νέος πολίτης
Ό,τι σας γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδόν πλήρως επιβεβαιώθηκε, σχετικά με τα αποτελέσματα των φετινών φοιτητικών εκλογών. Η ΔΑΠ διατήρησε δυνάμεις (40%) ως πρώτη, όπως και η ΠΑΣΠ (25%) ως δεύτερη. Στην Αριστερά σημειώνεται διατήρηση δυνάμεων στην ΠΚΣ (15%), μικρή μείωση στα ΕΑΑΚ (8%) και αύξηση στα σχήματα της Αριστερής Ενότητας (ΣΥΡΙΖΑ) (7%). Αυτή είναι η γενική εικόνα, αυτές ήταν περίπου οι στοχεύσεις των παρατάξεων, άρα σχεδόν όλοι είναι ευχαριστημένοι και πανηγυρίζουν. Βέβαια στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν άλλα λένε, αλλά αν είσαι προσεκτικός και γνωρίζεις τις «υπόγειες διαδρομές», βγάζεις αριθμητικό συμπέρασμα…
Στα αξιοσημείωτα της φοιτητικής εκλογικής διαδικασίας έχουμε την τάση που καθιερώνεται πλέον στη Θεσσαλονίκη για έκδοση κοινών αποτελεσμάτων από τις φοιτητικές παρατάξεις των δύο πανεπιστημίων (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ). Επιβεβαιώνεται έτσι η άποψη που προβάλλεται, ότι η ευθύνη για τη μη έκδοση κοινών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο στην ΕΦΕΕ οφείλεται κυρίως στις 3 μεγάλες παρατάξεις (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ), οι οποίες ερίζουν κάθε χρονιά για τους αντιπροσώπους τους στα περιφερειακά τμήματα. Επίσης, σημαντικό ανάχωμα φαίνεται ότι είναι η καταγραφή των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων σε κεντρικές σχολές. Όλες οι παρατάξεις υπόσχονται όμως ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν φέτος εκλογικό – καταστατικό συνέδριο ΕΦΕΕ. Πάλι θα αρχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες της ματαίωσης.
Ένα στοιχείο που επίσης φαίνεται να καθιερώνεται είναι η ΠΚΣ ως πηγή ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των εκλογών σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα καμία παράταξη, πλην ΠΚΣ, δεν δίνει στη δημοσιότητα αναλυτικά αποτελέσματα σε όλες τις σχολές της χώρας. Η παράταξη της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια, βλέποντας αυτό το κενό έχει δώσει βάση στην αναλυτική ενημέρωση κοινού και δημοσιογράφων με λεπτομέρειες ανά σχολή, ενώ διοργανώνει και κάτι σαν πρες ρουμ στα γραφεία της για τους δημοσιογράφους. Ήδη πολλοί στο διαδίκτυο, αλλά και δημοσιογράφοι, χρησιμοποιούν τα στοιχεία της ΠΚΣ για αναμετάδοση, αναπαράγοντας έτσι και την άποψη της οργάνωσης. Ξέρετε τώρα, λίγο φουσκωμένα τα ποσοστά της ΠΚΣ, κάτω τα ποσοστά της Αριστερής Ενότητας και των ΕΑΑΚ, λίγο πάνω η ΔΑΠ, λίγο κάτω η ΠΑΣΠ…
Το πλέον αξιοσημείωτο γεγονός των φετινών φοιτητικών εκλογών δεν ήταν φυσικά κάποια μικροεπεισόδια και καλπο-καταστάσεις (συνηθισμένοι είμαστε), αλλά ο αποκλεισμός της ΦΟΣ, της Φοιτητικής Οργάνωσης Συναγερμού (ΛΑΟΣ), από τις εκλογές στη Νομική Αθήνας. Με ομόφωνη απόφασή του, το απερχόμενο ΔΣ του Συλλόγου των Φοιτητών, που αποτελείται από τους εκπροσώπους των παρατάξεων, αποφάσισε, βασισμένο στο καταστατικό του (το οποίο γνωρίζουν κάθε φορά μόνο οι ηγεσίες των παρατάξεων…), τον αποκλεισμό της ΦΟΣ από τις εκλογές, διότι πρώην μέλος της συμμετείχε (σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό!) σε επεισόδια με τη Χρυσή Αυγή. Το θέμα το έθεσαν αρχικά τα ΕΑΑΚ, που ήταν προετοιμασμένα (φωτογραφίες, ονοματεπώνυμα, εκτυπώσεις ιστοσελίδων κ.λπ.), και βρήκαν πολύ εύκολα ευήκοα ώτα στις άλλες παρατάξεις, παρά το γεγονός ότι η ΦΟΣ Νομικής μόλις ιδρύθηκε. Να φανταστείτε ότι για την κάθοδο της ΦΟΣ στις εκλογές της Νομικής πήγαν στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΛΑΟΣ και άλλα κεντρικά στελέχη. Τα στελέχη της ΝΕΟΣ μας υπόσχονται νομική συνέχεια, καθόσον θεωρούν την απόφαση παράνομη, αντισυνταγματικό το άρθρο του καταστατικού του Συλλόγου που επιτρέπει διαγραφή ακροδεξιών, φασιστών, φιλοβασιλικών κ.λπ., ενώ δεν αποδέχονται και αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Σημειώνουμε ότι με επίκληση του ίδιου άρθρου (και παρόμοιου συμβάντος) είχε διαγραφεί από τον σύλλογο Φοιτητών Νομικής και ο Μάκης Βορίδης, ως φοιτητής, στα μέσα της δεκαετίας του ’80…
Εντύπωση έχει προκαλέσει στον χώρο των οργανώσεων νέων και στο διαδίκτυο η πρωτοβουλία του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας Γιώργου Στασινού να στείλει μια πολύ εριστική και αυθόρμητη «ανοικτή επιστολή» για το θέμα του ντόπινγκ. Η επιστολή απευθύνεται προς τα ΜΜΕ, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές και τους αθλητικούς παράγοντες και έχει τίτλο «μη μας δουλεύετε άλλο»! Στην ιστοσελίδα τους www.esyn.gr μπορείτε να τη βρείτε ολόκληρη, αλλά εντύπωση προκαλεί και σε εμάς η τακτική και η γλώσσα του κειμένου. Μέχρι σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας μας είχε συνηθίσει σε πιο ήπιους τόνους και ήπια (ως μαλθακή) συμπεριφορά, κυρίως απέναντι στα κόμματα και τους πολιτικούς. Να σηματοδοτεί άραγε η πρωτοβουλία αυτή αλλαγή στάσης; Να περιμένουμε και αντιπολιτευτικές κορόνες σύντομα, παρά το γεγονός ότι στο ΕΣΥΝ πλειοψηφία διατηρεί η ΟΝΝΕΔ; Ή μήπως πρόκειται για κίνηση στο μοτίβο Τσίπρα, για να πιάσουν τα αντανακλαστικά των νέων που διαμαρτύρονται; Αν είναι έτσι, ίσως αποδειχθεί πως κινούνται έτη φωτός μπροστά από τις κομματικές νεολαίες που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου μπροστά στην επέλαση του ΣΥΝ στις μικρότερες ηλικίες…
Προσπάθεια καπήλευσης των εκλεγμένων στα ΤΟΣΥΝ παρατηρούμε από τον Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη. Δεν περιορίστηκε να αναφέρει ότι η ΝΔ νομοθέτησε και ξεκίνησε τον νέο θεσμό, αλλά σημείωσε, στη δήλωσή του για τις φοιτητικές εκλογές, ότι στα ΤΟΣΥΝ υπήρξε «συντριπτική υπεροχή των φιλελεύθερων δυνάμεων». Το ίδιο, αλλά πολύ πιο ήπια, είπε και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σε ευρωπαϊκό συνέδριο την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης ενδεικτικό είναι ότι η ΟΝΝΕΔ Κορίνθου (η πιο δραστήρια διαδικτυακά) ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της πόσες έδρες κατέλαβαν μέλη της στις εκλογές των ΤΟΣΥΝ ανά δήμο της Κορινθίας. Είχαμε την αίσθηση ότι η θέληση της κυβέρνησης ήταν η μη κομματικοποίηση των εκλογών των ΤΟΣΥΝ. Ο κεντρικός μηχανισμός της Ρηγίλλης και της Νικηταρά το γνωρίζουν; Για να μην υπάρξει κομματικοποίηση υπενθυμίζουμε ότι το ΥΠΕΠΘ, το ΥΠΕΣ και η ΓΓΝΓ θεσμοθέτησαν ενιαία και όχι παραταξιακά ψηφοδέλτια. Μήπως το συγκεκριμένο θέμα είναι πηγή συνεχών (εδώ και 2 χρόνια σχεδόν) αντεγκλήσεων μεταξύ ΟΝΝΕΔ και ΓΓΝΓ;
Το ευρωπαϊκό συνέδριο που αναφέραμε παραπάνω ήταν το ετήσιο συνέδριο της DEMYC, της ένωσης των χριστιανοδημοκρατικών νεολαιών της Ευρώπης, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Η ΟΝΝΕΔ φιλοξένησε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας διεθνώς, το εκλογικό αυτό συνέδριο. Η επιτυχημένη διοργάνωση του συνεδρίου έλαβε τέλος τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση στο Ζάππειο Μέγαρο της ολομέλειας της DEMYC, που κράτησε 10 και πλέον ώρες! Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν ο Δανός μοναδικός υποψήφιος (αφού τέλη Μάρτη υποχώρησε η Κύπρια ανθυποψήφια) για την προεδρία του Οργανισμού παραιτήθηκε, αφήνοντας ακέφαλο τον οργανισμό κατά την εκλογή του νέου διετούς προεδρείου του! Στην καινοφανή αυτή για διεθνή οργανισμό κατάσταση, η ΟΝΝΕΔ, μαζί με άλλες οργανώσεις, κλήθηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλία και να δώσουν λύση στον οργανισμό, σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές του, λόγω εσωτερικών αντιδικιών. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου και ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Παπαδημητρίου, ανέλαβαν μεσολαβητικό ρόλο. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν τελικά η υπέρβαση της κρίσης, η ομόφωνη εκλογή του Ισλανδού τελικά προτεινόμενου, η εκλογή ως Γενικής Γραμματέως της Κύπριας Έφης Γαβριήλ από τη ΝΕΔΗΣΥ (που θα ήθελε να είναι πρόεδρος…) και του Γιώργου Παπαδημητρίου από την ΟΝΝΕΔ ως αντιπροέδρου. Σημειώνουμε τη φράση του νέου προέδρου της DEMYC Pall Heimisson πως «σήμερα η ΟΝΝΕΔ διά του προέδρου της Γιώργου Παπανικολάου μας έμαθε τι θα πει δημοκρατία στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία». Πάντως, αν σας αρέσουν οι ίντριγκες, οι διαδικασίες και τα παρασκήνια, οι διεθνείς πολιτικές οργανώσεις προσφέρουν ατελείωτο θέαμα…