Ικανοποίηση στο ΚΚΕ από την απήχηση που έχει στη νεολαία

Τελικά με ανακούφιση τα στελέχη του είδαν και την ΠΚΣ να αυξάνει, αν και όχι θεαματικά, τα ποσοστά της (μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στα ΤΕΙ), αλλά και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιβεβαιώνει τα όσα προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου.

Έτσι, εκτός από τον αναμενόμενο έπαινο στους νέους που εμπιστεύθηκαν τα ψηφοδέλτια που στήριζε το ΚΚΕ, το γραφείο Τύπου του κόμματος έσπευσε να «την πέσει» και στον ΣΥΝ, ο οποίος είχε αυτοαναγορευθεί ως ο αυθεντικός εκφραστής των προβληματισμών της νέας γενιάς. Στον Περισσό εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι μια απάντηση και στον βερμπαλισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να καπηλευτεί τους αγώνες των φοιτητών και των σπουδαστών. Υπογραμμίζουν ότι τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε η παράταξη που στήριξε ο ΣΥΝ, παρότι αποτελούσε άθροισμα παρατάξεων, αποδεικνύουν την πλήρη αναντιστοιχία που έχουν τα λόγια του ΣΥΝ με την πραγματικότητα. «Η δήθεν κινηματική του παρουσία ήταν μόνο τηλεοπτική», σχολιάζουν με νόημα, εκτιμώντας ότι η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να εμφανιστεί ως εκφραστής μιας γενιάς που την αποκαλεί «γενιά του άρθρου 16» συνάντησε «έναν ηχηρό χλευασμό».

Στον Περισσό εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών δείχνει ότι το κόμμα έχει ρίζες και απήχηση στη νέα γενιά των φοιτητών και σπουδαστών και εκτός των άλλων διέψευσε «εν τοις πράγμασι» όσους διέδιδαν ότι η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια βρίσκεται περίπου σε διάλυση μετά τις διαγραφές στελεχών της που έγιναν τελευταία.

Τα στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι τώρα μπορούν με καλύτερες προϋποθέσεις να οργανώσουν την «πορεία προς τον λαό», στην οποία επικεφαλής έχει τεθεί η ίδια η Α. Παπαρήγα, που μίλησε την Πέμπτη το βράδυ σε συγκέντρωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρικό μοτίβο αυτής της πορείας είναι η συνεχώς επαναλαμβανόμενη θέση ότι το ΚΚΕ «δεν είναι διατεθειμένο, ούτε θέλει ούτε μπορεί να πάρει μέρος στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και δεν πρόκειται να προσφέρει στήριγμα σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση». Όπως είναι γνωστό το ΚΚΕ εντάσσει σε αυτήν την εκστρατεία ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και τον ΣΥΝ, για τον οποίο εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, προοπτική που σήμερα κρύβει προκειμένου να κατοχυρώσει τη δημοσκοπική του άνοδο και έτσι να διαπραγματευθεί από καλύτερες θέσεις τη μελλοντική διανομή της κυβερνητικής εξουσίας. Το ΚΚΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην επικείμενη κύρωση από τη Βουλή της «Ευρωσυνθήκης», η οποία αντικατέστησε το «Ευρωσύνταγμα», και με μια σειρά συγκεντρώσεων προωθεί το αίτημα να κυρωθεί αυτή με δημοψήφισμα και όχι μέσα από μια τυπική συνεδρίαση της Βουλής. Τα συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματος, εκτιμώντας ότι οι πρόσφατες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό σημείωσαν επιτυχία και ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ μετά την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας («του ενός ευρώ την ημέρα», όπως την αποκαλούν) είναι εκτεθειμένη στα μάτια των εργαζόμενων, βάζουν πλώρη για την πιο αποφασιστική παρουσία του ΠΑΜΕ και έτσι μέσω των εργατικών ομοσπονδιών που συσπειρώνονται σ’ αυτό οργανώνει το επόμενο διάστημα απεργία. Σ’ αυτήν θα καταγγελθεί όχι μόνο η κυβερνητική πολιτική, αλλά και η ηγεσία της ΓΣΕΕ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε με τον ΣΕΒ.


Σχολιάστε εδώ