Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ

Στο άρθρο της περασμένης Κυριακής εκτιμήσαμε ότι «ο δικομματισμός ανακάμπτει» και ως εκ θαύματος δύο δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν με τα ευρήματά τους την εκτίμησή μας. Άρα, δικαιούμαστε να επισημάνουμε πως οι κάτοχοι της τέχνης που λέγεται πολιτική ανάλυση θέλουν και μπορούν εγκαίρως να «συλλαμβάνουν» τις υπόγειες διεργασίες στους κόλπους του εκλογικού σώματος, να τις τεκμηριώνουν πολιτικά και να καταλήγουν σʼ ένα «διά ταύτα» και όχι εκ των υστέρων να έρχονται να αναλύουν εκ τους ασφαλούς ειδήσεις ή γεγονότα. Εμείς εγκαίρως λοιπόν επισημάναμε ότι ο «θυμός» των ψηφοφόρων κατά του δικομματισμού θα εκτονωθεί και θα έχουμε μαζική επιστροφή στις παραδοσιακές επιλογές του. Κι αυτό γιατί τα κόμματα διαμαρτυρίας από τη φύση τους γίνονται προσωρινά μόνο καταφύγια ψηφοφόρων – κατόπιν, όταν η «οργή» υποχωρεί, επιστρέφουν στα παραδοσιακά κάστρα τους και στο καταφύγιο του δικομματισμού.

• Όπως πολλοί προφήτεψαν το τέλος του δικομματισμού και διαψεύδονται, έτσι κι άλλοι προφήτεψαν το τέλος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ισχυρά εξωθεσμικά κέντρα επιχείρησαν «βίαια» να φέρουν εδώ και τώρα το «τέλος», χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό τον ΣΥΝ και ανάγοντας το «φαινόμενο» Τσίπρα σε μόδα. Από κοντά και ορισμένα «κυβερνητικά κέντρα» (που δεν αντιλαμβάνονται ότι αν καταρρεύσει το ένα σκέλος του δικομματισμού νομοτελειακά θα καταρρεύσει και το άλλο) άρχισαν να διαδίδουν μια ετσιθελική «θεωρία» περί ενός πολιτικού σκηνικού μʼ ένα κόμμα κυρίαρχο και με δύο μικρομεσαία κόμματα να το αντιπολιτεύονται.

• Ευτυχώς ή δυστυχώς άπαντες έπεσαν έξω και το ΠΑΣΟΚ με το που έδειξε εικόνα συνοχής και αντιπολιτευτικής δράσης μπήκε σε τροχιά ανάκαμψης. Γιʼ αυτό η κρατούσα κατάσταση, αν λογαριάζει έχοντας κατά νου ένα μικρομεσαίο ΠΑΣΟΚ, θα βρεθεί προ εκπλήξεων, όπως ακριβώς βρέθηκαν όσοι προέβλεπαν (και το προέβλεπαν σε συγχορδία τα μέσα ενημέρωσης) εκτόξευση στα ποσοστά του ΣΥΝ στις φοιτητικές εκλογές. Άνθρακες ο θησαυρός. Εκτιμούμε πως οσονούπω οι διάφοροι «φωστήρες» που προφήτεψαν τόσο την κατάρρευση του δικομματισμού όσο και την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ θα καταπιούν τη γλώσσα τους.


Σχολιάστε εδώ