Μπλοκάρισμα του ασφαλιστικού νόμου με κάθε μέσον

Οι 73 υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για να εφαρμοστεί ο επίμαχος νόμος είναι προφανές ότι θα διευκολύνουν τα συνδικάτα να σχεδιάσουν τις αντιδράσεις τους και να θέσουν υπό συνεχή πίεση την κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο καθηγητής και επικεφαλής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ κ. Σάββας Ρομπόλης, επισημαίνοντας αντισυνταγματικές πτυχές του ασφαλιστικού νόμου.
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση», τονίζει και ο εμπειρογνώμονας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, που είναι και ο πρώτος πρόεδρος που ανακοινώνει πως η Ομοσπονδία του δεν πρόκειται να στείλει εκπρόσωπο στον νέο φορέα στον οποίο θα ενταχθεί το Ταμείο στο οποίο ανήκει.
«Αν ο νόμος προχωρήσει, τότε το 2013 θα είναι η χρονιά που ασφαλισμένοι θα δουν σε όλο τους το εύρος τις δυσμενείς επιπτώσεις του νέου νόμου», αναφέρει ο καθηγητής κ. Αλ. Μητρόπουλος.
Παράλληλα, έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την Τράπεζα Ελλάδος, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι μεταλλεργάτες, οι οικοδόμοι, οι εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης κ.ά. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα επικεντρώσουν κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς στην ανάγκη εκδήλωσης αγωνιστικών παρεμβάσεων για «να μείνει στα αζήτητα ο αντιασφαλιστικός νόμος», όπως αναφέρει κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος.
«Το β’ ημίχρονο της αναμέτρησης με την κυβέρνηση τώρα αρχίζει», δηλώνει στο «ΠΑΡΟΝ» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος. Εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που μπορεί να ξεσπάσουν κάθε στιγμή, η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ συγκροτεί σε αυτήν τη φάση νομική ομάδα με επικεφαλής τον συνταγματολόγο Δημ. Τσάτσο, που θα ξεκινήσει δικαστικό αγώνα ώστε να χαρακτηριστούν αντισυνταγματικά τουλάχιστον τρία άρθρα του ασφαλιστικού νόμου, τα οποία αναφέρονται στις διαδικασίες ενοποίησης των Ταμείων τους, που τυχόν εφαρμογή τους μεταξύ άλλων θα σημαίνει σοβαρή υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των υπαλλήλων της ΔΕΗ.
Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ηγεσία του Συλλόγου της Τράπεζας της Ελλάδος θα πλήξει τις διαδικασίες για ενοποίηση του Ταμείου τους στο ΙΚΑ. Ο γραμματέας του Συλλόγου Μάκης Μπαλαούρας προειδοποιεί πως σε περίπτωση που η κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί (από το ΥΠΕΘΟ, το υπουργείο Απασχόλησης και εκπροσώπους του Συλλόγου) «δεν λειτουργήσει κανονικά, ξανά στους δρόμους θα βρεθούν οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος. Πάντως, ο κ. Μπαλαούρας υπογραμμίζει ότι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για κυβερνητική παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος ενοχλεί εξαιρετικά την κυβέρνηση, καθώς οι υπουργοί γνωρίζουν ότι η γνώμη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας έχει την ισχύ Οδηγίας (σ.σ.: υπενθυμίζεται σχετικά η τοποθέτηση του κ. Τρισέ). Ακόμη, γνωστοποιείται πως 180 «γνώμες» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, σε διάφορα θέματα που αφορούν στους υπαλλήλους, έχουν υλοποιηθεί.
Και οι επιστημονικοί φορείς (μηχανικοί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, γιατροί κ.λπ.) ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν με δικαστικές ενέργειες τις διαδικασίες του νόμου και να τις μπλοκάρουν. Στο «πρόγραμμα» και η κήρυξη απεργιών ή αποχής στη διάρκεια έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων που θα αφορούν στους κλάδους τους.
Υπενθυμίζεται πως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται να γίνει σε τρεις φάσεις, την 1/6/2008, την 1/8/2008 και την 1/10/2008, γεγονός που προοιωνίζεται την ανακήρυξη του 2008 σε απεργιακή χρονιά. «Είναι γελασμένοι όσοι από την κυβέρνηση πιστεύουν αφελώς ότι ξεπέρασαν τους εργαζομένους», μας λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος.
Τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ), εκτός από τη συνδικαλιστική αναμέτρηση, θεωρούν πως στα ύψη θα είναι όλους τους επόμενους μήνες και η πολιτική αντιπαράθεση, με δεδομένο πως το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΟΣ) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της ΝΔ.
Και ενώ ο ιδιωτικός τομέας είναι σε διαρκή κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό, οι δημόσιοι υπάλληλοι προετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, με επίκεντρο την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε μείωση των πραγματικών αποδοχών τους. Αίτημα της ΑΔΕΔΥ είναι η διαμόρφωση του εισαγωγικού μισθού στα 1.300 ευρώ στην κατηγορία ΥΕ (υποχρεωτική εκπαίδευση).
Την Πέμπτη, η σύσκεψη των Ομοσπονδιών που ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ διεξήχθη σε ήπιο γενικά κλίμα, όμως οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, ΠΑΣΚ/ΔΥ Σπ. Παπασπύρου, ΔΑΚΕ/ΔΤ Ηλ. Ηλιόπουλος και Αυτόνομης Παρέμβασης Ηλ. Βρεττάκος, επικρίθηκαν εντόνως από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ γιατί αρνήθηκαν συμμετοχή στην απεργία της 16ης Απριλίου.
Νέα σύσκεψη των Ομοσπονδιών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, καθώς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών-μελών της παρακολουθούν «για πιθανές αρνητικές εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, αλλά και στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων (ωράριο λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών κ.λπ.).
Η τοποθέτηση προέδρων στα Ταμεία
Με απόφαση της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά απευθύνθηκε η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου στα εξής Ταμεία: ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο νέο επικουρικό Τραπεζών – ΔΕΚΟ (ΤΑΥΤΕΚΩ), στο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και στο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Η τοποθέτηση των προέδρων θα γίνει σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ