επί του πιεστηρίου

Εμείς, το «ΠΑΡΟΝ», από την πρώτη στιγμή που ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ εξεδήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και μετά, όταν έθεσε υποψηφιότητα, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τις θέσεις του ως προς την επίλυση του Κυπριακού.

Κεντρικός του άξονας, όπως υποστήριξε και στο ντιμπέιτ, ήταν ότι η λύση θα έρθει μέσα από διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων (!), με την οποία (Ταλάτ) είχε καλές σχέσεις. Καλά, είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο κ. Χριστόφιας ότι η Τουρκία έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο; είπαμε. Μπορεί να έχει τέτοια αυταπάτη ένας από τους πολιτικούς που έχουν ζήσει στο πετσί τους τους αγώνες και την τραγωδία του κυπριακού λαού; Κι όμως έτσι σκέφτεται. Απόδειξη οι επαφές που άρχισε με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους. Το άνοιγμα της Λήδρας με τις προκλήσεις των τουρκοκυπρίων αστυνομικών και των τούρκων στρατιωτών στη νεκρή ζώνη πρέπει να ήταν η μεγάλη απογοήτευση για τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου. Ευτυχώς ήρθε νωρίς, και δεν έχει γίνει καμία ζημιά. Και υπάρχει καιρός για αναθεωρήσεις. Και αλλαγή στρατηγικής. Μακριά από ψευδαισθήσεις. Ο κ. Χριστόφιας δεν παίζει μόνο το προσωπικό του στοίχημα. Η προεδρική του θητεία θα σημαδέψει πρωτίστως το μέλλον της Κύπρου. Όμως θα έχει επιπτώσεις και στην επόμενη μέρα του ΑΚΕΛ. Το «ΠΑΡΟΝ», με στόχο έναν και μόνο, να έρθουν επιτέλους καλύτερες μέρες για την Κύπρο και βέβαια να μην ξαναγυρίσουν σχέδια που διαλύουν την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επεδίωκαν όχι φίλοι του Ελληνισμού, θα καταγράφει κάθε Κυριακή τις εξελίξεις και τις απόψεις μας, ώστε να ξέρουν οι αναγνώστες του τι ακριβώς συμβαίνει στο «χρυσοπράσινο φύλλο, ριγμένο στο πέλαγος».

Πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν το πρόβλημα. Πρέπει να απαγορευθεί στους υπαλλήλους του κόμματος αλλά και σε κείνους που δουλεύουν στα γραφεία των βουλευτών να εκλέγονται σε αιρετά όργανα. Απομένει ο Γιώργος Παπανδρέου να πάρει τη σχετική απόφαση.

Τι έγινε ρε παιδιά ο Αρχιεπίσκοπος; Μήπως τον είδε κανείς; Νηστεία και προσευχή, Μακαριώτατε; Ο κόσμος όμως σας θέλει κοντά του… Η Εκκλησία δεν ακούγεται πλέον… Στασιμότητα παντού… Για απραξία μιλούν ακόμη και Μητροπολίτες που σας πίστεψαν… Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα με το πόδι σας… Όμως αυτό δεν εμποδίζει να μιλάτε. Να ακούγεστε, κύριε Ιερώνυμε… Η ζωή δεν είναι σιωπή…

Ε, το να βάλεις δίπλα στον Γιάννη Πασσαλίδη, τον πρόεδρο της ΕΔΑ, που όλα τα στελέχη της και οι βουλευτές της είχαν μαρτυρήσει στα ξερονήσια και τα κολαστήρια της Ασφάλειας, τον Τσίπρα και να παρομοιάζεις, όπως έκανε την περασμένη Κυριακή η «Καθημερινή», τη σημερινή άνοδο του ποσοστού του ΣΥΝ με εκείνο το 25% που είχε πάρει η ΕΔΑ το 1958, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη και βγαίνοντας δεύτερο κόμμα, είναι το λιγότερο βλασφημία. Αλίμονο αν μπορεί να γίνει τέτοια σύγκριση…

Όποιος άκουσε τον Γιώργο Παπανδρέου να μιλάει στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό, θα… τσιμπιόταν για το αν ζει κάποιο όνειρο… Οι αντιαμερικανικές αιχμές ήταν πρωτόγνωρες για τον Γιώργο, που τόνισε ότι δεν είναι θέσφατο οι αμερικανικές θέσεις και τάχθηκε για πρώτη φορά κατά της παγκοσμιοποίησης. Δεν απομένει παρά όλα αυτά να τα δούμε να μετουσιώνονται σε πράξη, στο πεζοδρόμιο.

Έκπληξη ήταν η πρώην πριγκίπισσα Ειρήνη, η αδελφή της βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας και του τέως βασιλιά μας, στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη στο Mega «Οι πρωταγωνιστές». Απλή και ειλικρινής, σκιαγράφησε με απλότητα και κατανοητά τον πατέρα της Παύλο και τη μητέρα της, τη Φρειδερίκη, δεν απέφυγε τις δύσκολες ερωτήσεις, αντιθέτως απάντησε ψύχραιμα. Εκεί δε που έκλεψε τη συμπάθεια όλων ήταν όταν πήγε στον καταυλισμό –ντροπή για τον πολιτισμό μας και για τη χώρα μας– των τσιγγάνων στον Ελαιώνα. Χάρτινα δωμάτια, με νάιλον για στέγη, παιδάκια να παίζουν στη λάσπη και η Ειρήνη μπήκε σʼ αυτά τα… δωμάτια, κάθισε δίπλα στους τσιγγάνους, πήρε μωρά στην αγκαλιά της, τα χάιδεψε, κουβέντιασε μαζί τους και τους συνέστησε να οργανωθούν για να μπορούν να διεκδικούν το δίκιο τους. Ήταν μια πριγκίπισσα απλοϊκά ντυμένη, που δεν είχε τίποτε να ζηλέψει από έναν δημοκράτη.

Πρόταση στον γιο του Μαρκεζίνη, τον Βασίλη, που στην Αγγλία τού έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Σερ, έκαναν κυβερνητικά στελέχη για να δεχθεί να πάει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δυστυχώς όμως την απέρριψε. Λέω δυστυχώς γιατί ο άνθρωπος έχει μια λαμπρή διεθνή καριέρα και είναι περιζήτητος.

Προβλέπω και αυτή τη φορά να μένει στα χαρτιά η ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο. Ήταν τέτοια η αντίδραση των βουλευτών Χανίων και του Μητσοτάκη που η πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης πάγωσε. Και κανένας δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς όταν υπάρχει η απειλή νεοδημοκρατών βουλευτών για καταψήφιση της κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ