ο Δαίμονας των δημαρχείων

Ανέλαβε διευθυντής ο αγαπητός συνθέτης, χωρίς να ανακοινωθεί τίποτε για τους όρους και τους στόχους της συνεργασίας. Και αναπόφευκτα τίθεται το ερώτημα: Ποιος είναι ο ρόλος του υφιστάμενου πνευματικού κέντρου όταν λειτουργεί και αυτή η δημοτική επιχείρηση;

***

Πολύ σοβαρή κατάκτηση για τα ταμεία των δήμων είναι η τελική συμφωνία που έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης με τον υπουργό Οικονομικών. Μέχρι σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώναμε στην εφορία κατά 50% πηγαίνανε στους δήμους. Η νέα συμφωνία τώρα προβλέπει ότι το ποσοστό γίνεται 90%. Σχεδόν όλα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2008 η επιπλέον διαφορά ανέρχεται σε 373 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά τα οφειλόμενα του κράτους προς τους δήμους, που είναι 1.711 εκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν σε οκτώ δόσεις και με πρώτη δόση τον Δεκέμβριο του 2008, η οποία θα είναι 110 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από αυτά, αντιλαμβάνεστε ότι η απεργία που ετοίμαζαν οι δήμοι πάει περίπατο. Και φυσικά η απόφαση αυτή είναι πολύ σωστή.

***

Μου έστειλαν έναν φάκελο με καμιά εικοσαριά ακάλυπτες επιταγές, βεβαιώσεις καταλογισμού λόγω χρεών από το ΙΚΑ και την Εφορία, που αφορά έναν δήμαρχο ο οποίος στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με το χρηματιστήριο ως ιδιοκτήτης εταιρείας με αυτό το αντικείμενο. Το σοβαρό που προκύπτει είναι ότι η εταιρεία έχει διακόψει κάθε εργασία λόγω πτώχευσης. Εδώ τίθεται το ζήτημα: Πώς είναι δυνατόν η εταιρεία να έχει βαρέσει κανόνι και να έχει κηρύξει πτώχευση και ο ιδιοκτήτης της να έχει δικαίωμα δικαιοπραξιών ως δήμαρχος; Το θέμα είναι σοβαρό. Μου είπαν ότι η Περιφέρεια Αττικής γνωρίζει την υπόθεση και μελετάει με πολλή προσοχή τον φάκελο. Οι πρώτες δικαιολογίες, που δόθηκαν από τον τοπάρχη στην αρμόδια διευθύντρια που ερευνά τα στοιχεία, δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές. Μόλις ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ θα μάθατε και ονόματα. Καθαρές κουβέντες, με στοιχεία, διευθύνσεις και τηλέφωνα.

***

Με εξώδικο που έστειλε στην αντινομάρχη Αθηνών Χαρούλα Κεφαλίδου προσπαθεί να μαζέψει τ’ ασυμμάζευτα ο δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος. Ισχυρίζεται ότι με την απόφαση της νομαρχίας να του πάρει πίσω το έργο κατασκευής αγωγού όμβριων, εξαιτίας σοβαρών λαθών, για να μην πούμε κάτι χειρότερο, θίγεται η υπόληψή του! Ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι θα καταθέσει μήνυση και αγωγή στην αντινομάρχη επειδή τον συκοφάντησε, αφού στην απόφασή της που άρει το δικαίωμα από τον δήμο να εκτελέσει το έργο γράφει: «Η επιλογή σας για δημοπράτηση του έργου με μη νόμιμες διαδικασίες…» αφήνει πολλά υπονοούμενα που τον έχουν εκθέσει πανελληνίως, αφού μετά την αναφορά που έκανε η στήλη μας στην ύπαρξη αυτής της απόφασης το έχουν και ολοσέλιδο ρεπορτάζ τουλάχιστον τρεις ημερήσιες εφημερίδες. Θυμηθείτε το, θα έχουμε εξελίξεις με αυτήν την ιστορία. Στενός συνεργάτης της αντινομάρχου μου είπε ότι: «αφού θέλει πόλεμο ο Γραφάκος, θα τον έχει». Άντε παιδιά, να έχω και εγώ να γράφω.

***

Δεν θ’ αργήσει η ώρα που οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου θα πάρουν τα σκουπίδια που στοιβάζονται στους κάδους και θα τα πάνε στο γραφείο του δημάρχου. Η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει καταντήσει η πιο προβληματική διαδικασία. Αυτό το παλικάρι που ανέλαβε αντιδήμαρχος, ονόματι Γαλανάκης, αλλού πατά και αλλού πηγαίνει. Έχει όλη την καλή πρόθεση, αλλά παντελή έλλειψη γνώσεων. Προχθές υπάλληλοι του δήμου μου είπαν ότι οι φωνές κατοίκων που επισκέφθηκαν τον δήμο διαμαρτυρόμενοι ακούστηκαν μέχρι την πλατεία. Μια και ο λόγος για τον ταλαίπωρο δήμο, να σας ενημερώσω ότι προχθές την Πέμπτη εγκρίθηκαν από τη δημοτική επιχείρηση οι χορηγίες που έδωσαν κάποιοι επιχειρηματίες για το καρναβάλι, που έχουν όμως δοσοληψίες με τον δήμο. Αυτό, άραγε, κύριε δήμαρχε και κύριε Περιφερειάρχη, δεν δημιουργεί υπόνοιες;

***

Σε μια προσπάθεια που θα τους βοηθήσει να διεκδικήσουν αυτά που προβλέπονται από τον νόμο προχώρησαν αρκετές ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες της Αττικής που ασχολούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ένωση ιδιοκτητών τοπικών ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων Αττικής λέγεται η νέα συνδικαλιστική οργάνωση. Με τις τοπικές εφημερίδες είναι πολύ επιφυλακτικός, γιατί μέχρι τώρα έχουν αποδείξει ότι αρκετές από αυτές λειτουργούν ως έντυπα ευκαιριακής χρήσης. Εδώ όμως έχουμε κάτι διαφορετικό. Μιλάμε για ημερήσιες και εβδομαδιαίες. Μόνο αυτό δηλώνει σταθερότητα. Ελπίζω να μη διαψευστώ.

***

Μια ακόμη υπόθεση που αφορά το πόρισμα των ορκωτών λογιστών σχετικά με την εταιρεία του Δήμου Αμαρουσίου ΑΘΜΟΝΟΝ ΑΕ θα πάρει τον δρόμο για τον Εισαγγελέα. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρουσιάστηκε η έκθεση και όλοι έτριβαν τα μάτια τους. Ούτε ΔΣ, ούτε τυπικές διαδικασίες. Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ κάτω από την αρχή του ενός ανδρός. Η εταιρεία αυτή, δημοτική επιχείρηση, διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του δήμου. Όπως είπε ο δήμαρχος: «Ο Τζανίκος έκανε ό,τι γούσταρε». Το μεγάλο κόλπο παίχτηκε με τη διαχείριση των ολυμπιακών έργων. Τι να πω, ρε παιδιά. Δώσε και σ’ εμένα μπάρμπα.

***

Μια σημαντική πρωτοβουλία για τους πολίτες με προβλήματα όρασης, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών, ανέλαβε ο Γιάννης Σγουρός. Αποφασίστηκε η έκδοση ενός οδηγού σε γλώσσα Μπράιγ, ώστε να μπορούν έστω και κατ’ ελάχιστο οι συνάνθρωποί μας να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Η Πανελλήνια Ένωση Τυφλών παρέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα από τον νομάρχη αυτόν τον οδηγό, σε μια σεμνή τελετή παρουσία όλων των δημάρχων της Αττικής.

***

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο δημοτικό θέατρο του Δήμου Πεύκης, έκανε τον ετήσιο απολογισμό ο τοπάρχης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος. Αναφερόμενος στα πρώτα πετυχημένα βήματα που έκανε η νέα δημοτική αρχή, ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη των οικονομικών, αλλά και στους όρους επαναδιαπραγμάτευσης των δανείων που αποτελούσαν θηλιά για το μέλλον της πόλης. Μετά την ομιλία του αγαπητού Γιάννη έγινε διάλογος με τους πολίτες, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο σε απολογισμούς, αφού σε άλλους δήμους όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τον μονόλογο του τοπάρχη. Νέα εποχή για την Πεύκη, κάτι που χρειαζόταν μετά το τέλμα του καθεστώτος Καμάρα.

***

Έφτασαν στα χέρια μου τα τιμολόγια αγοράς που έκανε ο Δήμος Π. Φαλήρου σε κάτι κολονάκια για τα πεζοδρόμια. Τα ίδια κολονάκια, από την ίδια εταιρεία, τα αγόρασαν και άλλοι δύο δήμοι της παραλίας. Ο Δήμος Π. Φαλήρου τ’ αγόρασε στη μισή τιμή από τους άλλους δήμους. Μιλάμε για τα ίδια πράγματα, από την ίδια εταιρεία. Τι έγινε, ρε παιδιά; Έπιασε κορόιδο η εταιρεία τους δημάρχους ή οι δήμαρχοι έπιασαν κορόιδο τους δημότες;

***

Κοντεύει να κιτρινίσει από το καταχώνιασμα στο συρτάρι του σημερινού δημάρχου το πόρισμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο αφορά διπλοπληρωμένα τιμολόγια στον Δήμο Δάφνης. Και να φανταστείτε ότι το σκάνδαλο αφορά την προηγούμενη δημοτική αρχή. Φανταστείτε να αφορούσε τη σημερινή. Ο τοπάρχης Μιχάλης Σταυριανουδάκης έχει βρει τη χρυσή ευκαιρία, όπως φαίνεται, για να κρατάει την παράταξη του ΠΑΣΟΚ στην πόλη μόνιμα διασπασμένη, αφού ο πρώην δήμαρχος, που επί των ημερών του έγιναν οι ατασθαλίες, είναι η εσωτερική αντιπολίτευση του σημερινού υποψηφίου με τη στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη, Γιώργου Δαουλάρη. Αυτή είναι η σύγχρονη πολιτική της περήφανης αυτοδιοίκησης. Ψήφιζε λαέ. Όλοι για σένα δουλεύουν.

***

Οικονομικό έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Νίκαιας ως προς τα οικονομικά, αφού κανένας δεν ξέρει ποιος πληρώνει, πού πάνε τα λεφτά και τι χρέη υπάρχουν. Εδώ συμβαίνουν τρελά πράγματα. Ο τοπάρχης μιλάει για μηνιαίο έλλειμμα 600.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα δίνει χρήματα σε τοπικούς συλλόγους. Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Πού είσαι, ρε Λογοθέτη, να σώσεις την πόλη. Φανταστείτε να φτάσει η ώρα να πούμε αυτήν την κουβέντα. Θα είμαστε όλοι για το ψυχιατρείο.

***

Τα εφτά χρόνια από τον θάνατο του μουσικοσυνθέτη Γρηγόρη Μπιθικώτση τίμησε ο Δήμος Χολαργού με μια συναυλία που έκανε στο πνευματικό κέντρο με την ορχήστρα που διατηρεί η κόρη του μεγάλου τραγουδιστή. Το κόστος ήταν ανύπαρκτο και ουσιαστικά και μεταφορικά. Τα πέντε χιλιάρικα τα πλήρωσε μια κλινική που έχει την έδρα της στον δήμο. Μου είπαν ότι ο τοπάρχης έριξε και μια ζεϊμπεκιά όταν η ορχήστρα έπαιζε το τραγούδι «Ο αετός πεθαίνει στον αέρα». Γεια σου δήμαρχε λεβέντη.

***

Στον Δήμο Βούλας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Δημήτρης Κιούκης, όπως βλέπω στα έγγραφα που έχω στα χέρια μου, υπέγραψε πριν από λίγο καιρό την παραλαβή της κατασκευής αποχέτευσης ακάθαρτων. Το κόστος του έργου ήταν περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Η δημοτική σύμβουλος Καραγιάν, επειδή είχε κάποιες απορίες σχετικά με το έργο αυτό, ρώτησε τον αντιδήμαρχο για να μάθει περισσότερα. Τώρα αρχίζει το γέλιο. «Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το έργο», αυτό απάντησε ο Δημητρός. Πώς υπέγραψες ρε, μεγάλε άρχοντα, την παραλαβή ενός έργου χωρίς να ξέρεις τι υπογράφεις; Πλάκα μας κάνεις; Τώρα πώς είναι δυνατόν εγώ να μην πιστέψω αυτά που μου λέει η Καραγιάν γι’ αυτό το έργο;

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Σε 18 δήμους της Αττικής οι τοπάρχες έχουν προσλάβει την κόρη τους, τον γιο τους ή τη γυναίκα τους στο ιδιαίτερο γραφείο τους. Νόμιμο αυτό, αλλά προκλητικό. Ένας μάλιστα έχει πάρει κόρη, ανιψιό και μάνα. Η κόρη είναι από τον πρώτο γάμο και η μάνα η μελλοντική σύζυγος.


Σχολιάστε εδώ