Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες όπως προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα σε σχέση με τη διαταχθείσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά σε βάρος του προέδρου της ένωσης εισαγγελέων Σ. Μπάγια, καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Επισημαίνει ότι η σε βάρος του κ. Μπάγια πειθαρχική διαδικασία προσβάλλει το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης και την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και επιχειρεί να τους φοβίσει και να τους καταστήσει άκριτους και απαθείς παρατηρητές της λειτουργίας της δικαιοσύνης.
> Μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της λειψυδρίας προτείνει ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ. Εκτιμά ότι το πρόβλημα δημιουργείται από την ανυπαρξία προγραμμάτων που να προβλέπουν σωστή υδατική διαχείριση και συγκεκριμένα ανανέωση δικτύων, απολήψεις, προστασία από ρύπανση, αρδευτικά συστήματα, υδατοφράγματα, περιορισμό των απωλειών και εφαρμογή σύγχρονων διαδικασιών. Προσθέτει ότι χώρες που μαστίζονται από ξηρασία όπως το Ισραήλ, η Υεμένη, η Ιορδανία έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δημιουργώντας μικροφράγματα, με τα οποία δεν αφήνουν να χαθεί η παραμικρή ποσότητα νερού.
> Αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων αφαλάτωσης στα νησιά για την αντιμετώπιση της ζήτησης νερού το καλοκαίρι, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Σημειώνει ότι στα 11 άνυδρα νησιά των Κυκλάδων και στα 9 της Δωδεκανήσου, μεταφέρονται αντίστοιχα περί τα 230.000 κ.μ. και 611.000 κ.μ. ετησίως. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε την τροφοδοσία με πλοία υδροφόρες όπως και στην προ του ’80 εποχή, πλοία όμως που να μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση δεν υπάρχουν.
> Βάσει ποιων πολεοδομικών διατάξεων και κοινών υπουργικών αποφάσεων γίνεται η τεράστια επέκταση και βάσει ποιων όρων δόμησης χτίζονται 56.000 κ.μ. βιομηχανικών χώρων της αρτοβιομηχανίας ELBISCO στο κέντρο του Πικερμίου, ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός. Ζητά επίσης να πληροφορηθεί αν υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διάθεσης αποβλήτων και εάν έχει γίνει έλεγχος των επικαιροποιημένων εγκρίσεων οι οποίες αφορούν το υπουργείο Βιομηχανίας, το Δασαρχείο, και την Αρχαιολογία.
> Μέτρα ενίσχυσης της χρήσης ποδηλάτου στις μεγάλες πόλεις ζητά η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα. Θεωρεί ότι οι πολιτικές για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, τον περιορισμό του θορύβου, τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, την επανάκτηση του δημόσιου χώρου, και την αναβάθμιση της υγείας των πολιτών αποτελούν υποχρέωση για ένα πολιτισμένο κράτος.
> Την κατασκευή φράγματος στον Αλμωπαίο ποταμό ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, καθώς είναι το μοναδικό ποτάμι της Κεντρικής Μακεδονίας όπου υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης σημαντικής ποσότητας νερού για πολλαπλή χρήση. Τονίζει ότι θα αξιοποιηθούν πλήρως οι υδατικοί πόροι της περιοχής με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, θα υδρευθούν οικισμοί και θα αναπτυχθούν μορφές ήπιου περιβαλλοντικού τουρισμού.
> Σχετικά με τις απώλειες εσόδων του προϋπολογισμού από πλαστά και εικονικά τιμολόγια που ανέρχονται σε ένα δισ. ευρώ, ερωτά τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Επισημαίνει ότι δύο μήνες μετά, η ηγεσία του υπουργείου δεν επανήλθε και δεν ενημέρωσε σχετικά με τις προθέσεις της ως προς την εφαρμογή ηλεκτρονικής σήμανσης των τιμολογίων, ώστε να εντοπίζονται αμέσως από το taxis τα πλαστά και εικονικά.
> Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στους κατοίκους της κοινότητας Μαλακάσας εξαιτίας της εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας από την οποία πιθανολογούνται σοβαρά έως και θανατηφόρα προβλήματα υγείας των κατοίκων επανέρχεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου και ζητά την απομάκρυνσή της με υπέρβαση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
> Εκτεθειμένο παραμένει το δάσος της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική μετά την καταστροφή των 51.000 δασικών στρεμμάτων από την πυρκαγιά του 2006, αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας και Γιάννης Μαγκριώτης. Τονίζουν ότι παρά την καταστροφή εξακολουθούν να παρέχονται άδειες για οικολογικές κτηνοτροφικές μονάδες μέσα στο δάσος καθώς και η ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών ενώ το δασαρχείο λόγω έλλειψης προσωπικού αδυνατεί να κάνει τους εντατικούς και οργανωμένους ελέγχους που απαιτούνται.
> Για το επικίνδυνο κρασί από την Ιταλία ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς. Τονίζει ότι η αποκάλυψη ότι στην Ιταλία έχουν διατεθεί τουλάχιστον 70 εκατομμύρια λίτρα τοξικού κρασιού έχει προκαλέσει σάλο στην Ευρώπη. Λαμβάνοντας δε υπόψη το γεγονός ότι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοιχτά για εισαγωγές και εξαγωγές αλλά και τη γεωγραφική εγγύτητα με την Ιταλία, είναι λογικό να υπάρχει και στη χώρα μας ανησυχία.
> Για τις αποκλεισμένες συγκοινωνιακά περιοχές όπως ο Μαραθώνας, που απέχει μόνο 39 χλμ. από την Αθήνα, διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης. Αναφέρει ότι εξαιρείται από τον πλουραλισμό στην επιλογή μέσου μεταφοράς που απολαμβάνουν άλλες περιοχές, καθώς οι κάτοικοι εξυπηρετούνται, εάν και όταν γίνεται αυτό, υποχρεωτικά μόνο από ιδιωτική εταιρεία λεωφορείων «ΚΤΕΛ Αττικής», σύμφωνα με τα δρομολόγια και τα προγράμματα της εταιρείας και με τιμές εισιτηρίων που ορίζει η ίδια (3,20 ευρώ), όταν με 50 λεπτά αγοράζεις εισιτήριο του ΟΑΣΑ για τη διαδρομή μέχρι τον Άγιο Στέφανο.
> Περίεργες κλήσεις πολιτών οι οποίοι δραστηριοποιούνται για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα από την αστυνομική Ασφάλεια του Νομού Λακωνίας με στόχο τον εκφοβισμό τους, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.
Πρόκειται για πολίτες και φορείς που ενεργοποιούνται για την προστασία κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι βάλλονται από συγκεκριμένα συμφέροντα της περιοχής και κατά της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Σπάρτης.


Σχολιάστε εδώ