Και πάλι εσωστρέφεια στους «πράσινους»;

Στη Θεσσαλονίκη άρχισαν ήδη οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για την επιλογή αυτών που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στα όργανα. Έγκυροι παρατηρητές εκτιμούν πως, παρά το «ενωτικό κλίμα» που επικρατεί στην ηγεσία του κόμματος, και αυτές οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με ανταγωνισμό ανάμεσα σε υποψήφιους που θα υποστηρίζουν τα… στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν στις… προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι ανήκοντες στην πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου ενδιαφέρονται μάλλον περισσότερο για τη βελτίωση της λειτουργίας του κόμματος και την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους του στην κοινωνία. Γι’ αυτό και κρατούν χαμηλούς τόνους προσπαθώντας να αποφευχθεί η αναπαραγωγή του διχαστικού κλίματος που είχε επικρατήσει το προηγούμενο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, οι ανήκοντες στο «ρεύμα Βενιζέλου» θέλουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τα ηνία τους στην κεντρική Μακεδονία και ως εκ τούτου σηκώνουν υψηλούς τοίχους περιχαρακώνοντας τον χώρο τους και επιδιώκοντας αντιπαράθεση χαρακωμάτων, θεωρώντας πως έτσι θα επαναβεβαιώσουν την πλειοψηφία τους σε τοπικό επίπεδο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η σημερινή διορισμένη Νομαρχιακή Επιτροπή (στην οποία η πλειοψηφία ανήκει στους προεδρικούς) κάλεσε τους νεοεκλεγμένους εθνικοσυμβούλους να παραστούν στη συνεδρίασή της, στην οποία επρόκειτο να καταρτιστεί ο προγραμματισμός της οργάνωσης μέχρι τις 18 Μαΐου, όπως και να αποφασιστεί το αν μέχρι τότε θα προχωρήσει η δημιουργία νέων οργανώσεων και σε ποιους χώρους.

Στην εν λόγω συνεδρίαση, από τους 13 «Βενιζελικούς» εθνικοσυμβούλους της Θεσσαλονίκης παρέστησαν μόνον δύο: ο Σίμος Δανιηλίδης (δήμαρχος Συκεών) και ο Αντώνης Σαουλίδης (πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου του ίδιου δήμου). Οι υπόλοιποι επέλεξαν να μη δώσουν το παρών, θέλοντας να δείξουν πως δεν επιθυμούν καμιά συνεννόηση και καμιά συνεργασία με τους… αντιπάλους τους.

Μάλιστα, την επόμενη ημέρα (Τετάρτη), οι μισοί από αυτούς (Χαλβατζόγλου κ.ά.), οργάνωσαν σε αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης ευρεία σύσκεψη στελεχών προσκείμενων στη δική τους ομάδα (πρώην τμήμα Θεσσαλονίκης της Αριστερής Πρωτοβουλίας), προκειμένου να θέσουν τους προσκείμενους σ’ αυτούς επί ποδός πολέμου…

Έχοντας ξεκινήσει τις εκλογικές προετοιμασίες, σαν να πρόκειται περί πολεμικής αναμέτρησης, οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησαν τις συζητήσεις για τα στελέχη που θα επιλέξουν να τοποθετήσουν στην «πρώτη γραμμή» της μάχης. Αυτούς δηλαδή που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στη Νομαρχιακή Επιτροπή και ιδιαίτερα τον υποψήφιο γραμματέα του οργάνου.

Μέχρι τούδε, τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι των Βενιζελικών είναι αυτά του Χρήστου Γατσέλη (ο οποίος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από τις διπλές κάλπες που έστησε στο λιμάνι στις εκλογές των αντιπροσώπων για το συνέδριο), του Χρήστου Παπαστεργίου (πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών), του Γιάννη Στεφάνου (δικηγόρου που προωθείται από την παρέα των Νίκου Κριθαρίδη και Παναγιώτη Δαδούδη, που βρίσκονται κοντύτερα στον Άκη Τσοχατζόπουλο από ό,τι στο στενό επιτελείο του Βαγγέλη Βενιζέλου), αλλά και του Μιχάλη Πάππου (μάλλον προωθείται για να αποσυρθεί ύστερα από διαπραγμάτευση).

Δεν γνωρίζω αν τα επί μέρους κομμάτια των Βενιζελικών θα τα βρουν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το γνωστό μπλοκ να στοιχηθεί πίσω από μία υποψηφιότητα, αλλά είμαι βέβαιος ότι τα προαναφερόμενα ονόματα θα «παιχτούν» στο επόμενο διάστημα και πως όλοι τους θα βρεθούν σε κάποια θέση στα τοπικά κομματικά όργανα.

Από την άλλη πλευρά, οι της λεγόμενης κομματικής νομιμότητας δεν ξεκίνησαν ακόμη τις συζητήσεις ονομάτων για τις θέσεις κλειδιά της τοπικής ηγεσίας του κόμματος.

Πληροφορούμαι πως αυτό το κάνουν για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, επειδή θέλουν να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα να μην επαναληφθούν οι διαχωρισμοί του πρόσφατου παρελθόντος και να μην δημιουργηθούν τα δύο γνωστά στρατόπεδα που θα αναμετρηθούν για την τοπική ηγεσία. Οι της πλευράς Παπανδρέου επιθυμούν να περάσει το κλίμα ότι η κόντρα για τον πρόεδρο ανήκει στο παρελθόν και πως το ΠΑΣΟΚ πλέον πρέπει να πορευτεί ενωμένο με στόχο τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Κατά συνέπεια, τα τοπικά στελέχη αυτής της πλευράς θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί ενδεχόμενη διολίσθηση στην τόσο βλαπτική για το κόμμα τους εσωστρέφεια.

Δεύτερο, επειδή ακόμη δεν έχει φανερώσει τις προθέσεις της η σημερινή επικεφαλής της Νομαρχιακής, Βάσω Βογιατζοπούλου, η οποία -κατά κοινή ομολογία- τα έχει πάει πολύ καλά το πεντάμηνο που κρατά το τιμόνι του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. (Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια το τοπικό ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στην πόλη παίρνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες και ασκώντας αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και τους τοπικούς της εκπροσώπους). Η Βογιατζοπούλου εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο κατά το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, ωστόσο πιέζεται από συνεργάτες της να διεκδικήσει την εκλογή της στη θέση της γραμματέως της ΝΕ και να επιλέξει αυτήν τη θέση, στην περίπτωση που πιεστεί να αποχωρήσει είτε από την ΝΕ είτε από το ΕΣ.


Σχολιάστε εδώ