ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

«Βολεύει» όλους, τελικά, το… άδοξο τέλος της Αναθεώρησης

Δεν είναι και προς… θάνατον το άδοξο τέλος της συνταγματικής αναθεώρησης που επιβεβαιώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση με την απόφαση του ΚΚΕ να πει «όχι» σε όλες τις άλλες αναθεωρητέες διατάξεις και «παρών» στην αλλαγή του άρθρου για την άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών.
Ήταν μια εξέλιξη για την οποία οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης ήταν προϊδεασμένοι και, τελικά, όπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση, ικανοποιεί λίγο ως πολύ όλες τις παρατάξεις, και τους μόνους που στενοχωρεί είναι κάποιους βουλευτές που για μερικά χρόνια ακόμη δεν θα μπορούν, όπως συμβαίνει από το 2003, να ασκούν το επάγγελμά τους.
Με την τυπική ψηφοφορία που θα γίνει μετά το Πάσχα στην Ολομέλεια η Αναθεώρηση θα κηρυχθεί «άγονη». Κι αυτό «βολεύει» κατ’ αρχάς την κυβέρνηση, η οποία δεν θα ήθελε το πολυδιαφημισμένο αναθεωρητικό της εγχείρημα να καταλήξει με μόνη την άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου, αφού καμία άλλη διάταξη δεν συγκέντρωνε τις 180 ψήφους που χρειάζονταν για να ολοκληρωθεί η αναθεωρητική διαδικασία.
Το ίδιο ισχύει και για τα μικρότερα κόμματα της Βουλής, που δεν θα δυσκολεύονταν να ψηφίσουν με τη ΝΔ, όπως έδειξε ακόμη και η επιφυλακτική στάση που τήρησε ο ΛΑΟΣ, ο εκπρόσωπος του οποίου Θαν. Πλεύρης, αν και ψήφισε ορισμένες αλλαγές, όπως αυτή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε ότι «θα καθορίσουμε την τελική μας στάση στην Ολομέλεια με πολιτικά κριτήρια».
«Βολεύεται» επίσης και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά την αποχώρησή του πέρυσι από την Αναθεώρηση, με αφορμή την απόπειρα νοθείας από τους «γαλάζιους» στην ψηφοφορία για το άρθρο 24 (περιβάλλον και δάση), αλλά πραγματική αιτία τον εσωτερικό του διχασμό για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφού μπορεί να υποστηρίζει ότι «πέρασε» η γραμμή του, που ήταν «αυτή η Αναθεώρηση είναι νεκρή, πάμε για άλλη από την αρχή».
————–*—————
Με πεντάμηνη καθυστέρηση
έγινε το αυτονόητο στο ΠΑΣΟΚ
Παρά τις επιμέρους πικρίες που προκάλεσε σε όσους, κυρίως «παπανδρεϊκούς» βουλευτές, δεν πήραν κανένα αξίωμα, η διάταξη των κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου με την λεγόμενη «σκιώδη κυβέρνηση» είναι σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση.
Από την αξιοποίηση του Βαγγέλη Βενιζέλου, που ορίστηκε πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μαζί με τους Θ. Πάγκαλο και Χρ. Παπουτσή, αλλά και τη χρησιμοποίηση αρκετών από τους βουλευτές που στην εσωκομματική διαπάλη δεν είχαν συνταχθεί μαζί του, μόνο κέρδη μπορεί να περιμένει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και η μόνη ίσως ένσταση που μπορεί να διατυπώσει -και τη διατυπώνουν ήδη αρκετοί βουλευτές- είναι γιατί δεν έκανε ό,τι κάνει τώρα στις 12 Νοεμβρίου, την επόμενη δηλαδή μέρα της επικράτησής του στη μάχη για την ηγεσία από την οποία βγήκε νικητής.
Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι αν είχαν γίνει αυτές οι κινήσεις από τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για το ΠΑΣΟΚ και η πτωτική τάση που παρουσίασε το τελευταίο πεντάμηνο στις δημοσκοπήσεις θα είχε αποτραπεί και δεν θα είχε επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να «ψηλώσει» σε βαθμό που κάποια στελέχη του να… φαντασιώνονται ότι έγιναν ήδη αξιωματική αντιπολίτευση.
Αρκεί πάντως να μη χρειαστεί, λόγω των επικαλύψεων αρμοδιοτήτων με το Πολιτικό Συμβούλιο και το επιτελείο που πλαισιώνει τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να αλλάξει σε λίγο καιρό και αυτό το σχήμα όπως συνέβη πολλές φορές στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
————–*—————
Ο Γιώργος πήρε τα…
αντιαμερικανικά άρματα
Σε συναινετικό κλίμα, από το οποίο παρεξέκλινε μόνον ο Γιώργος Καρατζαφέρης, κύλησε σε γενικές γραμμές η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το «Σκοπιανό», που έσπευσε να ορίσει αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το Βουκουρέστι η κυβέρνηση σε μια προφανή προσπάθεια να «εκταμιεύσει» τα κέρδη που είχε.
Από τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης εκείνο που ίσως θα μείνει είναι η ύψωση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ των αντιαμερικανικών τόνων για να υπερκεράσει το «όχι» του Κ. Καραμανλή στον αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, αλλά και να αποφύγει την κριτική που του έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα τηλεφωνήματα που έκανε την παραμονή της Συνόδου στο Βουκουρέστι στον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έψεξε την κυβέρνηση και ειδικότερα την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (λέγε την Ντόρα), επειδή «εμφανίζεται να αποδέχεται και πάλι την προσπάθεια αποκλειστικής ουσιαστικά διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, παρακάμπτοντας και παραμερίζοντας ουσιαστικά τον ΟΗΕ και μάλιστα με τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς τα συμφέροντα και τις εκφρασμένες θέσεις της Ελλάδας». Σχολίασε επικριτικά τις δηλώσεις του βοηθού υπουργού Ντάνιελ Φριντ για «μακεδονική εθνότητα» και για «μακεδονική γλώσσα», χαρακτηρίζοντας «δειλές και καθόλου πειστικές» τις διευκρινίσεις που δόθηκαν και προσθέτοντας ότι «η παρέμβαση αυτή είναι καθαρή ένδειξη των πραγματικών σκέψεων και προθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα αυτό».
«Εγώ δεν συναινώ στην ιδέα να παραχωρηθεί σε τέτοιους διαμεσολαβητές ο χειρισμός και η τύχη των διαπραγματεύσεων για ένα τόσο σημαντικό θέμα για την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίστηκε με έντονα αντιαμερικανικές θέσεις και στα θέματα του Κοσόβου, καλώντας την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αναγνώριση, και του Αφγανιστάν, επιμένοντας να μη στείλουμε νέες ελληνικές δυνάμεις.
————–*—————
Η Βουλή θα πληρώσει τον
λογαριασμό για τα «λευκά»
Για τη δικαίωσή τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πανηγυρίζουν ο νυν βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης και οι πρώην Γιώργος Πασχαλίδης (επίσης του ΠΑΣΟΚ) και Κώστας Ζαχαράκης (ΝΔ), οι οποίοι έχασαν την έδρα τους στην προηγούμενη Βουλή με την περίφημη απόφαση του Εκλογοδικείου, το οποίο για μία και μόνη φορά προσμέτρησε τα λευκά ψηφοδέλτια.
«Η συγκεκριμένη απόφαση και η καταδίκη της χώρας μας αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση της ΝΔ», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο κ. Κουτμερίδης. Εκείνο φυσικά που δεν λέει είναι ότι τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσει ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε όσοι επωφελήθηκαν από αυτήν την απόφαση με πρώτο τον θείο του πρωθυπουργού Αχιλλέα Καραμανλή.
Θα τον πληρώσει η Βουλή, η οποία θα κληθεί να καταβάλει στους τρεις δικαιωμένους τις αποζημιώσεις που θα έπαιρναν αν δεν είχαν εκπέσει από το αξίωμά τους.
————–*—————
«Γυναικοκρατία»
στις διευθυντικές θέσεις
Γυναίκες τοποθετήθηκαν και στις τρεις διευθυντικές θέσεις που κλήθηκε να καλύψει τις προηγούμενες ημέρες το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Βουλής.
Με ομόφωνες αποφάσεις ανέλαβαν τη διεύθυνση διεθνών σχέσεων η Παρασκευή Καραστεργίου, τη διεύθυνση ευρωπαϊκών σχέσεων η Παναγιώτα Μήλιου και τμηματάρχης διαχείρισης υλικού η Κατερίνα Δασκαλόπουλου.
Πέρα από τη διεύρυνση της «γυναικοκρατίας», η οποία ξεκίνησε επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη και συνεχίστηκε επί των ημερών της Άννας Μπενάκη – Ψαρούδα, οι συγκεκριμένες επιλογές, τις οποίες «πιστώνεται» ο Δημ. Σιούφας, έχουν και ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό: έγιναν με αυστηρά υπηρεσιακά κριτήρια, κάτι που ενοχλεί κάποιους ορισμένους «γαλάζιους» που μουρμουρίζουν, αλλά θα τους… περάσει!


Σχολιάστε εδώ