συνασπισμό και εκείνο των 150.000 ευρώ στο Alter για τα όσα ισχυρίστηκε το ίδιο πρόσωπο εναντίον του Ν. Κωνσταντόπουλου «έρχονται σε προφανή αντίθεση με τη λογική του νομικού μας συστήματος, το οποίο αναγνωρίζει πρωταρχικό ρόλο στην ελευθερία της πολιτικής για τη λειτουργία του δημοκρατικού
συστήματος».
RΣε συνάντηση στο αμφιθέατρο του κτιρίου του ΔΟΛ καλεί η ΕΠΗΕΑ, «με αφορμή την άδικη και αδικαιολόγητη απόλυση της συναδέλφου μέλους της ΕΠΠΗΤ Άννας Γουλανδρή και τις έντονες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Μαζί με το ΔΣ της ΕΠΗΕΑ, στη συνάντηση θα παρευρίσκονται οι πρόεδροι και τα μέλη των ΔΣ της ΠΟΕΠΤΥΜ, της ΕΠΠΗΤ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΤΗΠΤΑ και της ΕΠΗΕΘ.
RΜε θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος από τη χρήση ξένων ραδιοτηλεοπτικών μέσων ως απεργοσπαστικού μηχανισμού στις κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, επρόκειτο να συνεδριάσει στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (για τη Ραδιοτηλεόραση). Εισηγητές του θέματος ο Νίκος Μεγγρέλης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζον Μπάρσμπι. Η παρέμβαση της ΔΟΔ γίνεται ύστερα από τις καταγγελίες της ΠΟΕΣΥ και της
ΕΣΗΕΑ για την απεργοσπαστική σύμπραξη Mega και ANT1 (13-2-08) και την αναμετάδοση του δελτίου ειδήσεων του BBC από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

RΛίγο πριν από τις εκλογές στην ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε
επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για μαθήματα πληροφορικής, αλλά μόνο για τους ανέργους δημοσιογράφους-μέλη της. Ο πρώτος κύκλος αρχίζει τον προσεχή Μάιο και θα έχει διάρκεια δύο μηνών, δηλαδή μέχρι τέλος Ιουνίου και ο δεύτερος κύκλος τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών, δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2008. Η επιδότηση, που θα χορηγείται από τον ΟΑΕΔ, ανέρχεται σε 36 ευρώ για κάθε ημέρα παρακολούθησης των μαθημάτων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα μέλη της ΕΣΗΕΑ και η υποβολή των αιτήσεων είναι μέχρι τις 20 Απριλίου 2008.

RΠροβλήματα στην πληρωμή των μελών του ΕΔΟΕΑΠ δημιούργησε η απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε την περασμένη βδομάδα σε ανακοίνωσή του, δηλώνοντας πως θα ανταποκριθεί μετά τη λήξη της απεργίας σε κάθε απαίτηση.

RΔεκτή έκανε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά την παραίτηση του Δημήτρη Καπράνου από τη διοίκηση του ΤΣΠΕΑΘ. Ο κ. Καπράνος υπέβαλε την παραίτησή του μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Ζορμπά στο «Βήμα» για την υπόθεση του ομόλογου του ΤΣΠΕΑΘ. Ο πρόεδρος της Αρχής μιλάει για «επίμεμπτη συναλλαγή» στην αγορά του ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ, έχοντας εντοπίσει τις προμήθειες και τα εμβάσματα που κατατέθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού και τις κρυφές συμφωνίες που υπέγραψαν στο εξωτερικό οι ανάδοχοι του ομολόγου. Ο ίδιος ο
κ. Καπράνος λέει πως η θητεία του έληγε και ο ίδιος δεν ήθελε να ανανεωθεί.

RΤο ποσό των 574.224 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, θα καταβάλει η ΕΡΤ «για την προμήθεια λήψης υπηρεσιών έρευνας ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, για το έτος 2008, από την AGB Nielsen Media Research, με απευθείας ανάθεση». Αυτό αναφέρεται στην 3149 απόφαση της ΕΡΤ (21.3.2008). Σύμφωνα με την απόφαση, η δαπάνη θα βαρύνει τον «τρέχοντα προϋπολογισμό» της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης κατά τα ποσό των 403.967 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ3 κατά το ποσό των 170.257, πλέον ΦΠΑ. Με βάση την απόφαση εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Παναγόπουλος, για την υπογραφή της σύμβασης με την AGB.
RΓια τις 16 Απριλίου η αναβλήθηκε δίκη της ΕΤΙΤΑ. Εναντίον των συνδικαλιστών της Ένωσης Τεχνικών στρέφονται οι εθνικής εμβέλειας σταθμοί και η ΕΙΤΗΣΕΕ για την κήρυξη της απεργίας για το Ασφαλιστικό. Χάνεται το μέτρο…
RΔόσεις ενημέρωσης στον Μελωδία. Κάθε Τετάρτη στις 19.55 στην εκπομπή του Οδυσσέα Ιωάννου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και κάθε Πέμπτη 11.30-12.00 το «Οίκο» της «Καθημερινής», με τις δημοσιογράφους Τάνια Γεωργιοπούλου και Λίνα Γιάνναρου, που θα εμφανίζονται στον σταθμό και θα συζητούν με τη Σοφία Φατούρου.
RΠρος συμφωνία Forthnet και NetMed. Οι δύο πλευρές φαίνεται πως τελικά τα βρήκαν για την πώληση της εταιρείας συνδρομητικής τηλεόρασης, μετά και το τηλεφώνημα της περασμένης βδομάδας στην
APAX. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν την επόμενη βδομάδα, αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, και θα ακολουθήσουν οι εγκρίσεις από τις Αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΕΣΡ, ΕΕΕΤΤ), ώστε να καταβληθούν τα χρήματα. Το τίμημα κυμαίνεται μεταξύ 400 – 550 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ