Παραίτηση-θρίλερ της προέδρου της ΔΕΠΑΠ

Η Δάφνη Μπόκοτα, έπειτα από 2 χρόνια παρουσίας στο «τιμόνι» της επιχείρησης και με ένα αξιόλογο έργο πίσω της, ουσιαστικά υποχρεώθηκε να παραιτηθεί γιατί το περιβάλλον του δημάρχου θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να… προχωρήσει «σύμφωνα με τις υποδείξεις».

Το περιβάλλον της Δάφνης Μπόκοτα, εξάλλου, αφήνει να εννοηθεί ότι από καιρό υπέβοσκε η κρίση στις σχέσεις της με τον δήμαρχο και ότι αργά ή γρήγορα είτε θα υποχρεωνόταν να παραιτηθεί είτε θα την αντικαθιστούσαν στην προεδρία της ΔΕΠΑΠ.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ΔΕΠΑΠ παραδόθηκε χρεοκοπημένη στον Φασούλα. Ο τελευταίος πρόεδρός της επί Αγραπίδη, ο Π. Αγγελόπουλος, που έχει μάλιστα διαγραφεί τώρα από τον συνδυασμό «Ώρα Πειραιά» γιατί… ερωτροπούσε με την πλειοψηφία, είχε… κατορθώσει να… βουλιάξει την επιχείρηση. Με το δεδομένο αυτό η Μπόκοτα ανέλαβε κάτι που δεν σωζόταν με τίποτε!

Ωστόσο πέρσι, σε μια προσπάθεια που έγινε από τον δήμαρχο για να… γλιτώσει η ΔΕΠΑΠ, της δόθηκαν 1,8 εκατομμύρια ευρώ από το δάνειο που είχε πάρει ο δήμος. Το περιβάλλον του δημάρχου κάνει λόγο για κακή διαχείριση των χρημάτων αυτών, επειδή η Δάφνη Μπόκοτα προτίμησε να εξοφλήσει όλους τους εργολάβους που είχαν μείνει απλήρωτοι από εργασίες που είχαν γίνει επί δημαρχίας Αγραπίδη και προεδρίας Αγγελόπουλου, παρά να εξοφλήσει όλους τους εργαζομένους. Έτσι οι υπάλληλοι της επιχείρησης πληρώθηκαν μέχρι πέρσι τον Οκτώβρη και έκτοτε δεν έχουν… ξαναδεί το χρώμα του χρήματος!

Οι πληγές της επιχείρησης ήταν τόσο πολλές που χρειάζονταν συνεχώς… χρηματικές μεταγγίσεις για να επουλωθούν. Αυτό όμως δεν μπορούσε να γίνει, γιατί από την 1η Γενάρη φέτος η ΔΕΠΑΠ δεν έχει πάρει ούτε… ευρώ από τον δήμο! Η Μπόκοτα ισχυρίζεται ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο έβδομος όροφος την είχε… ξεγράψει. Το περιβάλλον του δημάρχου, ωστόσο, λέει πως σε καμία δημοτική επιχείρηση δεν δόθηκαν φέτος χρήματα, γιατί ολόκληρη η κρατική επιχορήγηση παρακρατείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να ξεπληρώνονται τα δάνεια προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα τα έσοδα του δήμου μόλις να επαρκούν για να πληρώνονται οι υπάλληλοι!

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση ένα είναι σίγουρο: Η ΔΕΠΑΠ θα πάψει να υφίσταται και θα συγχωνευθεί με τη ΔΕΠΕΠ. Ίσως να είναι και αυτός ένας λόγος που επιδιώχθηκε η παραίτηση της Μπόκοτα.

Η περίπτωση της ΔΕΠΑΠ πάντως είναι ενδεικτική του χάους που επικρατεί στις δημοτικές επιχειρήσεις, που περιμένουν να… ζήσουν από την επιχορήγηση ενός δήμου που συντηρείται από την… κρατική επιχορήγηση και τα δάνεια!

Μέσα από τις δημοτικές επιχειρήσεις αυτού του είδους κάνουν τα… ρουσφέτια τους οι δήμαρχοι, αφού οι δαπάνες δεν ελέγχονται όπως και οι προσλήψεις που γίνονται σε αυτές.

Η συζήτηση στο ΔΣ

Το θέμα της ΔΕΠΑΠ είχε συζητηθεί στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και από πλευράς δημάρχου είχε εκφραστεί η άποψη να πάρει η επιχείρηση δάνειο για να ξεχρεώσει με την εγγύηση του δήμου βέβαια, αφού η ίδια δεν έχει δανειοληπτική δυνατότητα. Η πρόταση αυτή όμως δεν έγινε δεκτή ούτε από τη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ούτε από το ΔΣ της ΔΕΠΑΠ. Γι’ αυτό και αποσύρθηκε, μια και η δημοτική αρχή για να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο ήθελε να έχει ευρύτερη συναίνεση. Στη συζήτηση αυτή η Δ. Μπόκοτα είχε τονίσει ότι η ΔΕΠΑΠ δεν χρωστάει πουθενά παρά μόνο στους υπαλλήλους της, σε μια εμφανή προσπάθειά της να πείσει το συμβούλιο πως η επιχείρηση με μια μικρή στήριξη από τον δήμο θα μπορούσε να επιβιώσει. Την επομένη όμως η ΔΗΡΑΠ, θέλοντας να τη διαψεύσει και να την εκθέσει, της έστειλε δύο απλήρωτα τιμολόγιά της! Ασχέτως αν αυτά τα τιμολόγια αφορούσαν χορηγία της ΔΕΠΑΠ προς τη ΔΗΡΑΠ για τις εκδηλώσεις στο «Βεάκειο»! Ουσιαστικά δηλαδή δεν υπήρχε οφειλή, αλλά τα τιμολόγια εμφανίστηκαν ως πράξη αντεκδίκησης, κάτι που επεσήμανε η Μπόκοτα σε επιστολή της προς την πρόεδρο της ΔΗΡΑΠ. Χαρακτηριστικά η Δάφνη Μπόκοτα στην επιστολή της αναφέρει:

«Θεωρώ ότι το μείζον θέμα δεν είναι οι μεταξύ μας αντεγκλήσεις, αφού ούτε η δική σας διοίκηση ευθύνεται για τα πεπραγμένα, αλλά ούτε άλλωστε η δική μου. Αγαπητή πρόεδρε και μέλη του ΔΣ της ΔΗΡΑΠ. Προτείνω να αφήσουμε τα λογιστήρια να δώσουν λύση στο πρόβλημα, αφού όταν αυτό δημιουργήθηκε κανείς από εμάς δεν ήταν εκεί. Δεν διεκδικήσαμε τα χρήματα αυτά, αλλά όταν μια εταιρεία φτάνει στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ΔΕΠΑΠ και κάνει τον ισολογισμό της θα πρέπει να εμφανίσει τα όποια δάνεια ή χρέη έχουν ληφθεί ή καταβληθεί. Δεν είμαστε απέναντι, δεν είμαστε αντίπαλοι, αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα, όπως γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζετε και εσείς». Ποιος όμως εξώθησε τη ΔΗΡΑΠ σ’ αυτήν την -τουλάχιστον- μη φιλική ενέργεια προς τη ΔΕΠΑΠ; Απλώς σημειώνουμε πως η πρόεδρος της επιχείρησης πριν από λίγο καιρό ανέλαβε, με τις ευλογίες του δημάρχου, αντικαθιστώντας τον επιτυχημένο Δημήτρη Βρόντο. Νομίζουμε ότι αυτό λέει κάτι. Ως προς τα κίνητρα της αποστολής των τιμολογίων…

Οι 54 εργαζομένοι της ΔΕΠΑΠ που παραμένουν επί έξι και πλέον μήνες απλήρωτοι τα έχουν… βάλει με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Αντώνη Αρώνη και μάλιστα ο εκπρόσωπός τους του είπε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πως αν δεν μπορεί να βρει 54 μηνιάτικα για να κάνουν… Πάσχα οι άνθρωποι αυτοί που δεν έκαναν ούτε… Χριστούγεννα, θα πρέπει να παραιτηθεί! Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παραίτηση της Δάφνης Μπόκοτα δείχνει ότι στον δήμο λειτουργούν διάφορα… παρακυκλώματα που επιβάλλουν τις απόψεις του δημάρχου και του περιβάλλοντός του με οποιονδήποτε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο. Εκείνο όμως που φαίνεται πιο καθαρά είναι ότι έχει χαθεί ο έλεγχος στον δήμο και αντιμάχονται οι διάφορες «κλίκες» για να επιβληθούν και να έχουν τον πρώτο λόγο στο… παιγνίδι της εξουσίας. Άλλωστε αυτό δεν χρειάζεται… ιδιαίτερη φιλοσοφία για να το καταλάβει ο καθένας. Μια βόλτα στο παζάρι την Κυριακή αποκαλύπτει αν ο δήμος μπορεί να επιβληθεί.

Όταν οι λιανοπωλητές χωρίς άδεια φτάνουν μέχρι… τον Ρέντη και δεν μπορεί να τους… μαζέψει κανείς, όταν οι εργάτες καθαριότητας αδυνατούν να κρατήσουν την πόλη καθαρή, όταν όποιος αναζητήσει κάποιον υπάλληλο… σπάνια θα τον βρει στη θέση του, για ποιον έλεγχο μιλάμε;

Οι μεν κάνουν τα στραβά μάτια για να εκθέσουν τους δε. Και να πάρουν… πόντους στα μάτια του δημάρχου, πιστεύοντας ότι θα τους αφήσει να λειτουργήσουν όπως… νομίζουν στο μέλλον. Έτσι όμως δεν πάνε μπροστά οι δήμοι. Και ειδικά ο Πειραιάς, που έχει τόσες ιδιαιτερότητες. Η παραίτηση της Μπόκοτα μακάρι να αφυπνίσει εκείνες τις δυνάμεις που έχουν αδρανοποιηθεί από την απραξία ή την περιθωριοποίηση, παρότι μπορούν να προσφέρουν…


Σχολιάστε εδώ