Ο ΔΗΣΥ χρησιμοποιεί το Εθν. Συμβούλιο για να βγάλει νοκ άουτ τα «μικρά κόμματα»

Τα θέματα που απασχόλησαν το Σώμα ήταν η συμφωνία της 21ης Μαρτίου μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ, η επίσκεψη του βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Λι Πάσκοε, η λειτουργία των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας και το καθεστώς με το οποίο άνοιξε η οδός Λήδρας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε ερωτήσεις και διευκρίνισε ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς της Λήδρας, καθώς και στην 21η Μαρτίου, σε συνάρτηση με τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας.
Επιφυλάξεις
Με βάση το κοινό ανακοινωθέν, τα μέλη του Σώματος εκτιμούν ότι υπάρχει θετικό κλίμα που αξιοποιείται προς την κατεύθυνση λύσης. Εκφράστηκαν όμως και ανησυχίες από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη και από τον επικεφαλής, βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη. Ο κ. Συλλούρης υποστήριξε ότι θα καταθέσει έγγραφο με τις ανησυχίες του.
Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι για το θέμα της οδού Λήδρας θα πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να δηλώσουν ευθέως ότι αυτοί είναι που ασκούν την επιτήρηση και τον έλεγχο στη νεκρή ζώνη και όχι οι δυνάμεις ασφαλείας του στρατού κατοχής και του ψευδοκράτους.
Η εξόντωση
Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε από τους κομματικούς αρχηγούς να καταθέσουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.
Από τις δημόσιες τοποθετήσεις είναι εμφανές ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θέλει να θέσει εκτός Εθνικού Συμβουλίου τα «μικρά κόμματα», όπως είναι η ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και οι Οικολόγοι, προβάλλοντας τον ισχυρισμό -παλαιότερα μέσω του κ. Αναστασιάδη και την περασμένη Τετάρτη μέσω του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Χρήστου Πουργουρίδη- ότι θα πρέπει να εκπροσωπούνται μόνο τα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτικό χαρακτήρα, ώστε να αποφευχθούν οι διαρροές. Δηλαδή θα μπορούν να συμμετάσχουν τα κόμματα που έχουν επτά βουλευτές. Τα «μικρά κόμματα» μαζί με το ΔΗΚΟ είχαν διαδραματίσει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στο «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος. Ο ΔΗΣΥ θέλει να χρησιμοποιήσει το Εθνικό Συμβούλιο για να «εξοντώσει» κυρίως το Ευρωπαϊκό Κόμμα, το οποίο αποτελεί μόνιμη απειλή για τα ποσοστά του ΔΗΣΥ, εφόσον αντλεί από αυτόν ψηφοφόρους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στέφανου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει θέσει ποτέ θέμα σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου.


Σχολιάστε εδώ