Ξανά στους δρόμους την Τετάρτη

Στο στόχαστρο της απεργιακής κινητοποίησης ο ασφαλιστικός νόμος πια, αλλά και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν προσφάτως οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και η ηγεσία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ, ενώ θα υπογραμμιστεί η ανάγκη για υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης.
Η απεργία της 16ης Απριλίου, που είναι καθαρά παραταξιακή υπόθεση, εκδηλώνεται σε χρόνο που στους κόλπους της ΓΣΕΕ εξελίσσεται ένας πολυπρόσωπος πόλεμος.
Οι τρεις συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση), που δέχονται τα πυρά του ΠΑΜΕ, αντιτίθενται λέγοντας πως πρόκειται για μια «απεργία εκ των υστέρων» και χαρακτηρίζουν διασπαστική την πρωτοβουλία για κήρυξη ξεχωριστής απεργίας.
Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ υπερασπίζονται το αποτέλεσμα της ΕΓΣΣΕ και επιτίθενται σε ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση, που διαχωρίζουν τη θέση τους και καταγγέλλουν ως εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό της νέας διετούς ΕΓΣΣΕ και, επιπλέον, τον χρόνο που επελέγη για να υπάρξει συμφωνία (σ.σ.: όταν οι κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τότε, ήταν στο ζενίθ).
Το ΠΑΜΕ μιλά για συμπαιγνία των 3 συνδικαλιστικών παρατάξεων, που διευκόλυνε κυβέρνηση και εργοδοσία, ενώ οξύτατη είναι η επίθεση κατά της Αυτόνομης Παρέμβασης, που χαρακτηρίζεται «ουρά» της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.
Σημειώνεται, πάντως, πως όσο πλησιάζει η 16η Απριλίου το ΠΑΜΕ ρίχνει τους τόνους των χαρακτηρισμών κατά των άλλων τριών συνδικαλιστικών παρατάξεων.
•΅Η πιο σκληρή κόντρα, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι μεταξύ ΠΑΣΚΕ – Αυτόνομης Παρέμβασης. Αιτία; Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, αναφερόμενος στη νέα διετή ΕΓΣΣΕ, χαρακτήρισε ντροπιαστική τη συμφωνία. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος αντέδρασε αποδίδοντας τη θέση Τσίπρα στη γενικότερη επίθεση που εξελίσσεται εις βάρος του ΠΑΣΟΚ ως απάντηση στην αναφορά Γ. Παπανδρέου για «ίλιγγο» της ηγεσίας του ΣΥΝ. Ο κ. Παναγόπουλος «υπενθύμισε» πως τη σύμβαση με αυξήσεις 12,42% στο διάστημα 2008-2009 την υπογράφουν δυνάμεις που εκπροσωπούν το 80% των εργαζομένων.
•΅Στη διένεξη παρενέβη ο κ. Αλ. Καλύβης, επικεφαλής της παράταξης Αυτόνομη Παρέμβαση και αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που κατήγγειλε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι συμπεριφέρεται ως κομματικός εκπρόσωπος και ακόμη ότι ενσωματώνεται πλήρως στον πολιτικό σχεδιασμό της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η αναφορά που ενόχλησε εξαιρετικά τον κ. Παναγόπουλο ήταν αυτή στην οποία ο κ. Καλύβης είπε ότι «ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα με τον ΣΕΒ και τον δικομματισμό παρά με την Αριστερά και το δείχνει…».
Οι σχέσεις Παναγόπουλου – Καλύβη είναι στο χειρότερό τους σημείο και οι συναντήσεις των δύο ανδρών στα γραφεία της ΓΣΕΕ συνοδεύονται πάντοτε από σκληρές και πικρές κουβέντες και η αντιπαράθεση μεταξύ τους δεν φαίνεται να εκτονώνεται.


Σχολιάστε εδώ